婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

如果你問應該邊個俾錢,答案就一定係佢地自己俾錢。

但係如果我係你老公,我一定幫個妹俾晒錢
(原因人地真係搵得唔多嗎,而你又係有限錢嗎)
做大佬(如果家庭正常) 通常都係唔會俾細路妹委屈同出問題
呢個係一個正常大佬天性來架。
我講,我個case,我大佬係點幫我俾錢法。
有一次我同我老婆去左美國探我大佬。
除左o個兩張機票係我自己出,來到美國
一日三餐,晚晚海鮮餐咁滯,美國d海鮮唔平架。全部都係我大佬買單
我大佬住紐約呢邊,佢又帶我去拉斯維加斯
來回內陸機,全部我大佬俾錢,去到拉斯維加斯
我大佬為左我,每晚轉一間酒店,等我可以住多幾間酒店,無論幾高級食店,幾高級吧,佢都帶我去。
然後知我未搭過直昇機,特登book左直昇機帶我去睇大峽谷
每張直昇機票都成七千港紙。
我o係美國九日時間,我想洗一毫子都冇辦法
最後,終於洗左三四千港紙來買手信(因為大佬冇跟去)
我大佬招呼我兩公婆,我幫佢粗略估計
閒閒地六萬港紙以上,佢仲特登連餔都唔番,全日陪住我地。

好啦,到佢來香港啦。
佢一樣唔俾我俾錢,當然香港我熟
我都用盡各種方法先幫佢俾到小小錢,例如電話咭IDD錢啦,食飯偷買單啦咁..
但係佢都要俾個大利是我個仔。

咁你話你老公可唔可以幫姑仔俾錢?
人地兩兄妹唔會計錢架......
兩兄妹計起錢就冇意思啦。

伯爵府

其 實 你 都 話 拉
距 地 一 個 月 搵 5000 HKD 左 右
你 同 距 地 講 1000蚊 一 個 人﹐ 甘 距 地 一 定 會 覺 得 貴 架 窩。 其 實 距 地 甘 貴 機 票 都 返 黎 參 加 你 婚 禮﹐ 距 地 都 好 敬 重 你 同 你 老 公。 去 旅 行 開 心 既 事﹐ 個 幾 千 當 豪 比 距。 甘 樣 一 黎 你 老 公 又 會 覺 得 呢 個 老 婆 對 距 屋 企 人 好 夠 大 方﹐ 二 黎 距 個 妹 都 會 覺 得 你 呢 個 大 嫂 好﹐ 吾 系 話 做 D 咩 幫 你﹐ 吾 會 同 你 99﹐ 你 老 公 個 D 講 你 壞 話 你 已 經 謝 天 謝 地 比 錢 比 得 抵 拉。
所 以 如 果 個 幾 千 蚊 對 你 黎 講 吾 系 話 真 系 好 重 負 擔﹐ 我 覺 得 你 應 該 表 現 得 樂 意 比。 大 家 都 開 心﹐ 你 之 後 絕 對 有 數 為。

大宅

如果只係洗幾千蚊,我都唔介意!其實可能係因為剛結婚要洗好多錢,所以我先特別著緊,如果佢地係平時去c6果邊玩,我都唔介意c6全部俾晒!

我本來諗住新婚會開開心心同c6拍下拖,去下旅行,宜家變左家庭聚會,又要我安排行程,又唔可以去自己想去既地方!所以先勁唔開心姐...

多謝甘多位提醒,我都想做個大方既大嫂!唔想c6難做既..

男爵府

其實你睇$睇得咁緊, 你又只係想同老公2人世界, why要請人飲, 不如自己旅行結婚, 又或你媽要收人情, 咪女家自己擺酒, 之後自己再同男家食餐飯, 或去探你姑仔咪算啦.唉, 你又想鋪張d, 又要人家出$替你地結婚高興.又要人地做既野合乎你自己想法, 真係好難架.

侯爵府

好媽媽勳章

You and your brother are so luck because your brother marry a 'nice' wife!

原文章由 kwongmong 於 08-4-2 23:42 發表
如果你問應該邊個俾錢,答案就一定係佢地自己俾錢。

但係如果我係你老公,我一定幫個妹俾晒錢
(原因人地真係搵得唔多嗎,而你又係有限錢嗎)
呢個係一個正常大佬天 ...

侯爵府

好媽媽勳章

kwongmong :
My brother's ex-wife is like 為食熊. She control all my brother's money and don't let him to use even 1 cents to us (me, my parents......).........and finally, they separate.
Now, my brother's new wife won't control my borther's money. She says the money is earn by him, he can use his saving for anyone he like (but not the second wife)

[ 本文章最後由 ac321 於 08-4-3 10:36 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

kwongmong :
My brother's ex-wife is like 為食熊. She control all my brother's money and don't let him to use even 1 cents to us (me, my parents......).........and finally, they separate.
Now, my brother's new wife won't control my borther's money. She says the money is earn by him, he can use his saving for anyone he like (but not the second wife)

大宅

諗起上黎,次次有呀哥的聚會都係佢爭住比錢,感謝呀嫂!

原文章由 ac321 於 08-4-3 10:35 發表
kwongmong :
Now, my brot ...

男爵府

wxxyxn,
比你提一提, 我又係人地亞嫂, 又有亞嫂,我地一家三口+99, 去泰國探亞嫂一家,大部份食又人地, 住埋人地屋企,佢地都無咩, 大家都好開心, 重無計話佢比我比. 以前佢地係香港住, 都會星期六幫下我接亞仔放學, (因為我未放工, 而平日就99湊, 星期六都比99放假, 大家都無咩所謂既), 而家佢地移左民.
我地一年都有幾次見面,佢返來一定搵我地飲飲食食, 行街買野, 每次都無話今次邊個比, 下次又邊個比, 真係無計過wow.
咁我都要感謝返亞嫂當日招呼我地.

侯爵府

好媽媽勳章

your brother is so luck as he can find a 'nice' wife!
So, treat your 呀嫂 nice!

原文章由 wxxyxn 於 08-4-3 11:16 發表
諗起上黎,次次有呀哥的聚會都係佢爭住比錢,感謝呀嫂!

男爵府

回覆 #30 ac321 的文章

My brother-in-law is very nice to us and uses to pay for the dinner bill when we have dinner gatherings (62/99 + 姑9一家 + 我们一家四口).

能成为一家人是缘分, 能够维持良好关系更是难得。 可能我自己是独生女,更加珍惜兄弟姊妹间的亲情。

楼主你自己都话如果是自己个妹就没问题,老公个妹为什么又不一样呢? 爱屋及乌, 做个大方的大嫂, 老公一定更锡你!
:-D :-D :-D :-D

大宅

不過我想補充一樣野: 就係我老公唔係唔比錢,係真係我哥會話等佢黎

咁如果我哥唔係度,得一班婦孺,就會係我老公比囉

侯爵府

好媽媽勳章

That's real families............and a brother / man should do that!

原文章由 wxxyxn 於 08-4-3 12:39 發表
不過我想補充一樣野: 就係我老公唔係唔比錢,係真係我哥會話等佢黎

咁如果我哥唔係度,得一班婦孺,就會係我老公比囉

男爵府

回覆 #11 kwongmong 的文章

agree,

你姑仔跟本唔係想搵你地著數而你又好似唔想駛$番俾佢地, 講真,佢地咁慳儉都駛$遠道黎飲你地個餐,佢地都係STAY 3 WEEKS JE, 日日同佢地行下街食下野, 我唸都係應該LOR~

好老實講,我覺得你又小家左D LOR, 雖則你想去玩得豪D.但又因佢地唔想咁豪而否決左你意思, 老實講,証明佢地都係好人一個,唔會恃熟賣熟咁搵你笨啦, 即使你老公寧願請佢地,我又覺得你又唔好令你老公難做LOR, 平平地咪去LOR. 大家開心, 何必因著你一個唔鍾意令到你夫家冇得去OR 你老公2面為難呀?! 要豪D去玩咪遲D你2個自己再去LOR,咁咪唔駛再就其他人LOR,

初歸新抱, 似乎你個思想仲停留係做野蠻公主要所有人遷就個種.你要學識下大體先得架...."DIU橋扭擰"既野..留番你同你老公先做啦....

大把人因著男女家有咩拗撬/錢銀之類種種問題而唔開心,你就為著D咁雞毛既野而去斤斤計較, 又何必呢...

如有得罪請諒~

男爵府

wxxyxn,

我地d屋企人真係無咩所謂, 我地又唔係咩上等人, 飲茶食飯行街買野都係能力範圍可以比既.
不過, 好多時會大家都爭住比, 我會炸第去toilet, 先埋左單, 咁就好d啦.
有時大家爭住比, 好肉酸架.
一家人都係一年見十次八次, 就算次次比, 我都希望比最好自己人啦.

別墅

Yes, I agreed to kiki.

原文章由 kiki.kiki 於 08-4-2 15:52 發表
俾都冇所謂啦, 人地咁有心飛過嚟....你姑仔開心時, 你老公又開心, 況且都唔係好大好大筆錢..何樂而不為?

大宅

好媽媽勳章

係lor!佢地咁慳儉都駛成萬黎飲你地個餐,你真係小家左D lor!抵鬧!而且D錢又唔係你嘅,俾得起何必斤斤計較!!做阿哥梗係耍照顧D妹ga la!
成世人溜溜長,遲D你2個想點都得la!
如有得罪多多見諒~

大宅

你真係講得好岩, 我c6都係咁, 明明個妹搵錢多佢好多, 又未結婚同99住, 正一鑽石姑婆黎, 次次同佢出去食飯, 我c6都係俾埋佢個份, 仲要99一有節目唔開飯, 佢就會覺得佢自己有責任去照顧哂所有平日係99屋企食飯既人個餐. 但我地多數唔會煮, 一定出去食, 一定佢俾哂. 當中既人有姑仔又有姑9, 仲有佢地d仔添. 我就覺得冇所謂, 我自己有時都會自發請哂c6成家人出去食. 好多人架, 不過年中一兩次, 駛下錢, 佢地開心, 我地都開心. 禮尚往來, 有得俾既咪俾囉, 俾唔到都唔需要計較, 有得施予, 真係一種福氣黎.

原文章由 kwongmong 於 08-4-2 23:42 發表
呢個係一個正常大佬天 ...

大宅

原文章由 為食熊 於 08-4-3 08:38 發表
如果只係洗幾千蚊,我都唔介意!其實可能係因為剛結婚要洗好多錢,所以我先特別著緊,如果佢地係平時去c6果邊玩,我都唔介意c6全部俾晒!

我本來諗住新婚會開開心心同c6拍下拖,去下旅行,宜家變左家庭聚會,又要我安排行程,又唔可以去自己想 ...

我明嘅,新婚梗係想二人世界,兩夫妻鍾意去邊就去邊啦,
我都相信你唔係甘小氣嘅人嚟,
只不過係同一時間發生好多冇諗過嘅問題,
將原本你對新婚生活嘅憧憬打碎咗,
自己又要週圍講價又要慳住駛,所以你先一時諗唔通啫,
唔係你都唔會俾老公幫個妹俾結婚相錢同其他雜費啦,
你都結婚lor,開心d啦,其實好小事啫,
慢慢學點做人老婆,大嫂同新抱啦,
冇人會一出世就識嘅,人生係日日都有新嘢要學,
祝你新婚愉快!

伯爵府

我就認為如果出得到,又開心嘅話就何樂不為呢.雖然我同我姑仔感情唔好,如果佢亞哥肯請埋佢去旅行,我都唔介意.不過大多數我老公系介意果個,因為佢人好估寒!

首頁

尾頁

跳至