跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 tinetinelee 於 08-6-11 10:55 發表
Hello, 各位賽小爸爸媽媽,

好耐都沒有新post了. 我囡囡讀小一剛剛"考完"第三次評估, 都幾好. 滿意的不只是成績, 而是她可以獨立自己溫習.我欣賞學校能給予小朋友充份的學習空間, 提高他們的學習興趣. 整個評估星期 ...

Hi, 各位賽小爸爸媽媽,

我仔仔首志願入咗呢間小學 請各位多多指教 希望小朋友好似妳哋D小朋友開心學習

男爵府

原文章由 loklokma47 於 08-6-11 15:49 發表

Hi, 各位賽小爸爸媽媽,

我仔仔首志願入咗呢間小學 請各位多多指教 希望小朋友好似妳哋D小朋友開心學習

congratulations. welcome!

大宅

原文章由 tinetinelee 於 08-6-11 10:55 發表

好耐都沒有新post了. 我囡囡讀小一剛剛"考完"第三次評估, 都幾好. 滿意的不只是成績, 而是她可以獨立自己溫習.我欣賞學校能給予小朋友充份的學習空間, 提高他們的學習興趣. 整個評估星期 ...

It's great to know that "賽小"'s kids are also like to go to school. That's why I want my boy to go for study!
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

別墅

這便是我對孩子的理念,咁想知幾時有open day??thanks

大宅

原文章由 jpkp313 於 08-6-15 20:25 發表
這便是我對孩子的理念,咁想知幾時有open day??thanks

I want to know too~
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

請問有無媽咪係叩門入到賽馬會小學ka?? 是否易入呢? 如要interview 多數要in d 咩ar... 我ka 吓等緊消息入後備ar....

我都好like lee 間學校, 佢有d 似國際學校 feel, 而聽聞佢地d English level 都好ok... 我個仔無野叻, 中文同數學都唔掂, 得english 好d...我相信lee 間學校對我個仔會好有幫助, 加上上次到lee 間學校填form 時, 遇到2個學生, 都好好禮貌, 我幫佢地咁住部 lift 時, 佢地2個小朋友都有講 thank you. 講真, 有時大人都未必會講la... 所以我覺得佢地校風好好...我都希望可以有chance入到...

大宅

請問有無媽咪係叩門入到賽馬會小學ka?? 是否易入呢? 如要interview 多數要in d 咩ar... 我ka 吓等緊消息入後備ar....

我都好like lee 間學校, 佢有d 似國際學校 feel, 而聽聞佢地d English level 都好ok... 我個仔無野叻, 中文同數學都唔掂, 得english 好d...我相信lee 間學校對我個仔會好有幫助, 加上上次到lee 間學校填form 時, 遇到2個學生, 都好好禮貌, 我幫佢地咁住部 lift 時, 佢地2個小朋友都有講 thank you. 講真, 有時大人都未必會講la... 所以我覺得佢地校風好好...我都希望可以有chance入到...

別墅

I want to know,if children study in this school,because
they don't have lots of homework ,no exam,no more
test.When they go to secondary school 會否感到很吃力??是否"咸"接到??請各家長指教

禁止訪問

別墅

henrymama,多謝你的意見,可否再深入一d話我知考試的形式呢?

原文章由 Henrymama 於 08-6-17 22:56 發表

"賽小"一樣需要每星期默書, 一年3次考試.
可能功課唔算多 P.4 -P.5都係每日4-5樣, 但學校希望學生用剩下的時間多睇課外書, 如家長將用在陪自己子女做功課, 溫默書的時間分一半出來幫佢地搵書及初小時同子女一齊閱 ...

禁止訪問

別墅

henrymama,真係super唔該晒你,咁你知唔知幾時有open day?

原文章由 Henrymama 於 08-6-18 19:26 發表

jpkp313,

"賽小"係一間津校, 所以課程亦跟教署指引, 因此考試的形式亦同其他學校差不多, 中英文一樣要考閱讀理解(包括填充, 句子重組, 英文文法等) 作文, 會話, 聆聽, 但默書分數就唔會計入考試成績.

所不同的是 ...

禁止訪問

男爵府

記得曾幾何時見到有賽馬會小學嘅topic, 摷極都摷唔返, 原來大家都好靜添。

Anyway, 摷返個舊topic, 同大家say hi, 我噚日已經帶左個女返學校買書, 買校服, 好期待9月開學吖。

男爵府

我想問下各位家長,呢間學校既中文課係咪用國語上架?

禁止訪問

大宅

好期望Anson可以入呢間學校

Dear all mummy,
I hope my boy can join this school in 2010 very much~~ that's why I apply for "Anchors Kindergarten" K2 in this year.

男爵府

九月幾開放日呀?係邊度可以知道確實日期。

複式洋房

Winnie_C, 哈哈你真係好心急喎. 應該未有咁快, 新學年的校曆表都未出. 放心啦, 一確定日期, 就有通告俾d 幼稚園k3, 你問下都會會知. 9 月初就會知的.
Life is Simple, Love is True---------------------tinetine

男爵府

DEL......................................

原文章由 Winnie_C 於 08-7-5 22:11 發表
九月幾開放日呀?係邊度可以知道確實日期。

[ 本文章最後由 catcatchong 於 08-7-7 17:46 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至