懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

叉燒媽, 我都想要可否send 比我....
my e-mail : [email protected]
tks
panco

原文章由 叉燒媽 於 08-5-23 18:51 發表

已經send左喇
你睇下收唔收到
收唔到就話我知啦~~

洋房

Hi,

Please help to send one copy to me.
My email is:
[email protected]

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 crickey 於 08-5-23 20:29 發表
收到了, 十分感謝呀..我還以為好難, 原來都不是太覆習...你的食譜好易明..謝謝

唔使客氣, 都係多謝之前有bk 媽媽提供食譜咋~
我都覺得其實唔難煲呢~
係自己刨薑有d麻煩囉!
不過要留意一下...因為我之前炒薑時無落油呀
所以d薑醋有少少辣,
後來聽人講原來落鑊炒時要加少少油先會無咁辣
所以你記得唔好學我喇~~
執仔之手 與仔偕老

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 fattigerbb 於 08-5-24 10:10 發表
可否SEND埋比我呀, 麻煩哂!

send左喇~請check check

執仔之手 與仔偕老

王國長老

原文章由 平安 於 08-5-24 10:29 發表
買薑貼士: 記住最好唔好係菜檔買濕左水既薑~~唔識分的話~~最好去街市賣乾/雜貨的檔度買~~我上個月係街市見約 $7/斤

溫馨提示:
1. 如許可的話,最好煲 2煲薑醋~1煲係孕婦自己食既~1煲係派俾親朋戚友食既~~點解?? 因為 ...

係呀!! 最好買乾貨檔果d薑!! 記得仲要揀d 無發芽架!! 我買左果d山東薑成$10/斤呀....好肥好大舊...識得個老闆娘, 佢儘量幫我執d靚d 既~
執仔之手 與仔偕老

王國長老

原文章由 PANCO 於 08-5-24 10:29 發表
叉燒媽, 我都想要可否send 比我....
my e-mail : [email protected]
tks
panco

send左喇~ 請check check
執仔之手 與仔偕老

王國長老

原文章由 MrsK 於 08-5-25 00:14 發表
Hi,

Please help to send one copy to me.
My email is:

send左喇~ 請check check~~
執仔之手 與仔偕老

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我想問吓生完bb食薑醋係咪對媽媽好?
我住喺外國,唔駛派俾人,咁值唔值得煲d嚟俾自己食呢?如果得自己食,煲幾多同食幾耐呀。之前見到話自己食可以唔落豬腳?因為我都未必買到豬腳,唔駛就最好!
如果可以嘅話,可唔可以都PM食譜俾我呀?Thanks!
原文章由 叉燒媽 於 08-5-25 08:28 發表

係呀!! 最好買乾貨檔果d薑!! 記得仲要揀d 無發芽架!! 我買左果d山東薑成$10/斤呀....好肥好大舊...識得個老闆娘, 佢儘量幫我執d靚d 既~

大宅

i want too pls send me to
thx a lot

王國長老

原文章由 紅紅 於 08-5-25 10:09 發表
我想問吓生完bb食薑醋係咪對媽媽好?
我住喺外國,唔駛派俾人,咁值唔值得煲d嚟俾自己食呢?如果得自己食,煲幾多同食幾耐呀。之前見到話自己食可以唔落豬腳?因為我都未必買到豬腳,唔駛就最好!
如果可以嘅話,可唔可以都PM食譜俾我 ...

以下呢d資料我上網搵架:

薑醋有袪風散寒、活血去瘀、幫助子宮收縮的作用;豬腳含有大量鈣質,而薑醋可以將之軟化、有助產婦補充失去的鈣質。而雞蛋含有八種人體必需的氨基酸,多種礦物質和維他命等多種成分,對產婦身體補益大有好處。

所以如果你唔嫌麻煩, 都可以自已整黎食下架~ 但我自己唔鍾意食...又好唔鍾意陣味~俾我唔使派俾人既話, 就一定唔會煲
如果你唔加豬腳...最好都加蛋喎....有益呀~ 但份量方面...我諗你都要自己預喇...因為唔知你鍾意食程度去到邊呢~薑同醋既比例我諗你預1:1.5左右啦~
你想要個整法的話...你留依貓...我send俾你丫?
執仔之手 與仔偕老

王國長老

原文章由 nickmimi 於 08-5-25 10:48 發表
i want too pls send me to
thx a lot

sent already~
please check~~
執仔之手 與仔偕老

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

唔該你喎!
賣依貓係[email protected]
我都好耐冇食薑醋,可能會貪得意煲少少嚟食吓啦,我好鍾意食蛋,有蛋做材料嘅我通常都啱食!
係要用咩煲嚟煲呢?係咪要用瓦煲?
原文章由 叉燒媽 於 08-5-25 11:58 發表

以下呢d資料我上網搵架:

薑醋有袪風散寒、活血去瘀、幫助子宮收縮的作用;豬腳含有大量鈣質,而薑醋可以將之軟化、有助產婦補充失去的鈣質。而雞蛋含有八種人體必需的氨基酸,多種礦物質和維他命等多種成分,對產婦身體 ...

[ 本文章最後由 紅紅 於 08-5-25 12:39 編輯 ]

王國長老

原文章由 紅紅 於 08-5-25 12:38 發表
唔該你喎!
賣依貓係[email protected]
我都好耐冇食薑醋,可能會貪得意煲少少嚟食吓啦,我好鍾意食蛋,有蛋做材料嘅我通常都啱食!
係要用咩煲嚟煲呢?係咪要用瓦煲? ...

已經SEND左喇~ 請CHECK依貓
係呀...薑醋要用瓦煲煲
不過記得唔好咁大火...唔係好易會"穿煲"
執仔之手 與仔偕老

複式洋房

叉燒媽:
Please email the recipe to me too cos my 99 said 自己煲 is better buying. But she does not have recipe la.
Thx!

王國長老

原文章由 Winnie2008 於 08-5-25 13:52 發表
叉燒媽:
Please email the recipe to me too cos my 99 said 自己煲 is better buying. But she does not have recipe la.
Thx!

sent already~
please check~~
執仔之手 與仔偕老

複式洋房

received it. Thx a lot!

大宅

陀緊bb係咪唔食得疆醋?

大宅

叉燒媽:
我都想要薑醋食譜, pls send to my email:

Thx vm!

王國長老

原文章由 bingsuet_mame 於 08-5-25 18:53 發表
叉燒媽:
我都想要薑醋食譜, pls send to my email:

Thx vm!

sent and please check~~~
執仔之手 與仔偕老

大宅

我都想要薑醋食譜, pls email to :[email protected]. TY!

首頁
12345...6

尾頁

跳至