懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 #16 Teresa 的文章

繫啊,妳講得對,我都繫其中一個例子,而且連我平時産檢得私傢醫生都叫我去返政府生安全好多,個醫生仲同我講萬一BB繫早産,比較早齣世,28週前都有可能,因胎盤底,有時話唔埋,甘私傢醫院設備反而無政府的甘好,仲要臨時臨急送去政府,甘拖下仲痲煩,所以最后我都希去返政府生,産檢就2邊走,甘自己就安心好多!!

複式洋房

樓主,妳其實唔使甘擔心既,放鬆D,五好成日唸主,仲有啊,政府D醫生等到28--34週先決定妳究竟繫咪前置胎盤的,妳依傢盡量休息好,唔好成日行同企,多D訓下牀,甘個胎盤有可能會昇返上去的!!

公爵府

畀面勳章

政府醫院通常會叫你試順產, 不過都會度下係咪夠位生

原文章由 catherinetpk 於 08-5-15 00:58 發表
有冇人知道1-2期使唔使開刀?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

原文章由 bb628 於 08-5-14 11:33 PM 發表
我啱啱今日先見完醫生confirm胎盤前置第四期, 仲book咗開刀日子tim.

其實, 我之前都好驚, 又瞓唔著, 成日驚亞b隨時出來. 而家唔好話灰啲講, 呢啲其實係聽天由命, 係呢個時候, 我地係冇野做到的, 只有希望亞b係個肚 ...

呢位媽咪你好呀!!!
你咁快book 定日子開刀既??? 我仲未諗呀, 因為醫生話可能會隨時出血, 如果一出血就要入即入院開刀攞bb 出嚟, 所以我宜家同公司請咗假, 日日响屋企養胎, 希望bb 唔好咁快出嚟啦. 我個私家醫生話如果平平安安, 就要响35, 36 週開刀喎.

我個bb 囡已經32週啦, 佢重4.6磅呀. 我又係好似你咁, 晚晚瞓得唔安樂, 好驚bb 要隨時出嚟, 同埋自己有小小鑽牛角尖, 諗唔通, 點解第一胎都要咁好彩......我睇資料, 話初初胎盤低既人有大約50%, 但到後期胎盤前置既人只有1%, 點解呀????? 點解我會係果幸運既 1% ???? 真係好唔開心......唉......

我宜家都盡量食有益既嘢, 日日食芝士, 牛奶, 雞蛋, 生果同菜, 有時仲飲花膠湯, 希望bb 大隻啲, 出到嚟起碼唔使瞓箱先. 仲日日鼓勵bb 要乖, 要快高長大, 仲要足月至好出嚟, 好彩bb 都好吸收, 醫生話佢係個肥妹喎.

原先仲book 咗响法國生添.....但我個私家醫生都話政府啲設備好啲, 齊全啲, 同有bb 既icu.....有起咩事上嚟, 都會穩陣啲喎. 同埋佢話如果好似我咁既case 响私家生要幾十萬.....好驚.....但係我有一樣嘢擔心, 就係政府醫生開刀既手勢唔夠好, 宜家咁多高級或者有資歷既醫生都離開政府醫院, 投向私人市場, 咁政府醫院入面冇咁高級既醫生都要焗住升職, 但係可能佢地冇咁叻架喎.....

我同老公下星期22 號去瑪嘉烈第一次見醫生, 希望可以探聽到由邊個醫生主持開刀啦, 然後再問下個之前响瑪嘉烈做過嘢既醫生朋友, 睇下個婦科醫生信唔信得過.....

我個私家醫生話我一定要全身麻醉喎, 佢冇叫我入院待產, 只係叫我唔好出街. 仲話有啲人會lost 6-7 公升血, 嚇c 我, 而最嚴重既case 要cut 咗個子宮......一間醫院每年閒閒地有幾個產婦會係咁.......我真係好驚, 好驚做完手術之後醒返, 我個身體要冇咗啲嘢.......我仲好想生第二個.....

唉.....希望大家都大小平安, 生個健康既bb 啦.

大宅

[quote]原文章由 winwin815 於 08-5-14 11:43 PM 發表

希望可以承你貴言啦, 我真係好想生2個小寶貝架.....
希望我唔會係果幸運既少數啦, 我宜家日日祈禱, 求天主保佑我同bb 平安無事.
唉, 係啦, 做母親真係好偉大, 為咗仔女真係好大犠牲. 仲要 '養兒九十九, 憂足一百歳'.
正常人開刀生仔都只係45分鐘咋喎, 希望個手術唔會太耐啦.
你由頭到尾冇流過血??? 你真係好叻好叻呀!!!! 好羡慕.....希望我都可以好似你咁叻. 其實同血型有冇關係呢??? 我係o+ 型, 請問你呢???
响政府生真係化算好多喎. 我下個星期22號去瑪嘉烈第一次見醫生, 希望可以打聽到由邊個醫生做手術啦, 我有啲驚政府醫生啲手勢唔夠好......
anyway, thousands of thanks !!!!

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-14 11:46 PM 發表
東區唔使係留院咁好, 我個時因為完全無流過血, 而大囡囡只有1歲大, 我死都唔肯住咁耐

我都好驚下星期見完醫生後, 跟住要入院待產呀, 真係好唔想住院, 咁鬼悶.....又無晒自由......

大宅

原文章由 jc118 於 08-5-15 12:29 AM 發表

我都係有胎盤前置二期,岩岩係5月1日特然見紅,果日岩岩35W1D,我一見紅用左15MINS去到醫院,姑娘話我有陣痛,我大約等左4-5個鐘就全身麻醉生左,但BB因為呼吸困難要入ICU,第二日就去左兒科病房,因為佢唔識吮奶奶,同自己 ...

响政府生bb 真係好化算喎, 咁抵.....
好彩你可以好快去到醫院, 同平平安安生咗bb.
你講緊4-5 個鐘, 係咪手術既時間??? 如果係, 咁都好耐喎.....

大宅

原文章由 maywong223 於 08-5-15 01:31 AM 發表
樓主,妳其實唔使甘擔心既,放鬆D,五好成日唸主,仲有啊,政府D醫生等到28--34週先決定妳究竟繫咪前置胎盤的,妳依傢盡量休息好,唔好成日行同企,多D訓下牀,甘個胎盤有可能會昇返上去的!! ...

好多謝你既安慰呀!!!!
你個bb 好肥好得意, 你真係叻, 可以自己生bb!!
不過, 我前幾日去私家度睇醫生, 醫生同我照陰道, 話個胎盤仲係低喎......

公爵府

畀面勳章

你真係唔好咁擔心, 我當時都好似你咁, 成日問自己點解, 當時有bk mami教路, 叫我入左院, ask for home leave, 我仲一心入去行個轉, 點知話我知我係嚴重既第三期, 唔可以比我home leave, 真係有少少晴天霹靂, 連上黎問下人都冇機會, 靠另外d bk mami問咋, 好多人話, 1) 係咪我兩胎太近, 2) 係咪我大住肚都成日抱/湊大囡, 不過我可以好肯定咁話你知, 真係唔關事, 因為我生左後撞到個中學同學, 佢第一胎都係咁, 所以我亦唔覺得關血型事

你真係要放鬆d, 就算要你留院, 咪當休息下囉, bb出世後, 真係週身唔得閒, 想咁嘆都冇機會架, 你諗下我當時咪仲慘, 又要擔心大囡囡, 又唔可以唔理醫生既忠告

原文章由 vvcc 於 08-5-15 17:20 發表
[quote]原文章由 winwin815 於 08-5-14 11:43 PM 發表

希望可以承你貴言啦, 我真係好想生2個小寶貝架.....
希望我唔會係果幸運既少數啦, 我宜家日日祈禱, ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

珍珠宮

畀面勳章

vvcc,

你咪咁擔心啦. 我生2個都係開刀, 都係政府醫院.

如果你個case有complication, 醫生一定同你跟足, 至於手勢既野, 都擔心唔黎. 就算你去私家, 如果指定既醫生手勢有咩差遲, 咪又係一樣! 最緊要係你同醫院醫生配合.

仲有一樣好處, 就係如果bb早產, 政府醫院會有幾team人跟你bb, follow up佢既情況, 仲好過你既私家兒科醫生.

仲有, 如果政府醫生認為有需要/你有出血現象, 你可能要入院住到生 (講緊可以係幾個月咁耐), 你要有心理準備. 不過醫院都會到時同你照ultrasound, 日日有醫生巡2次房, 有咩e郁就同你打定強肺針, 插豆仔準備開刀. 初頭入院會好upset, 不過住住下又慣. 總之, 諗d開心野去面對啦.

胎盤前置問題可大可小, 你一定要多d瞓, 但係又要做好2手準備, 叫家人幫你買定bb野, 得閒執定走佬袋. plan定開刀後既食譜/護理...

有心理準備去接受呢一刻, 總好過自己驚餐飽.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:50 發表

多謝你既回應呀!!
我個私家醫生都話有可能會大出血, 我真係好驚.....
請問你大出血前有冇啲咩先兆????
請問你有冇接受輸血呢???
你lost 咗幾多血?? 同埋輸咗幾多包血呀???
仲有, 你响邊間醫院生架??
我個醫生話如 ...

不用客氣,
你用太擔心架...
我是在瑪麗醫院生bb, 之前是book了養和醫院最後也是在港島瑪麗醫院生了b女.
之前醫生同我說如失去過多可能要全身麻醉和要輸血及cut了卵巢, 當時的感受是死便死喇最緊要是保住個bb喇...
而且我也明白醫生的話, 所以也簽了同意書.
最後也是半身麻醉, 而且也不用輸血.
醫生說我失了大量血休息一吓先,
之後check了血色數只是低了小小, 只是得9左右所以吃補血藥也可以喇...
大出血是無先兆架....
你不要太擔心喇...
因我當初也好似你一樣很怕會再出血,
後來在瑪麗醫院住了1個多月,
看了很多case而且d護士也說bb要出來的話,
你keep也keep不到他在自己的肚裡,
要出的話便要出來喇所以聰了d護士說也有道理...
反而自己太緊張也影響肚裡的bb,
順其自然也是好事...
d護士時常說生bb的太太好多也是傻吓傻吓便生了bb出來架...
可能我當時是住高危房所以好多時聽到d護士傾計,
聰到她多野, 所以慢慢安心下來....
我個醫生是藍組2, Peter Cheng醫生和梁醫生是我的主診醫生,他們也是幫我開刀的主診醫生,
今次真的好多謝他們呀...

如果因資金問題, 在政府開刀生也會好過私家架?
瑪麗醫院是可在別的區住也可入瑪麗醫院架?
瑪麗醫院是政府生bb的皇牌醫院架,
我是住元朗區架, 嘻嘻哈哈

你不要太擔心喇...
我也是早產又是大出血而且bb又不足磅出世,
現在回到家也叫安好雖然之前入了箱3天觀察,
但現在也叫沒事喇...

bb要出世便隨他自己選日子出世喇,
不要太擔心喇...

推入產房等10多已取了bb出來及清潔好曬比我睇及後等多約20-30後便出產房去了觀察房1hours便推回出來, 前後只不過是最多2個鐘便回病床.

[ 本文章最後由 rainrain613 於 08-5-15 18:13 編輯 ]

複式洋房

[quote]原文章由 vvcc 於 08-5-15 17:03 發表

你咁快book 定日子開刀既???
我其實冇諗過咁快book, 但我尋日去到醫生話係我38week果個星期有公眾假, 而東區只係逄一,三,五,接開刀, 所以早啲book, 我咁早book都已經係第3個啦.

我仲未諗呀, 因為醫生話可能會隨時出血, 如果一出血就要入即入院開刀攞bb 出嚟, 所以我宜家同公司請咗假, 日日响屋企養胎, 希望bb 唔好咁快出嚟啦.
我同你一樣咁諗, 但係你可以同你個私家講叫佢寫病假比你, 你唔洗攞自己假, 留返啲假遲啲用來照顧亞b.但我好唔明, 唔知係咪床位問題, 政府居然答我話而家唔洗卧床喎. 我又住得近醫院, 所以唔洗瞓院喎, 但佢又唔放病假比我. 連我今日去睇私家, 佢都話點解政府唔寫假比我, 奇怪地, 佢話我唔適合返工, 但都唔係好想開,都唔知佢驚咩.

我個私家醫生話如果平平安安, 就要响35, 36 週開刀喎.
如果唔出血, 我個私家話可以38, 但政府就話有啲case係39都得, (但我就覺得好博.)

我個bb 囡已經32週啦, 佢重4.6磅呀. 我又係好似你咁, 晚晚瞓得唔安樂, 好驚bb 要隨時出嚟, 同埋自己有小小鑽牛角尖, 諗唔通, 點解第一胎都要咁好彩......我睇資料, 話初初胎盤低既人有大約50%, 但到後期胎盤前置既人只有1%, 點解呀????? 點解我會係果幸運既 1% ???? 真係好唔開心......唉......
你都好過我, 我已經34, 亞b都係4.6咋. 其實, 你真係唔好太擔心, 我而家開始睇開啲啦. 我都覺得成日擔心都冇用, 人算不如天算, 起初我都覺得點解我咁好彩, 六合彩又唔見我中, 我睇書話如第一胎係胎盤前置的機會率係1/1500. 諗深層, 生b的風險真係好大, 以前啲人講, 生仔好似差咗一隻腳落去閰羅王度. 其實我地都算係咁啦, 我同你生於現今咁好醫療科技的社會度, 起碼我地知道最壞係去到邊, 有定心理準備, 安排妥當, 大吉利是都冇咁混亂, 而且醫生都有唔同啲安排. 再諗衰啲, 有好多case仲嚴重過我地, 或者有啲b一生出來就有天生缺陷, 同我地相比, 我地都算係咁啦.

我宜家都盡量食有益既嘢, 日日食芝士, 牛奶, 雞蛋, 生果同菜, 有時仲飲花膠湯, 希望bb 大隻啲, 出到嚟起碼唔使瞓箱先. 仲日日鼓勵bb 要乖, 要快高長大, 仲要足月至好出嚟, 好彩bb 都好吸收, 醫生話佢係個肥妹喎.
我之前都係咁諗, 好可惜, 我又有糖尿, 唔可以食咁多, 所以真係好矛盾.

原先仲book 咗响法國生添.....但我個私家醫生都話政府啲設備好啲, 齊全啲, 同有bb 既icu.....有起咩事上嚟, 都會穩陣啲喎. 同埋佢話如果好似我咁既case 响私家生要幾十萬.....好驚.....但係我有一樣嘢擔心, 就係政府醫生開刀既手勢唔夠好, 宜家咁多高級或者有資歷既醫生都離開政府醫院, 投向私人市場, 咁政府醫院入面冇咁高級既醫生都要焗住升職, 但係可能佢地冇咁叻架喎.....
我個私家都係咁講, 其實我覺得佢係唔想接呢啲case.
錢唔係唔重要, 安全係最重要, 醫生話佢唔擔心個b, 因唔好彩亞b而家出來, 問題都不大, 佢話反而大人的問題大啲. 無論點, 我都覺得政府好啲, 你諗下無論咩意外, 白車都係車去政府取多, 佢地見緊急case的機會係多啲的. 而且我地呢啲case佢地都唔敢亂來, 唔會隨便搵個醫生仔幫你開的. 高級醫生多數係處理行政野多, 好少會做臨床, 有時中級醫生的臨床經驗仲豐富. 同理, 政府icu會一個姑娘對一個b架, 所以你放心啦.

我個私家醫生話我一定要全身麻醉喎, 佢冇叫我入院待產, 只係叫我唔好出街. 仲話有啲人會lost 6-7 公升血, 嚇c 我, 而最嚴重既case 要cut 咗個子宮......一間醫院每年閒閒地有幾個產婦會係咁.......我真係好驚, 好驚做完手術之後醒返, 我個身體要冇咗啲嘢.......我仲好想生第二個.....
私家話一定全身, 政府就話要睇到時我啲血係咩情況先決定. 我同你一樣都諗住繼續生, 醫生只係講最差情況比你知啫, 唔代表一定係咁的. 小朋友係個天比的, 隨緣吧.

複式洋房

我就覺得間間醫院唔同, 都唔明點解佢地覺得冇咩野咁, 佢話我住得近所以唔洗, (唔知係咪床位問題) 連假都話唔洗放喎. 但私家就話係唔適合返工的.

咁你果陣有冇返工啊? 最後幾多week生呢?

原文章由 winwin815 於 08-5-14 23:46 發表
東區唔使係留院咁好, 我個時因為完全無流過血, 而大囡囡只有1歲大, 我死都唔肯住咁耐

公爵府

畀面勳章

我就同你相反, 私家話我個胎盤升返, 但係pwh話低, 我個時做個間公司得我一個, 所以要我入院有另一個麻煩, 就係唔可能話走就走, 但係最後都係放假, 最後如期係38週開刀, 即係一早book個日子

原文章由 bb628 於 08-5-15 19:17 發表
我就覺得間間醫院唔同, 都唔明點解佢地覺得冇咩野咁, 佢話我住得近所以唔洗, (唔知係咪床位問題) 連假都話唔洗放喎. 但私家就話係唔適合返工的.

咁你果陣有冇返工啊? 最後幾多week生呢?

...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

原文章由 catherinetpk 於 08-5-15 00:58 發表
有冇人知道1-2期使唔使開刀?

我係2期,要開刀!

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-15 17:27 發表

响政府生bb 真係好化算喎, 咁抵.....
好彩你可以好快去到醫院, 同平平安安生咗bb.
你講緊4-5 個鐘, 係咪手術既時間??? 如果係, 咁都好耐喎.....

手術時間係半個鐘,待產時間係4-5個鐘,其實待產既時間好快過,因為我當時掛住喊 不過D姑娘都好好人,959都會過黎同我講下,開解我,同我講BB有5磅幾都好理想,不過出世後先發現佢唔食吮奶奶,不過情況好常見,唔洗太擔心!
千萬唔好好似我咁生完喊啊!因為我開頭幾日擔心BB日喊夜喊,而家隻眼睇野真係好似好朦咁!

大宅

winwin815,

你真係唔好咁擔心, 我當時都好似你咁, 成日問自己點解, 當時有bk mami教路, 叫我入左院, ask for home leave, 我仲一心入去行個轉, 點知話我知我係嚴重既第三期, 唔可以比我home leave, 真係有少少晴天霹靂, 連上黎問下人都冇機會, 靠另外d bk mami問咋,

原來有ask for home leave 呢樣嘢架???, 不過我都係要聽天由命囉, 醫生叫到留院就留院啦, 無計..... 如果有起咩事上嚟, 都可以緊急同盡快處理到既.....

好多人話, 1) 係咪我兩胎太近, 2) 係咪我大住肚都成日抱/湊大囡, 不過我可以好肯定咁話你知, 真係唔關事, 因為我生左後撞到個中學同學, 佢第一胎都係咁, 所以我亦唔覺得關血型事

我身邊啲人都以為同個人體質有關, 我初初都以為, 因為我未有bb 之前得8x 磅, 好奀瘦架, 不過, 應該只係幸運唔幸運既問題.

你真係要放鬆d, 就算要你留院, 咪當休息下囉, bb出世後, 真係週身唔得閒, 想咁嘆都冇機會架, 你諗下我當時咪仲慘, 又要擔心大囡囡, 又唔可以唔理醫生既忠告

咁又係既, 生完bb 邊有時間唞呀???? 宜家又可以唞, 又有人服侍, 成日諗咁多, 又改善唔到啲咩......真係好多謝你既安慰.

[ 本文章最後由 vvcc 於 08-5-16 23:01 編輯 ]

公爵府

畀面勳章

大家努力啦

原文章由 vvcc 於 08-5-16 22:42 發表
你真係唔好咁擔心, 我當時都好似你咁, 成日問自己點解, 當時有bk mami教路, 叫我入左院, ask for home leave, 我仲一心入去行個轉, 點知話我知我係嚴重既第三期, 唔可以比我home leave, 真係有少少晴天霹靂, 連上黎 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

Teresa,

至於手勢既野, 都擔心唔黎. 就算你去私家, 如果指定既醫生手勢有咩差遲, 咪又係一樣! 最緊要係你同醫院醫生配合.

唉, 最弊我驚啲政府醫生既手勢唔得呢!!!! 因為胎盤前置有可能會大出血, 個醫生要盡快同產婦止血, 用針連好啲血管, 其實即係要同流血既情況鬥快囉, 如果個醫生手勢唔得, 我驚會流得更多更快呀......

仲有一樣好處, 就係如果bb早產, 政府醫院會有幾team人跟你bb, follow up佢既情況, 仲好過你既私家兒科醫生.

呢樣係啱既, 請問你知唔知bb 唔夠幾多磅至要瞓箱呢?

仲有, 如果政府醫生認為有需要/你有出血現象, 你可能要入院住到生 (講緊可以係幾個月咁耐), 你要有心理準備. 不過醫院都會到時同你照ultrasound, 日日有醫生巡2次房, 有咩e郁就同你打定強肺針, 插豆仔準備開刀. 初頭入院會好upset, 不過住住下又慣. 總之, 諗d開心野去面對啦.

我宜家開始培養緊自己準備既心理啦, 因為有啲嘢真係唔到我揀......咩叫做強肺針, 同插豆仔呀???

胎盤前置問題可大可小, 你一定要多d瞓, 但係又要做好2手準備, 叫家人幫你買定bb野, 得閒執定走佬袋. plan定開刀後既食譜/護理...

我日日瞓差唔多11-12 個鐘呀, 十足隻豬豬咁呀!!!聽日老公就去買bb 嘢囉, 我更加已經執定走佬袋, 因為真係驚突然有事.....你講得啱, "有心理準備去接受呢一刻, 總好過自己驚餐飽."

[ 本文章最後由 vvcc 於 08-5-16 23:00 編輯 ]

公爵府

畀面勳章

vvcc, 你可以放心, 如果你係嚴重既胎盤前置, 一定搵大醫生做, 我個時係第三級, 共三個醫生做, 再加埋麻醉師, 護士, 好多人架, 真係可以放心

原文章由 vvcc 於 08-5-16 22:58 發表
Teresa,

至於手勢既野, 都擔心唔黎. 就算你去私家, 如果指定既醫生手勢有咩差遲, 咪又係一樣! 最緊要係你同醫院醫生配合.

唉, 最弊我驚啲政府醫生既手勢唔得呢!!!! 因為胎盤前置有可能會大出血, 個醫生要盡快同產 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

首頁

尾頁

跳至