少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

好有同感呀...以前見到人地個b有咩問題個心真係會咁諗...做左人地媽咪先係”點滴在心頭”
至於食手指...唔係x冷水..
要食好難介, 唯有盡力而為
因為我以前都有咁既習慣, 屋企人又係咩都比我地食過都唔得
(你諗得出難食都試過):;pppp:
我食到10-11歲, 自己都知唔岩, 見到隻手指食到好肉酸,”巢”哂皮, 白哂都照食...
哩個係一個依戀, 訓左都好自然放落口..
最後點解唔食呢...一來自覺醜怪, 二來屋企人比左張
”臭被”我, 攬住住(果張被長期唔洗,有陴味...唔知係我丫定媽咪既..總知我當時覺得香) 咁就好安穩..手指可以唔要喇...
媽咪可以放心...雖然我之前食左十年八年, 依家隻手指唔係變得太肉酸 
hahahah  

民房

^^ 聽過幾個人講, 係小朋友識"感受"時, 叫身邊(一定唔可以係家人)朋友, 間唔中好認真咁話下佢"嘩, 你咁大個仲食手指呀!"/"你d手指點解咁既, 係唔係食手指呀?!"/"你d手指唔同其他人既?!" 咁話下, 小朋友就自然會覺得唔掂而唔食~ *(咁當然話佢個個要小心唔好hurt到小朋友啦~ and小朋友做得岩就要讚返佢呀!)

^^**希望幫到你~ ^^
左面係-老公     中間係家姐 - 柔柔   右面的係細佬 - 樂樂

似樣嗎?? 呵呵         >>MyBlog<<

別墅

回覆 #2 gsn320 的文章

我表妹而家都喱埋一二邊偷偷地啜手指架,訓左咪係放入落口,不過佢今年27歲之嘛

別墅

我個仔仔今年6歲, 仍然是食手指, 不過就是得閒無聊的時候才食, 他自己知醜, 不過仍然食, 我們都嘗試過不同的方法都戒唔到, 日子耐了, 我們都覺得好像沒有所謂, 順期自然吧

禁止發言

大宅

我bb剛3個月大,我原本想用手指水,但係見到有人話過1y先好用,咁而家我想幫佢貼膠布,但係我想問,如果貼左膠布,佢啜個膠布會唔會有問題架?會唔會肚仔痛架?因為第一次做媽媽,咩都唔知,請幫忙解答一下,始終我只係做左3個月媽媽,唔該唒各位好心媽媽

大宅

原文章由 clarentrendy 於 08-6-24 10:47 發表
我地用白花油係手指度,幾日就搞掂.

我都係....用這招,而且因為我鼻唔好,抖唔到氣,所以一定有一枝白花油係身用來通鼻抖氣,所以另外放一枝係"銀包"(散紙)同仔仔那枝分開,一見佢食立刻抽出來,抺完幫佢放番隻手指落口(哈...哈) 佢未喊到七彩,咁不停咁試咗一段日子就ok。

男爵府

我試過用白花油, 點知我個仔越啜越好味, 可能佢覺得涼涼地卦

原文章由 clarentrendy 於 08-6-24 10:47 發表
我地用白花油係手指度,幾日就搞掂.

複式洋房

我個仔都有食手指, 我試過用手指水, 但好苦, 佢試過試到陣味, 之後就連奶都嘔返出黎, 用咗一日, 就嘔足一日, 嚇到我唔敢用. 跟住佢咪又食返. 之後我都唔敢再幫佢搽野. 後尾大大下就自己唔食LU!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個囝好細個就食手拍,用手指水都唔得,到1歲多D,婆婆就同佢講,你睇下隻手指公幾肉酸,之後我個囝就唔再食啦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡3個月開始食手指,食到依家2歲半差唔多,一直都介5到,白花油,介手指水,包住佢,話食手指會有蟲係個肚,會肚痛,話差人叔叔會鬧,咩都試哂都無計....又成日周圍摸,.摸完又擺入口...都5g點算...

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-1 12:28 AM 發表
我囡3個月開始食手指,食到依家2歲半差唔多,一直都介5到,白花油,介手指水,包住佢,話食手指會有蟲係個肚,會肚痛,話差人叔叔會鬧,咩都試哂都無計....又成日周圍摸,.摸完又擺入口...都5g點算... ...

你可以將佢兩隻手指拍埋比佢睇,話比佢知吮手指就會變得唔靚,同其他手指唔同,我個囝都係甘介架

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-1 09:22 發表

你可以將佢兩隻手指拍埋比佢睇,話比佢知吮手指就會變得唔靚,同其他手指唔同,我個囝都係甘介架

我都有試過a.....佢早半年前仲食到手指公爛都係咁...

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-1 05:51 PM 發表

我都有試過a.....佢早半年前仲食到手指公爛都係咁...

甘就難搞啦,我細兒甥就介唔到奶咀,佢都4歲啦,反而個囝一同佢講手指唔靚,佢就即刻唔食

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-2 00:45 發表

甘就難搞啦,我細兒甥就介唔到奶咀,佢都4歲啦,反而個囝一同佢講手指唔靚,佢就即刻唔食

係呀,我真係5想佢食手指,因為真係好dirty..呢2晚我迫佢5準食手指訓覺,我話食手指既小朋友就唔可以番學,佢就收埋2隻手係張被到囉,一想食果時就自己拎番出黎話"丫,我唔可以食手指"咁
叫做成功左第1步囉..但係平時佢一悶,或者玩玩下無聊,佢又擺隻手指公去啜

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 04:39 PM 發表

係呀,我真係5想佢食手指,因為真係好dirty..呢2晚我迫佢5準食手指訓覺,我話食手指既小朋友就唔可以番學,佢就收埋2隻手係張被到囉,一想食果時就自己拎番出黎話"丫,我唔可以食手指"咁
叫做成功左第1步囉..但係 ...

慢慢黎啦,其實你甘同佢講,佢都識收埋,已經好好架啦,比D時間佢啦

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-2 17:18 發表

慢慢黎啦,其實你甘同佢講,佢都識收埋,已經好好架啦,比D時間佢啦

其實佢係每晚臨訓前先會係好乖好聽話你叫佢做乜就做乜,講乜就講比乜,
一到日頭,佢彩你都傻 仲有,佢到依家都未介到片片

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 07:57 PM 發表

其實佢係每晚臨訓前先會係好乖好聽話你叫佢做乜就做乜,講乜就講比乜,
一到日頭,佢彩你都傻 仲有,佢到依家都未介到片片

我個囝都未介片,你小朋友幾多歲呀?
甘平時你又係同一個方法講比佢聽,佢無理由唔聽話架?

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-2 20:14 發表

我個囝都未介片,你小朋友幾多歲呀?
甘平時你又係同一個方法講比佢聽,佢無理由唔聽話架?

佢2歲半喇就快,只係起身時我見佢未小便,我就抱佢去囉,一坐就柯,其他時間,佢柯緊果時咪話你知wewe/ngng囉!

平時如果我用同一方法話佢知,佢5會聽,仲會發脾氣,呢個囡,我都5係好識教,如果d5熟或姐陌生人同佢講野,佢就會"哼",撓埋對手咁5理人,人地5g以為我無家教tim呀 好彩d人見到佢既反應都係笑佢咁老積囉(因為仲係細),佢呢d動靜係睇cartoon network學番黎.我軟硬都試過,5識我地果d人以為我地係咪種到個囡咁,查實我地對住阿囡,tum,打,鬧,講道理,好多方法都試哂

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 08:27 PM 發表

佢2歲半喇就快,只係起身時我見佢未小便,我就抱佢去囉,一坐就柯,其他時間,佢柯緊果時咪話你知wewe/ngng囉!

平時如果我用同一方法話佢知,佢5會聽,仲會發脾氣,呢個囡,我都5係好識教,如果d5熟或姐陌生人同佢講野,佢就 ...

同我個囝年紀差唔多,我個囝連除片都唔得呀,而家唯有等佢返學介羅
我個囝就比較慢熱,見到人都唔啋,但會不停甘望住人,睇落就好怕羞,不過同佢介吮手指,始終要比D時間同耐性,因為迫佢就盞搞有反效果,比D時間個小朋友啦

首頁

尾頁

跳至