論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 AY1113 的帖子

無咩湊B經驗,僱主最細小朋友都7-8歲,答有湊外娚經驗,我信小小

咁同埋當時都無咩比我揀,同無時間再搵. 都有少少博,又要搵人,因上手完約
我地當然開頭期望唔高,點知而家半年昇華左好多.

我覺得心理上調整,DEFAULT佢地係白紙,佢地做錯事,自己都舒服D.

大宅

話說幫阿囡預備萬勝節小禮物比朋友仔,買多左朱古力,比左姐姐放假番教會同姐妹分享. 佢尋日DAY OFF 番黎拎左D菲律賓甜品比我地,話係CHURCH煮的
我地都好開心, 因為都好好食

大宅

姐姐叫番菲放假的朋友買左幾本簿,比K2家姐練字. 第一行係姐姐寫. 雖然簿唔係貴,但真係好窩心

大宅

回覆:正能量:姐姐好錫家姐

真係好姐姐,難得吖!

大宅

今日姐姐好好心機同家姐SET頭,番興趣班

大宅

回覆:clt_linda 的帖子

想問你係邊間agency請?pls pm ne thx

大宅

回覆 baspafa 的帖子

我係細AGENT請,其實主要睇彩數. 我都係同一AGENT度請過一個上班一星期就炒

大宅

呢排家姐成日激到我死死下,姐姐會幫手解釋同叫家姐講SORRY

大宅

又發現窩心野,姐姐會隨身帶備小梳,接送返學幫佢地整理儀容。

公爵府

引用:回覆+jumug+的帖子都算好彩姐姐算有sense,

原帖由 clt_linda 於 14-11-02 發表
回覆 jumug 的帖子

都算好彩姐姐算有sense,因為回家取水樽,一定唔夠時間
極少有sense的,抵讚,樓主一家有福了!

大宅

回覆 Gmama 的帖子

我真係好感恩請到好姐姐

大宅

今日係家姐一本塗鴉的簿發現以下一段文字, 原來是之前完約姐姐寫比家姐,等佢將來睇番。真係好感動。

seenfu    發表於 15-4-24 22:43

大宅

回覆:clt_linda 的帖子

好窩心

大宅

今日有家姐學校家長讚現時姐姐,好鍚兩姐弟,佢仲要曾經以為姐姐係佢地阿媽。聽到好放心,希望姐姐明年會同我續約。

男爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:今日係家姐一本塗鴉的簿發現以下一段文字,

原帖由 clt_linda 於 15-04-23 發表

今日係家姐一本塗鴉的簿發現以下一段文字, 原來是之前完約 ...
你個姐姐真係好好見到呢段文字我都眼濕濕

大宅

回覆 caramom 的帖子

我都有眼濕濕, 由開頭磨合到佢上手都三個月, 到教識晒, 大家又有傾有講。真係經歷好多ups and downs, tears and laugthers. 佢好錫兩姐弟,但佢要結婚,唯有祝福佢。

男爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:回覆 caramom 的帖子我都有眼濕濕, 由開頭

原帖由 clt_linda 於 15-04-24 發表
回覆 caramom 的帖子

我都有眼濕濕, 由開頭磨合到佢上手都三個月, 到教識晒, 大家又有傾有講。真係經歷好 ...
我之前都有個姐姐做左6年,好有責任心,肯學肯做,尤其是煮餸方面,佢會主動問下其他姐姐平日會煮咩,連我冇教過佢嘅叉燒丶咕嚕肉丶煎釀三寶等等都識整。我個幾年亦因為想食姐姐整嘅野而少左出去食飯,佢對我d細路又好,諗住續約時姐姐話要返去照顧年紀大的媽媽,真係好唔捨得,請到個好姐姐真係令我好grateful

大宅

引用:今日放學家姐要學體操,+姐姐唔記得帶水樽比

原帖由 clt_linda 於 14-10-31 發表
今日放學家姐要學體操, 姐姐唔記得帶水樽比佢

佢自己比錢買左支水比家姐, 仲唔要我比番錢,佢話因為自己做 ...
請問你地平時點對好姐姐,如何令她有歸屬感呢?

大宅

回覆 kylok 的帖子

會得閒同佢傾下,由兩姊弟趣事開始, 會講下家姐細佬同學是非,又講下自己無聊野, 熟左又講下佢屋企野, 知佢將錢寄好多番屋企, 又提佢都要自己儲錢傍身 I always tell her, you are not only working hard for your family but yourself.提佢計劃自己將來. 知道菲律賓有台風, 又問下近唔近佢屋企.

食物, 水果, 都會分享, 我諗只有貴藥材燉湯唔分享.聖誕復活節會比餅卡佢同教會朋友食,生日有蛋糕。我都會要佢OT 無得放假,但我一定唔會要佢聖誕新年無得放。

間中又買D零食比佢,有提供免費咖啡

要求兩姊弟要對姐姐尊重有禮, 佢地一有態度唔好, 我即駡. please and thank you全家都成日講. 佢地兩個例如學校生日會有萍果送, 會自己比姐姐.

但我一開頭都係嚴, 唔會咁快有免費咖啡,零食等等...但有心做的工人你好快分到, 咁都好自然對佢好

alicenlc    發表於 16-5-25 14:38

男爵府

引用:今日有家姐學校家長讚現時姐姐,好鍚兩姐弟

原帖由 clt_linda 於 15-04-24 發表
今日有家姐學校家長讚現時姐姐,好鍚兩姐弟,佢仲要曾經以為姐姐係佢地阿媽。聽到好放心,希望姐姐明年會同 ...
咁你對佢好d, 小心俾人撬。

首頁
12345...6

尾頁

跳至