婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 妹妹豬媽媽 於 08-4-26 10:21 發表
我都唔明D老公點解甘幫佢阿媽,當初同我地結婚海誓山盟,但結了婚,99同老婆關係唔好實覺得老婆唔啱,其實係個老公處理得唔好,甘鍾意個阿媽,不如唔好結婚,攬住阿媽一世丫!

樓住我好明你,因為我老公都係甘,你乜都唔好理,顧住個仔,你 ...

個個男人都唔會覺得佢哋亞媽唔啱, 就算佢亞媽點唔啱都好, 佢都可以將佢亞媽既無理要求,唸法人性化,甚至合理化。我同c6未係由拍扡到結咗婚,到而家啱啱生完個b,都係因為佢衰老母,搞到我哋要嘈交。本來我哋兩公婆都唔會因其它事而嘈既, 就係多咗個佢果位永遠唔會有錯,仲叻過聖人既亞媽(因為聖人都會有錯),我都曾經同c6嘈交果陣時, 同佢講"你亞媽,你亞媽,你亞媽唔啱先,仲要唔使理我感受,不如你同亞媽過人世啦!":;pppp:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 emilywpy 於 08-4-26 02:13 發表
我永遠記得今日,我老公竟然為左佢個衰丫媽同我講離婚

頭先佢放工返黎,打電話俾佢媽報告(我老公次次出街/返工/返到屋企都要立即打電話俾我99報到,但我老公40歲都黎緊啦)我99又問佢我聽日會唔會出街,去邊到,做咩野:censure ...

樓主,你99咁做當然係唔啱,但你亦都要體諒你老公,你都話你老公由細到大俾佢亞媽check慣咗,佢已經答得好自然同埋覺得乜所謂,如果你介意的話,咪下次你去邉連你老公都唔好講囉。佢亞媽問起,佢唔答。。。佢亞媽唔高興,答咗老婆又高興,佢的確好難做。

我覺得你都有唔啱,兩公婆,點嘈都好,千祈千祈唔好講"離婚"二個字,如果你唔係真係想離的話,萬一個男人一時之氣話"好呀"!你就無彎轉啦!為咗咁小事唔值得,亦都唔值得傷害兩公婆嘅感情,你個仔仲咁細,你諗都唔好諗呀!

另,下次你99再審你,你咪灑佢囉。。。例如,份失憶,乜都話唔記得,再唔係,就話係亞媽俾嘅,朋友送嘅,係街執嘅!

我亞媽以前都唔仲意我買野返屋企,但我每次都話係信用咭送嘅,朋友送嘅,就算要錢都係10蚊右左,整整吓佢知我灑佢,依家佢唔問啦!

民房

点解全世界D奶奶都係禁, 第时我地做人奶奶会唔会都係禁? 总之就唔想见到佢喇, 久唔久见就算.

大宅

可以feel到你有幾咁唔開心, 但我想講你先唔好想離婚, 話哂你地都係兩公婆, 仲有個仔tim, 如果你地分開左個bb會好慘架... 你老公又係衰嘅, 不過有時好多野都係一時之氣, 佢可能心煩又唔識控制自己, 無經大腦就衝口而出, 咁就不如俾個機會大家(亦都俾個機會你個bb), 你老公有冇暴力傾向,如果冇,你响佢不在時同仔仔般,之後打比佢話他聽,想大家先冷靜一下, 同他講你好辛苦,冇法再過呢d生活,同佢約他幾後去露天餐廳傾(因去你屋企,你父母在,他會覺得你們圍攻他,他會有自我保護意識,好難傾,而且bb在也不好)餐廳有人但又不太多人,有不妥易走,要小心留意他對手,有乜嘢唔妥就走,你5用少少方法你老公5會幫你正視問題,同靜下來,他會真正想想你的立場,還有比你99知你5接受她那套(你走了她實問,如果你老公為你出聲
+99她也怕冇咗個孫,可能會好d...,就算你99 5改,起碼你老公5會再逼你同會多d體諒你

大宅

原文章由 M&A Mom 於 08-4-26 14:18 發表
你99真係超那煩:;pppp:
不過,若你c6平靜番而你又諗通唔值得為99而毁左個家!
玩番你99轉頭!佢禁鍾意問長問短,你就一日九萬個 call ,晨早起身一個 call "99我起身啦!" "99我疴尿啦!" "99我去梗街啦!" "99 我買左斤菜十萬九千 ...

十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

我都好明白點解你會覺得甘傷心,
但你唔好focus喺對方一兩句說話上,
再將佢無限擴大就判老公死罪,
尤其是爭執之中嘅對話,你覺得好平常嘅說話,
對方可能已經好受傷害,
記住你倆就算已結為夫妻都係兩個個體,
冇可能完全瞭解方感受,有好多時,人為咗保護自己,
就會毫無理性甘去攻擊別人,但無心的說話卻是最傷人,
所以說話留三分,想表達清楚自己感受,可以有好多辦法,
一件事就還一件事,唔好東拉西扯亦無謂語帶挑釁或威脅。

你覺得你老公甘講係好唔啱,
但你自己又何嘗唔係經常提住離婚哩兩個字?
若然每遇困難事就用離婚解決,
那夫妻之間又何需商討解決辦法,那結婚又有何意思?

我想你是認為自己沒有用離婚來威脅丈夫的意思,
但換轉是你,每次你丈夫一提到對你媽咪有何不滿,
是一些你以前從未認為有問題或已麻木的問題來追究你,
在你還未想到解決辦法之前,
便聽到丈夫說若解決不了便會離婚,
你會有何感想,你會否覺得很大壓力??

不是說你不對,是要明白男人的思想構造才能對症下藥,
又不損害雙方感情,
他的腦袋死腦筋不懂轉彎,你就一步一步去教他怎樣做,
不要只跟他說他做錯而不給指導,男人嘛,其實很多都是笨小孩,
還是要伴侶恩威並施的處處包容和教導,才會成長。

不是沒有聰明又體貼的,但真的少之又少,
不要太多拿他和別人比較,你的幸福就是自己,
別人的就是別人,你的也就只是你,太多前因後果,
所以管理好自身才是上策,要給自己留有後路!!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-4-26 21:27 編輯 ]

大宅

原文章由 piyo28 於 08-4-26 12:24 發表

你講得好o岩, 咁鍾意個仔咪米比佢結婚囉. 我99都係咁, 開頭成日打黎屋企問個仔呢樣個樣, 我心諗, 老公晚晚都返去99家吃飯 (除左sat, sun 之外), 咁洗咪仲打來問d無謂野呀. 所以, 當條電話線壞鬼左之後, 我地都冇整 ...

我6299之前都係辰時戉時就自己落黎用鎖匙開我道門(佢地只係住我樓上)丫b出世前都忍佢,丫b出世後到依家我都係餵緊人奶嫁嘛,我同老公講,我唔鍾意咁樣,如果我餵餵o下人奶你丫爸突然開門入黎我會好驚,我一驚又會嚇親bb,就算係你丫媽我亦都唔鍾意羅,你知你丫媽咩都要彈一餐,餵人奶我成日無得訓已經好辛苦,陣間你丫媽又彈我依樣o個樣我唔係講笑我真係會產後抑鬱的,我老公當時都有叫我6299落黎前就打個電話黎先,其實咁有幾難,但佢地都無打,一樣照直接用鎖匙開門,好彩佢地"精"我都唔笨,一於響屋入面上鎖,等佢地開唔到,之後佢地就係咁襟鐘我就故意開一條小"啦"驚驚青咁問邊個?佢地表明自己係6299之後我就扮唔好意思我餵緊奶丫!叫佢地等我整好d衫先黎開門,咁我當然唔會好快去開啦,幾分鐘之後先去開,之後佢地就口'up'"up"好話我上鎖,鎖咩鎖門丫咁唔方便,我99仲同我老公講話佢唔介意我睇到我餵奶,(大佬丫!你唔介意睇?!但我好介意俾你睇羅!)...........但我一於唔出聲,久而久之,試多幾次,佢地終於頂唔順,落黎前就打電話,但就算只係我奶奶落黎我都真係唔鐘意俾佢見住我餵,費事佢又有說話俾我聽,影響我心情影響我奶量,所以佢話落黎,我就入房餵:;pppp:......好彩我次次都有鎖房門,有次佢仲一邊扮傻一邊話我係咪餵緊奶一邊想開我道門,好彩鎖左咋!!整整o下佢好無瘾,就少左落黎了!呢次係我唯一一次反抗成功!

大宅

d99真係好q煩,我比你更慘,因為我同我99就黎住左成10年,今日個c6又係話要同我離婚,雖然唔係完全關佢事,但係我個99都係極品呢架啦,嗰時佢話想我地結婚,到結之前有d野得罪左佢,佢即刻走去同我老公講話宜家我地結唔結佢都冇所謂啦,因為佢唔likey喎,我心諗如果唔係見你老,我地都冇諗住咁快結,不過你開到口咪順下你law,我結婚又冇話要你比幾多禮金,佢已經喺度講定話之前佢個女結婚佢一個仙都冇要求過男家比,因為話自己唔係賣女,你話佢幾賤呀,大佬我父母都冇要求過咩,佢已經封定個後門,到少少野得罪佢,佢即刻擺哂款話叫個仔唔好結,佢真係以為佢係英女皇呀?我都冇要求過話搬出去住,佢仲喺度呀之呀左,你話我係咪興呀?
跟住之後我都唔多理佢,到結婚之後佢好恨抱孫,咁我自己係比較難有bb,試左一段時間都冇,咁我做埋手術,用左好多方法終於有bb,點知到bb6個月嘅時候佢離開左我,我同c6都好傷心,係其他人唔會明白到我有幾傷心,當時我有左3個月仲quit左份工,因為e生都話我會陀唔穩,咁我地亦冇咩經濟壓力,只係當時我老細對我幾好,再做落去可以揾多好多錢,咁個8婆梗係好失望啦,我冇左bb3幾個月,佢已經忍唔住又叫我再生,咁我咪好傷心咁同佢講,我身心都未ready,想抖下先,再者我唔係即刻想生就可以生,佢都知呢樣野,但係佢都要迫我,安慰我就冇咩啦,你話我對佢幾灰呀!
再過多1年度,我同c6都再試下但係冇咩好消息,咁我又去睇好多e生,呢d我都冇同個8婆講,點知佢有日喊哂口同我62講話佢好慘咁老都冇孫抱,搞到我好似罪人咁,實情我個c6佢本身唔係好鍾意細路,生唔生佢唔係好mind,咁你話我係咪好屈辱呀,我有難處佢都唔了解我,難為佢自己有個女30幾結婚好耐都冇生,佢又唔話佢,仲話佢生嗰d係外孫佢同62都冇咁鍾意,你話佢呢d係咩思想呀,我唔係佢個女佢梗係冇理我感受啦!
好彩前年我好意外有左,bb都就黎1yr啦,叫做塞住佢把口,但係有個孫仲煩,佢又唔識湊又要指東指西,我有次放d莫扎特音樂比個b聽,佢轉頭叫我c6熄左佢,話好似教堂嗰d歌佢唔鍾意,咁我咪忍唔住得佢話呢d係對bb好,點解唔比得佢聽呀,咁我同c6都因為呢件事炒大鑊,當时我啱啱生完真係好低落,爭d要自殺咁滯,跟住我都同c6講話我真係唔想同佢住,費事同佢嘈,加上宜家有能力買到樓,點解唔搬,我話就算住細d我都在所不計,因為我想要自由,佢就話我62,99唔想我地搬,咁佢又唔諗下我有咩感受,咁隔左好耐個c6都冇再提出話搬,我今日咪再同講,話唔搬都應該大裝下間屋,跟住佢又話佢老豆唔想裝修,我成日迫佢,佢覺得我好煩,咁大佬我都同佢一齊就黎成10年,仔都同佢生埋,提出d咁嘅要求都唔係好過份啫,最慘係我覺得自己好冇用,我呢d野都唔敢同呀ma講,費事佢地見到面難做,我真係唔知同邊個呻好,我連自己d朋友都唔想講,因為老公係自己揀嘅,要怪就怪自己當初冇諗清楚,所以我今日聽到佢話離婚我都唔係好傷心,其實我係咪真係同個老公d關係去到冇彎轉呢?
唔好意思,變左我喺度呻一大輪,希望大家唔好怪我啦!

[ 本文章最後由 CCUE 於 08-4-26 23:38 編輯 ]

大宅

原文章由 A.C.C. 於 08-4-26 12:31 發表

樓主可唔可以等你老公冷靜番之後,兩個人坐低傾下?

搵日你地心情平靜,只有你兩個(BB先俾婆婆湊,因為BB一喊你地就傾唔到),好好同佢講:因為你地已經嗌大交,如果又放埋一邊唔解決,對你對佢對BB對奶奶都唔係好事。

傾計時,記住 ...

今日下午我老公終於無再扮無野搵我傾返尋晚的事,佢一直只係講有關佢丫媽o個part,話我反應過大,叫我檢討一下,我承認我已經好難好理智咁去理解佢丫媽對我所做的一切,話關心我,想知我安唔安全,唔想我買貴左野.........我唔會信了亦叫唔到我自己信了,佢叫我試o下放低,我就答佢盡量....
之但係佢都仲未提到佢講離婚的事,我就響佢覺得講哂之後直接問佢,佢話係因為我大佢在先,佢係唔會俾我大到的,所以佢先咁講........我估唔到佢會咁諗,因為我不止一次同佢講過"如果我同你有一日會離婚,我知道都係因為你丫媽的問題"我尋晚都係咁o既意思,我唔覺得我係大佢的!
雖然已經講清楚,但亦俾我知道佢真係有可能會為左佢丫媽唔要我的,我諗我奶奶知道一定好開心

大宅

原文章由 piyo28 於 08-4-26 12:32 發表

我覺得一日有99係身邊, 一日都唔係有好日子過. 可以的, 咪搬離佢囉, 唔得就少見為妙. 佢講咩, 你咪係咁講 "啊, 啊, 啊" 囉, 理鬼佢呀. 我老公都係架, 佢阿媽講咩, 佢都會照單全收, 我就最憎佢呢樣野, 咁大個人, 都 ...

我都係咁話!其實比較有效o既解決方法真係搬!搬!搬!我老公以前都應承過我,但我諗佢其實係敷衍我多如果我自己有能力,我諗我真係同個仔搬左了

你講得o岩!始終, 冇血源關係, 關係係疏d架啦!我永遠記得結婚前佢叫我唔好叫佢做丫媽,要叫佢做奶奶!咁奶奶係疏d架啦!佢知道我老公跟我叫我媽做丫媽,即刻嬲到九彩!鬧我老公"你記得丫媽你只係得一個架咋"要我老公叫我丫媽做"外母"!你話幾老土?!係佢攪分化在先咋!

大宅

原文章由 emilywpy 於 08-4-26 23:30 發表

今日下午我老公終於無再扮無野搵我傾返尋晚的事,佢一直只係講有關佢丫媽o個part,話我反應過大,叫我檢討一下,我承認我已經好難好理智咁去理解佢丫媽對我所做的一切,話關心我,想知我安唔安全,唔想我買貴左野.........我唔會 ...

係呀d男人真係唔明嗰個唔係我地自己呀ma,梗係會有距離,同佢地好聲好氣講係唔想咁冇謂成日要為第三嘈影响自大家嘅感情,但係佢地又話我地係都要同佢呀ma過唔去!大佬呀,如果你呀ma係冇問題,得閒同佢過唔去咩,更何況宜家有個bb,得閒都諗下點照顧佢啦!

大宅

係呀同埋佢地係唔會尊重下人地餵人奶嘅私隱,大佬我地唔想比你睇呀,你估宜家做show咩,你想睇都要諗下人地嘅感受!
我個時仲慘呀,唔係好上奶,呀b喺e院都食人奶食得幾好,咁返到屋企佢大喊即刻話佢肚餓係我唔夠奶比佢,猛叫我比奶粉,咁我第1次餵唔係好識,要上奶梗係唔好補奶粉,但係佢地不停打擊我,搞到我幾冇引!

大宅

原文章由 M&A Mom 於 08-4-26 14:18 發表
你99真係超那煩:;pppp:
不過,若你c6平靜番而你又諗通唔值得為99而毁左個家!
玩番你99轉頭!佢禁鍾意問長問短,你就一日九萬個 call ,晨早起身一個 call "99我起身啦!" "99我疴尿啦!" "99我去梗街啦!" "99 我買左斤菜十萬九千 ...

你好勁丫!真係腦筋急轉彎丫!!我未試過丫!之但係我老公有次玩野問多我奶奶兩句...你同老豆去左街?去左邊丫?但點解你屋企個電話又唔通o既?因為我老公開左個電話個speaker,我聽到我奶奶勁發哂脾氣,話我老公問咁多做咩!無野就收線啦!之後cut線!
嘩!我真係費事博!我驚我真係忍唔到拿刀劈佢

大宅

原文章由 wendyywm08 於 08-4-26 16:07 發表

個個男人都唔會覺得佢哋亞媽唔啱, 就算佢亞媽點唔啱都好, 佢都可以將佢亞媽既無理要求,唸法人性化,甚至合理化。我同c6未係由拍扡到結咗婚,到而家啱啱生完個b,都係因為佢衰老母,搞到我哋要嘈交。本來我哋兩公婆都唔 ...

我同你一樣,本來由男朋友到老公o既身份佢都幾就我,但一講到佢丫媽就無得傾,佢成日話唔係幫住佢丫媽,但我覺得根本就係,不過我知道佢唔係瞞住個良心同我講,因為佢竟然叫我問O下人,話人地都會覺得佢丫媽係正常的!??我話我上左bk講左好多你丫媽d野,你去睇o下我有無作野同埋你睇o下人地點講丫!拿,唔好話因為係我o既朋友先幫住我勒!大家素未謀面係咪先!佢都唔願黎bk睇,話上得黎都係新抱,實會幫返自己友.........仲有咩好講?

複式洋房

D 99 真係好變態, 其實佢哋自己都做過人哋新抱, 應該明白做新抱0既難處同想法, 自己應該知道點樣做人99 先啱~ 點解一定要做到好似惡性循環咁, 自己以前比99 恰, 宜家就走黎虐待返d 新抱!!

樓主, 如果你真係驚/唔想同你老公離婚0既~ 99 呢關,你唯有忍忍忍忍忍架咋~ 佢點對你都要硬食架啦, 仲要係無痴牙嗰隻~
可能個人性格同大家處境唔一樣, 我一定唔會忍囉, 仲要玩返佢轉頭, 玩到佢謝先走呀~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

見到樓主咁痛苦,覺得自已好彩,我同c6在婚前講明誓死不同住,仲要有咁遠搬咁遠,否則寧願不結婚,就算得罪未來6299都要做,咁c6當時比我迷到乜都應承,所以而家都有d安樂日子過下,唔係一早同99六國大封相。

大宅

原文章由 emt1314 於 08-4-26 16:53 發表

樓主,你99咁做當然係唔啱,但你亦都要體諒你老公,你都話你老公由細到大俾佢亞媽check慣咗,佢已經答得好自然同埋覺得乜所謂,如果你介意的話,咪下次你去邉連你老公都唔好講囉。佢亞媽問起,佢唔答。。。佢亞媽唔高興,答咗老婆 ...

你o既說話正正係我老公今日下午同我講o既一模一樣丫!!"佢亞媽問起,佢唔答。。。佢亞媽唔高興,答咗老婆又唔高興",我老公話佢的確好難做,咁我都明,但我唔知點解好難控制自己,我真係好唔想我99知我咁多,但我又唔可以話同個仔去邊到唔交代聲俾我老公知,但我老公又唔會騙佢丫媽!真係好煩丫!

我明白的了,總之我以後會小心,就算幾興都好,我會用"好傷感情.....兩公婆做成咁好唔開心....."黎代替"離婚",無辦法,個仔仲細丫,唔好話依家,做媽咪之前我都搵唔多,點一個人養大佢丫.......

我試過答我99好多次"d野係我睇雜誌抽獎中返黎架"有d係真的,有d當然唔係啦,等佢無得話我買野,我無做野,佢成日覺得我買野就係洗佢個仔d錢(我老公陪我睇醫生或者之前做產前檢查,佢都話使咩做咁密丫........佢咩病丫?睇左幾多錢丫?...),我成日話中獎,佢竟然又好似信喎!!因為佢次次都好唔抵得咁講點解我成日都有寄去但都中唔到架!!你又中咁多次!!

題外話丫.......有次我老公上完佢丫媽度落返黎好唔開心,原來我99話我老公有左個仔之後就俾少左家用佢,我老公話咁佢要養老婆同個仔,真係無辦法先俾少d(我老公其實由一出黎做野已經俾好多家用佢丫媽,雖然佢兩個家姐搵錢都多過我老公,但係我老公比家用比起佢兩個家姐都多好多,另外我99仲騙我老公話幫佢儲錢再個個月另外掠一筆架啦!),但我99就話我老公越俾越少第日容咩易無格!?我即刻問我老公佢究竟點講,我老公支支吾吾話我99意思係我同丫b分薄左佢d家用,所以我老公因為咁好唔開心.........嘩!估唔到個八婆咁諗!唔怪得佢咁對我,原來佢係咁諗!咁點解仲要俾個仔結婚喎!好彩我老公未癲到同我同個仔講你地兩個食喊豆啦,我d錢要俾哂我丫媽丫,如果連喊豆都無錢買就"lam"o下自己隻手喊喊地當送飯啦.........

男爵府

如果我c6咁同我講,我實走架!睇佢點收科 ,不過我脾氣大,呢句野我老公唔會開口講既...
樓主,如果我係你...我會又得個99問羅,我行得正企得正,怕咩呀!同埋又唔係我講,c6講之麻...一係呢,咩鬼都唔同c6講,等佢無得講俾佢老母聽,如果佢問聽日會做咩,我諗我會學我阿媽既一句...點知呀!聽日訓醒先算啦!(因為我成日都問我阿媽既行蹤 )

大宅

原文章由 carmenlook 於 08-4-26 19:16 發表
可以feel到你有幾咁唔開心, 但我想講你先唔好想離婚, 話哂你地都係兩公婆, 仲有個仔tim, 如果你地分開左個bb會好慘架... 你老公又係衰嘅, 不過有時好多野都係一時之氣, 佢可能心煩又唔識控制自己, 無經大腦就衝口而 ...

好多謝你o既意見丫:D其實我同佢嘈親交,一見佢開始激動,我就唔會再出聲,因為佢試過有一次嬲到打爆左塊玻璃攪到自己成手血架啦!!雖然到目前為止佢一次都無打過我mouth:,但我驚佢嬲起上黎火遮眼我同丫B會好危險羅,次次佢都話我誇張,佢唔會的,但佢發脾氣時個樣真係好得人驚丫!我知就算如果佢做左咩事佢都會好好好好好後挴O既,但我唔會博,就算到時佢心甘情願一生一世痛苦坐監又點,事情都返唔到轉頭架嘛!我擔心佢恨錯難返,所以我都好保險架!

大宅

原文章由 wmpl 於 08-4-26 21:25 發表
我都好明白點解你會覺得甘傷心,
但你唔好focus喺對方一兩句說話上,
再將佢無限擴大就判老公死罪,
尤其是爭執之中嘅對話,你覺得好平常嘅說話,
對方可能已經好受傷害,
記住你倆就算已結為夫妻都係兩個個體,
冇可能完全 ...

其實得到大家的分析我已經明白左好多,我無再嬲我老公了,但我知道前面的路(有關於我奶奶的方面)還是很難很難行......只能用無比的忍耐同愛心(對我個仔同我老公)先或者可以頂得住

首頁

尾頁

跳至