跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-20 12:44 發表
我個仔有度好,就係無nipple confusion,埋身餵好,用奶瓶好,總之有嘢食就ok!

我個女都係呀,
不過因為我谷得勁,
佢一邊食緊奶,
另一邊就滴緊出o黎,
但我用手bump又好電bump又好,
都bump唔出奶,
但一用手推就出哂o黎......
都唔知係我用得唔o岩,
定我唔適合用bump......

大宅

原文章由 ivymeoow 於 08-3-20 19:43 發表

我個女都係呀,
不過因為我谷得勁,
佢一邊食緊奶,
另一邊就滴緊出o黎,
都bump唔出奶,
都唔知係我用得唔o岩,
定我唔適合用bump...... ...

我都係呀, 用手o即奶快過用pump

別墅

原文章由 PINKAVA 於 08-3-19 23:15 發表

你有無搓鬆個乳房先泵呀? 仲要泵到差唔多完既時候, 你用手推下個胸丫, 又會多d奶出架喇. 同埋你1-2oz 係一邊定2邊加埋呀? 如果係一邊, 都差唔多啦.

我都覺得泵出黎餵舒服d, bb食一快d, 3oz 奶半個鐘內食完, 如 ...

1~2oz 已經係兩邊架喇...如果我隔耐啲(eg. 5~6hrs)先用手擠或者用泵, 就有時會有4oz...

我已經冇咗好谷或者好硬的感覺喇, 雖然有奶出, 但係係咪唔正常?

但係有時聽到bb喊或者我用奶樽餵緊bb的時候, 我會滴奶架, 仲滴得好勁...

仲有呢, 我發覺可能我用手擠太大力, 而家有啲痺痺痛...

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

大宅

電泵機好定手泵機好?
你地大約生完幾多日先上到奶呀?
谷奶係咪真係好痛架?

大宅

我想問你地泵出黎用乜蓄起佢架???
因為遲d我都諗住泵出黎~~~

大宅

係呢, 你地o既全人奶BB有無谷大便o架?

我個B成日都谷便便, 谷得都幾辛苦, 次次都谷到面都紅曬, 扭曬腰o甘, 最麻煩係撞著掃風時谷便便o既話, 亞B就會"炆"到唔肯比我掃風...

但係我問過醫生, 醫生又話無問題wor....

大宅

原文章由 caca1314 於 08-3-20 20:59 發表
我想問你地泵出黎用乜蓄起佢架???
因為遲d我都諗住泵出黎~~~

我就o甘放落消完毒o既奶樽囉

大宅

小b依家5日大,係人奶b,想問點知自己上奶未?
健康院姑娘教,初時要每邊各食15分鐘,唔駛1次食一邊,因怕咁早,我無咁多奶比小b食,
咁我想問下,幾時先可以只食一邊呢??
之前有幾次我試過,只比小b食一邊,佢都可以訓到2.5 ~ 3個鐘呀,咁我係咪可以用一邊餵小b呢??

男爵府

原文章由 子霖 於 08-3-21 22:06 發表
小b依家5日大,係人奶b,想問點知自己上奶未?
健康院姑娘教,初時要每邊各食15分鐘,唔駛1次食一邊,因怕咁早,我無咁多奶比小b食,
咁我想問下,幾時先可以只食一邊呢??
之前有幾次我試過,只比小b食一邊,佢都可以訓到2.5 ~ ...

我諗佢都係食夠先訓得咁定,
應該ok ga喇~

我個B都係食一邊ga咋,
訓2-3個鐘就醒,
口郁郁咁搵奶食。

我唔知谷奶咩感覺喎,
不過我一夠鐘餵奶就會覺得個胸好慶同有少少硬,
又唔覺痛......
咁係唔係谷奶?

別墅

大家唔好少看手指關節痛, 我上一胎就係冇人陪月(個陪月唔好), 成日濕手, 樣樣都要做, 冇法子喇, 初頭手指關節痛, 到bb3~4個月時, 手腕痛, 結果要睇骨科, 打針至好得番.

原文章由 PINKAVA 於 08-3-19 13:31 發表
我在工人/奶奶/我媽面前都係照餵奶架, 無特別走入房, 另外我谷奶時就 bump 定出黎, 累時比工人用奶樽幫手餵bb, 或者知道有客人黎探bb, 都會之前 bump 定d奶出黎, 盡量唔補奶粉.

我反而d手指關節好痛, 背又痛, 你 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-3-22 01:17 發表

我諗佢都係食夠先訓得咁定,
應該ok ga喇~

我個B都係食一邊ga咋,
訓2-3個鐘就醒,
口郁郁咁搵奶食。

我唔知谷奶咩感覺喎,
不過我一夠鐘餵奶就會覺得個胸好慶同有少少硬,
又唔覺痛......
咁係唔係谷奶? ...

谷奶係個胸變左成舊石咁, 硬晒. 有時勁得濟, 會摸到係凹凹凸凸咁.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 JoyceLai 於 08-3-22 01:47 發表
大家唔好少看手指關節痛, 我上一胎就係冇人陪月(個陪月唔好), 成日濕手, 樣樣都要做, 冇法子喇, 初頭手指關節痛, 到bb3~4個月時, 手腕痛, 結果要睇骨科, 打針至好得番.

...

我都好驚會出事呀.. 平時可能用得電腦多, 手腕已經痛. 早排湊 bb, 攪到朝早起身雙手d 手指和手腕關節硬左, 一屈起就少少痛, 要屈幾下至鬆番.. 而家已經成日提住自己要小心 d 姿勢, 但好難keep , 我都驚遲早會發炎.

男爵府

我本身係埋身餵,但因ng知bb食左幾多,所以後來改左用pump。但今日開始我又会改番埋食餵。因為ng想BB飲gum多雪奶& 想洗少D野同埋可以親子。
我想問下大家幾耐pump一次??
我本來2~3個鐘一次,有時4個鐘先pump一次,但係lee幾日,差不多2個鐘就要pump la,如ng係就会好痛好谷,谷倒好似石頭gum硬。
其実我最初都係要4個字先pump倒20ml/一邊,後來到e+就用約20分鐘2邊加埋有110~120ml,有次試過160ml,不過果次係飲左木瓜湯之後(ng知関ng関事??!!)
仲有我好勤力架,我半夜都起身pump架!

我想問下大家埋身多数会餵幾多個字??同埋係ng係次次都餵2邊架??
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

講真呀,我無谷奶谷到好似舊石咁,最多都係有d痛only。至於滴奶都唔係時時有,一時時啦!不過我見個仔食人奶食左30-60分鐘後都可以瞓返3-4小時,我assume佢夠食啦!

我係有時一次兩邊都餵,有時只係餵一邊,視情況而定啦!但只少一邊我要BB食最少30分鐘左右,因為之前睇育嬰節目話BB最初啜到的只是奶水,要啜約20分鐘才有較飽肚的奶出,所以我就以30分鐘為一個指標啦!

至於泵奶,真係比擠奶仲難出奶呀!我係有人來探我時就之前泵奶,因為無可能要客人等我餵人奶而我想盡量俾人奶BB飲,咁泵完就放入已消毒的奶瓶內,然後放入雪櫃保存。

我用的是電奶泵,但我覺得電奶泵速度好慢,如果唔係成日泵,可能用人手奶泵仲好。不過如果係好似我咁有意在返工後仲可以餵人奶,就用電奶泵好d,如果唔係隻手泵奶泵到累死,仲點做嘢?

男爵府

原文章由 ivymeoow 於 08-3-20 19:43 發表

我個女都係呀,
不過因為我谷得勁,
佢一邊食緊奶,
另一邊就滴緊出o黎,
都bump唔出奶,
都唔知係我用得唔o岩,
定我唔適合用bump...... ...

我覚得最麻煩就係抹身既時候,一路抹就一路滴...
基本上我要24小時帶住個bra...我最憎係home帶bra,好鬼C束縛架馬...但e+無計la,成日都滴奶...我試個ng帶,不過好快就要換3 la...成件3都係...ops:" />
頭先餵bb既時候仲"族"親BB,搞倒D奶漏哂出泥...仲有一下射倒BB一面都係...ops:" />

我都係用電pump架,其実都好方便,我可以一面pump一面上網,我可以上網都係因為係gum ja~
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

好媽媽勳章

我都係埋身餵, 不過因為之前入左院, 隻bb食奶粉食大左個胃, 奶奶幫我餵, 餵左成4安半, 到出左院, 餵左成個幾2個鐘, 佢都好似唔飽咁, 或姐一放落床仔4-5個字就起身, 搞到我好辛苦......連休息ga時間都無......

仲要有時同佢掃左風, 佢都吐番d奶出黎, 吐完又要食, 因為佢唔知自己食飽左....

男爵府

原文章由 jo@pong 於 08-3-22 12:47 發表

我覚得最麻煩就係抹身既時候,一路抹就一路滴...
基本上我要24小時帶住個bra...我最憎係home帶bra,好鬼C束縛架馬...但e+無計la,成日都滴奶...我試個ng帶,不過好快就要換3 la...成件3都係...ops:" />
頭先餵bb既時候仲"族"親BB,搞倒D奶漏哂出泥...仲有一下射倒BB一面都係...ops:" />

我都係用電pump架,其実都好方便,我可以一面pump一面上網,我可以上網都係因為係gum ja~

我都係啦,
D奶成日整到bb一面都係......
成日都有奶漬o係面面上面。

我都想一面用電bump一面上網,
無奈我而家o係6299屋企坐月呢......

男爵府

原文章由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-22 16:40 發表
我都係埋身餵, 不過因為之前入左院, 隻bb食奶粉食大左個胃, 奶奶幫我餵, 餵左成4安半, 到出左院, 餵左成個幾2個鐘, 佢都好似唔飽咁, 或姐一放落床仔4-5個字就起身, 搞到我好辛苦......連休息ga時間都無......

仲要 ...

4安半?!
我o個個食3安我都覺得佢多喇~~~
BB又係成日飽到嘔都要搵奶食,
都唔知點算好...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-3-22 04:44 PM 發表

4安半?!
我o個個食3安我都覺得佢多喇~~~
BB又係成日飽到嘔都要搵奶食,
都唔知點算好...

係4安半呀, 我奶奶仲大大聲講以前佢個仔*我老公*一出院就食6安都係咁, 佢要食咪比佢食....
但係大佬呀, 我宜家邊有4安奶咁多....
所以餵得好辛苦, 不過呢幾日好似好番少少, 起碼飽左都肯訓陣, 不過就餵耐d, 之前真係24小時, 因為bb要飽左先肯訓....
但當諗起入院前, 呀女開始有一個食奶時間 (餵一邊30mins, 可以訓到2個hr...)宜家又要由頭開始, 仲要比隻99話我唔夠奶...

男爵府

原文章由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-22 17:10 發表

係4安半呀, 我奶奶仲大大聲講以前佢個仔*我老公*一出院就食6安都係咁, 佢要食咪比佢食....
但係大佬呀, 我宜家邊有4安奶咁多....
所以餵得好辛苦, 不過呢幾日好似好番少少, 起碼飽左都肯訓陣, 不過就餵耐d, 之前真 ...

我99開頭都有ga!
不過佢見識過我"滴奶"之後都無話過我喇~

首頁
12345...12

尾頁

跳至