跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 kitnat 於 08-4-11 12:15 發表

吓~點會咁既?醫生應該會比張証明紙你架播........

I also got the pregnancy cert. at 4.5 wk. I'm now at
5wk3d, still wait for bb heart beat. quite worrying
'cos I couldn't see bb heartbeat at 7.5 wk last year.

When will you all go to see the ultrasound scan to see
heart beat? Please let us know when you can see it.

I don't know where to go to give birth, still long time to
go, probably Union or St. Teresa.

大宅

我又0黎報到先~~
我0岩0岩睇0左婦科醫生, 預產期 17/12, 不過醫生話要check 到 bb 心跳先比 cert. 我喎, 所以我未可以 book 政府醫院......

大宅

原文章由 PPyeung 於 08-4-11 12:35 發表

I also got the pregnancy cert. at 4.5 wk. I'm now at
5wk3d, still wait for bb heart beat. quite worrying
'cos I couldn't see bb heartbeat at 7.5 wk last year.

When will you all go to see the ultras ...

我會4/26去睇第1次私家診所,應該會照埋,到時bb應是8weeks了.我都希望無事啦.
我去左廣華登記左呀.

大宅

原文章由 tulipsodas 於 08-4-11 13:51 發表
我又0黎報到先~~
我0岩0岩睇0左婦科醫生, 預產期 17/12, 不過醫生話要check 到 bb 心跳先比 cert. 我喎, 所以我未可以 book 政府醫院......

你個醫生都幾穩陣喎

大宅

原文章由 kitnat 於 08-4-11 13:56 發表

你個醫生都幾穩陣喎

有 d 穩陣過龍......

大宅

hello~ 大家好!!! 我諗我應該都會係 12月既媽媽 我 3月27日 係屋企 check 倒 bingo架 不過我介未睇醫生呀=.= 諗住聽日去照... 點知.... 我睇開果個醫生間診所休息3days:;pppp: :;pppp: 星期一至開 ... 今胎係第2胎!!! 但我都仲係好緊張, 好似乜都唔記得晒咁呀.... 哈哈哈...
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

大宅

原文章由 kitnat 於 08-4-11 13:55 發表

我會4/26去睇第1次私家診所,應該會照埋,到時bb應是8weeks了.我都希望無事啦.
我去左廣華登記左呀.

will you do check up at kwong wah? how about give birth?
is the service in public hospital good? i plan to give birth at
Union or St. Teresa so i don't know if i should register in
public hospital. btw, my friend told me i can go to both
but i don't have much time waiting. she said it's good to
join some courses in public hospital or clinic. what do you
think?

大宅

原文章由 PPyeung 於 08-4-11 19:30 發表

will you do check up at kwong wah? how about give birth?
is the service in public hospital good? i plan to give birth at
Union or St. Teresa so i don't know if i should register in
public hospital. ...

我打算在廣華生,因為家人/同事話如諗住順產,可以去公立,都係咁生,仲平很多添~
公立+私家一齊登記係得既!我知醫院都會定期幫你約定時間check,到時到候又有講座的,如有時間,2邊去都無防!
我就會私家診所+廣華. 或再找些free既講座聽下.

大宅

原文章由 PPyeung 於 08-4-11 19:30 發表
public hospital. ...

其實你可以政府都c+ 都去, 最後如果係決定0係 c+ 生, 咁可以唔洗理政府果邊; 但係如果你唔去政府登記, 中途先想去政府生, 咁就好大機會無位......

我上一胎o係瑪麗生順產, 覺得 ok, 所以今胎都會去番瑪麗, 就 keep 住睇 c+ e 生......

禁止訪問

大宅

原文章由 小幸子 於 08-4-13 14:04 發表
各位mami你地宜家有冇唔舒服呀? 我就日日嘔, 少則一次, 多則三次 咩都食唔到, 真係好驚小b會有事~

i don't vomit a lot, i just want to vomitvery often. if you can't eat, maybe you need to see a
doctor.

i also go to toilet very often, can sleep a lot and some
pain in the stomach and breasts now.

i still wait for bb heart beat. very worrying.

大宅

原文章由 小幸子 於 08-4-13 14:04 發表
各位mami你地宜家有冇唔舒服呀? 我就日日嘔, 少則一次, 多則三次 咩都食唔到, 真係好驚小b會有事~

嘔就不是常常至今二次, 不過成日頂住頂住, 我成日都想瞓, 剛過去的星期六, 日, 就吃完早餐就瞓, 瞓到下午起身肚餓食完由瞓, 到晚上11點未到又想來, 我老公話我渴睡呀話瞓就瞓. 我都無計, 平日返工無可能, 一到放假仲唔瞓夠本咩. 不過我個肚成日陰d陰d痛, 唔知你地有無呀?

大宅

原文章由 SYK 於 08-4-14 10:44 發表

嘔就不是常常至今二次, 不過成日頂住頂住, 我成日都想瞓, 剛過去的星期六, 日, 就吃完早餐就瞓, 瞓到下午起身肚餓食完由瞓, 到晚上11點未到又想來, 我老公話我渴睡呀話瞓就瞓. 我都無計, 平日返工無可能, 一到放假 ...

我個肚都有陰d陰d痛, e生話如果唔係大痛同無見紅見啡都係正常0既, 因為子宮開始脹大......
我上一胎 6 wk 嘔到14wk, 1個鐘嘔幾次, 食唔食0野都嘔, 希望今胎好 d 啦....

禁止訪問

大宅

原文章由 小幸子 於 08-4-14 15:25 發表
係呀係呀!! 我都係成日"陰陰痛", 好驚流啡/見紅, 成日 目及
住下面, 好大壓力呀

無錯, 分泌一多就警流啡, 通常入廁所看看才安心.

大宅

係呀,醫生話陰陰痛/谷m痛,都係因為子宮擴大緊,不用太擔心,唔係流啡就ok

係呢,你地打算去邊間醫院生呀?

大宅

原文章由 kitnat 於 08-4-14 20:59 發表
係呀,醫生話陰陰痛/谷m痛,都係因為子宮擴大緊,不用太擔心,唔係流啡就ok

我明天才第一次見西醫, 所以都未確定任何事, 不過好大機會在私家(浸會 / 法國).

大宅

原文章由 kitnat 於 08-4-14 20:59 發表

我上一胎o係瑪麗生覺得 ok, 今胎都會o係番瑪麗~~

大宅

原文章由 SYK 於 08-4-14 22:07 發表

我明天才第一次見西醫, 所以都未確定任何事, 不過好大機會在私家(浸會 / 法國).

我有想過去浸會,但現在只登記了廣華,26號睇完診所問問醫生先,因為我正在考慮我盤骨會否太細的問題 如醫生說要開刀就要入私家了.....呢d都係我自己想的..唔知係咪咁...

大宅

原文章由 tulipsodas 於 08-4-15 11:35 發表

我上一胎o係瑪麗生覺得 ok, 今胎都會o係番瑪麗~~

icic~~
瑪麗是否政府醫院呀?

首頁

尾頁

跳至