自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好難一概而論...

或者補充少少: 我唔係專業醫護人士, 應該唔係話吸收好D,係小朋友食嘢唔叻(有好多原因),令佢食得好少,咁唯有整爛D食物,減少小朋友咬食物的時間,希望小朋友真係可以食多D...

因有親身經驗,個人覺得,真係有效的...

水晶宮

畀面勳章

Froggy_joe 發表於 15-1-9 09:11
唔係指唔講野
而係講嘢唔清楚,俗稱講到「一舊一舊」
對呀!小情人口齒不清呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BIGPAT 發表於 15-1-9 09:22
我隔離屋有一個一歲仲食奶,
係未食過粥.........
唔止父母,有時4大長老都會聽仔女講,唔俾佢地食....
我個女9個月時去飲茶都有食包,但係隔離枱見到,話乜咁細個俾佢食,佢地個孫歲幾都未食得喎

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:Froggy_joe 發表於 15-1-9 09:11 唔

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
對呀!小情人口齒不清呀
我女以前都係呀!
多d俾佢吹泡泡,成嚿蘋果俾佢咬,整塊扒叉住,有改善的

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

fanny3315 發表於 15-1-9 09:27
唔止父母,有時4大長老都會聽仔女講,唔俾佢地食....
我個女9個月時去飲茶都有食包,但係隔離枱見到,話乜咁細 ...
9個月食包好正常..
你話糖就唔得啫.

翡翠宮

引用:好難一概而論...我都信有D小朋友,食嘢可能

原帖由 wcpcelia 於 15-01-09 發表
好難一概而論...
我都信有D小朋友,食嘢可能無咁叻,如果D食物爛D,可能佢會吸收好D的 ...
唔關事⋯ 消化同吸收係消化系統嘅工作,剪碎d 最多係幫佢減少係胃嘅時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

係有影響, 但未必是主要原因

水晶宮

畀面勳章

超級特務 發表於 15-1-9 09:30
我女以前都係呀!
多d俾佢吹泡泡,成嚿蘋果俾佢咬,整塊扒叉住,有改善的
我們以英文為母語,企d尾音連飯吞埋落肚

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:好難一概而論...我都信有D小朋友,食嘢可能

原帖由 wcpcelia 於 15-01-09 發表
好難一概而論...
我都信有D小朋友,食嘢可能無咁叻,如果D食物爛D,可能佢會吸收好D的 ...
同意

有d小朋友咀嚼同消化能力係差d,個個小朋友嘅schedule都唔同,只要不是過分保護,我覺得可以因應小朋友進度而調節,好多嘢不能一概而論

wcpcelia    發表於 15-1-9 10:35

伯爵府

畀面勳章

回覆:三歲仍餵糊仔 港童有口難言

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:係有影響, 但未必是主要原因

原帖由 Carrot媽 於 15-01-09 發表
係有影響, 但未必是主要原因
Agree

兒科醫生都係咁講

伯爵府

唉,我丫嬸都係依啲,丫妹5歲喇,肯食飯但佢死都自己餵

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

見過playgroup有個麻麻唔肯比飯仔比孫食,係都要用奶樽飲水,要到老師開到口先肯用BB杯 (當時快2歲)

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個仔每晚扒兩碗飯,一樣唔講野,唔好標籤

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
我個仔每晚扒兩碗飯,一樣唔講野,唔好標籤丫,唔該

simple is the best~

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係真係有影响, 我識人個小朋友咁, 到依家小二都仲要返政府醫院定期做言語治療, 佢幼稚園時咬字好唔清, 佢唔係唔肯講嘢, 係講到一舊舊, 音調錯哂走哂音咁....依家已經好返好多, 佢言語治療師話主要原因係太遲開始食固體

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

me2

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:超級特務 發表於 15-1-9 09:30 我女

我們以英文為母語,企d尾音連飯吞埋落肚
你同你老公平時傾計都係全英?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係真係有影響的, 本人便是, 我當然冇咁誇, 只係因出牙遲, 遲左兩三個月轉固體及轉後仍不時加剪, 我仔真的遲發正音及句子, 及後糾正時言語治療師也提及當中關係, 咁當然有的小朋友遲講野另有原因

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:Froggy_joe+發表於+15-1-9+09:11+唔

對呀!小情人口齒不清呀
星媽,我仔都仲講火星文

翡翠宮

引用:係真係有影响, 我識人個小朋友咁, 到依家小

原帖由 wing514 於 15-01-09 發表
係真係有影响, 我識人個小朋友咁, 到依家小二都仲要返政府醫院定期做言語治療, 佢幼稚園時咬字好唔清, 佢唔 ...
咁你係幾多歲比佢開始食固體食物呀??

首頁
12345...6

尾頁

跳至