自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

chinatea 發表於 14-11-10 18:11
回覆 Myluckybaby 的帖子

岩岩問過舅父,佢話亞公教落,如果我亞媽出帖比佢d細佬妹就岩,我係後輩,唔洗出帖, ...
你父親鄉例⋯⋯跟你外公鄉例⋯⋯⋯又唔同
你係跟父親姓氏⋯⋯不是跟外公姓氏⋯⋯

例如簡單D講⋯⋯你父親是韓國人⋯⋯你母親是英國人⋯⋯在香港土生土長⋯⋯你認為你是韓國人、香港人or英國人⋯⋯?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 pooh仔 的帖子

我講舅父佢叫我唔洗比帖佢咋喎,我d表弟係有發帖喎,我16號娶新抱,亞姨都話唔洗比帖佢,只比佢兩個仔咋,咁樓主嫁,要請長輩當然應該由父母出帖,舅父來唔來講聲就得啦.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 caryfox 的帖子

請你答返樓主問題呀,我唔理自己咩人,總之長輩死剩舅父亞姨最親架,咪聽佢地講low,而發問題果位唔係我,唔好騎劫人地post,樓主唔好意思呀.
<br><br>

男爵府

回覆:點寫帖俾長輩

好深學問

禁止發言

引用:戶其實舅父係好親長輩,係唔洗寫帖,只要打個

珍珠宮

回覆:點寫帖俾長輩

大宅

是咁的我舅父一家同我都係外國住,10分鐘路就到,我e 媽同大e係香港,我同阿e比較親,冇特別請佢地都請左假黎...但反而我有小小怕我舅父舅母,原因就唔講啦haha。有日舅母同我阿媽講話我唔知你個女係邊結婚wor,點去呀...最搞笑既係佢係同我老媽講唔係同我講,擺到明唔like冇帖,因為我地係西式,我諗住d濕碎野冇所謂啦...點知佢咁講....
仲有個問題係我想針茶俾阿e同e媽,當然仲有自己老豆老母,因為佢地全部都係香港黎,但我唔係好想針俾舅母,一來覺得唔係咁親二來覺得佢都唔係好想黎...(因為本來阿e們會去佢屋企住,佢又特然話果幾日唔得閒,變左剩下我d好好既阿e係道過成個星期,人地特登請annual leave黎...我新婚果個星期唔去honeymoon都算,仲要車d阿e去呢道去果道....不過佢地以前都好鍚我..所以都樂意)。

冇奶油針俾阿e都唔俾舅母(舅父唔係道..)要針都係俾面舅父同我阿爸阿媽...唉...利是金器我都唔在乎,係道氣姐,好似結到背隻骨落咁 

首頁

尾頁

跳至