婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 carly.c 於 08-5-26 12:41 發表

真係要小心d選擇!! 好彩就話搵到個好既..
唔好彩就真係..唉
有時d野真係唔好睇佢表面
表面可能好好.. 但如果真係變既話 360度都唔出奇
有時仲會累埋屋企其他成員tim (好似我c6屋企果件野 )
入左 ...

你c6哥真係自己攞來衰,但佢係大學生,就算剛出來打工收入都唔會少,佢老婆又有收入,應該自己出生活開資,你6299太中佢啦,攪到佢咩都奉指要人養,因住佢老婆呃埋佢份糧呀

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-5-24 11:32 發表
你慌你大陸個阿嫂唔係為錢咩......
仲落過咁多個,
都唔知係唔係你大伯GE~

好有可能~~~~~

子爵府

原文章由 KATRINE 於 08-5-26 13:20 發表

你c6哥真係自己攞來衰,但佢係大學生,就算剛出來打工收入都唔會少,佢老婆又有收入,應該自己出生活開資,你6299太中佢啦,攪到佢咩都奉指要人養,因住佢老婆呃埋佢份糧呀 ...

大伯係大學生, 人工都唔錯(不過係以前既事來bu~mouth: )
識左呢個之後, 就成日返上去, 又唔返工..
以前個hk女友成日都搵佢唔到, 屋企人又搵佢唔到..
後尾仲俾公司炒左tim.. 冇左成2-3萬份工
俾人炒左之後, 就話同人開公司, 個個月唔係得個3-4千, 就冇收入, 仲要結婚.. 唉~~仲之個時真係冇眼睇佢地
6299真係好好好中佢地 (大伯), 我有時真頭同c6講
你亞爸亞媽呢d唔係叫"石", 係叫"害"

有時都唔明d 6299既眼光
唔係下下都睇表面嫁!! 下下你唔like,
講真, 關佢地乜事呀,
以前大伯個女友都唔錯呀, 佢地又呢樣唔好, 果樣唔好
性格直d, 又話冇禮貌
老實講, 我like對住d直率既人, 如過d"假粉人"呀
對住d粉人, 有時"4"左都唔知乜樹

子爵府

原文章由 魔鬼天使 於 08-5-26 18:31 發表

你大伯擺明中哂個大6狐狸精既毒啦,
如果唔係,一個搵到2-3萬蚊既大好青年,點會搞到你唔講,
我仲以為係一個冇學歷,要打份看更工既阿伯,
唉..睇下個女人幾時走既啫,
話時話個女人有冇証架?? ...

佢未有i.d嫁, 而家佢唔知去邊買乜商業證來, 住hk3個月返去做一次證果d..
其實我覺得而家唔只係d亞伯中"蕉"
越來越多候生青年都中..

大宅

原文章由 carly.c 於 08-5-26 10:31 發表
唉.. 我覺得我仲苦命過佢
有時真係有D嬲個C6, 同個心UP住UP住..
同C6講得多會傷感情, 所以通常都壓住係個心
唔過份就由佢~
我最唔開心既係 C6口口聲聲同我講,
如果有左BB, 唔想我好似而家咁辛苦!!
聽落係好 ...

其實你可唔可以企得硬d,就算c6要問你拎錢,你都唔好俾,同佢講自己都好緊,等佢知道邊到可以放寬,邊到可以收緊。有能力咪幫多d lor,冇能力既 俾左2老就ok啦!有時真係要做得絕d先得架,下下咁由佢幫,自己個屋企呢,男人係咁架,點講佢都唔明,到真係逼埋身先識諗!

大宅

我唔知呢個建議有冇用。。。。

樓主你不如搵藉口買過層大D 既樓, 話第時想生BB 都要三房要請工人呀, 而家再唔買第時樓價再高D 又買唔到

個個月計到盡佢既供樓開支唔容許佢再比錢屋企。。。。。

總之目的就係, 用哂佢D 錢等佢冇錢比大伯, 一拍兩散, 你自己搵既自己儲起佢

男爵府

原文章由 carly.c 於 08-5-24 13:07 發表

間屋係6299名, 我估間屋第時都係俾佢地既啦, 姑9同C6佢地都已經買左自己既樓, 有地方住, 6299唔擔心佢地, 但大伯佢地就未有, 所以照亞爸亞媽心態, 應該俾大伯,
其實間屋初時係唸住俾我同C6結婚住..當新房, 能力好 ...

其實如果話打官司, (當然係最壞情況啦)
你地可以證明間樓係你地/姑9供既, (如銀行過數記錄)
你地係有權攞返間屋ga!!!!

比著我, 我收返佢o黎收租都唔會益個大6阿嫂~~~

[ 本文章最後由 ivymeoow 於 08-6-21 13:02 編輯 ]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個大佬都未生"仔", 個細佬洗乜急呀, 都係慢慢來好, 又唔係到時有咩事就大家唔開心啦" <--佢真係有病...衰d講句, 等佢生得出, 個b都唔知係咪你大伯架啦

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-6-21 12:58 發表

其實如果話打官司, (當然係最壞情況啦)
你地可以證明間樓係你地/姑9供既, (如銀行過數記錄)
你地係有權攞返間屋ga!!!!

比著我, 我收返佢o黎收租都唔會益個大6阿嫂~~~ ...

agree!

除非6299有立遺囑講明間樓比佢兩個廢物就難攪d...

子爵府

呢個大嫂個思想都幾老下, 佢真係以為大佬要生先, 話曬係大孫~ (佢都傻傻地)

有次我地傾計, 姑奶話佢個B女要叫我地, 一樣舅母, 點知個大嫂就話唔係, 佢係大舅母, 我係細舅母 , 我都唔明有乜分別, 佢地d思想真係唸唔明~

子爵府

佢成日都以為自己身份大~~mouth:
有次佢仲話我過門時, 要跪低俾茶佢,
我老公當佢面同佢講, 你冇病呀~ 要我跪你~你係我邊個, 大家都係平輩咋

可能佢覺得係屋企冇地位, 所以下下都要講邊個大, 邊個細 (p.s 只係對住我)

子爵府

我老公係最細個仔...

大宅

我老公都係最細, 樓上2個阿哥, 雖然佢d阿嫂都係local, 但第2果個成日話要生"長子嫡孫"....

我覺得佢生活係民初, 搭唔到時光機返黎現代... 再講, 佢果位一定唔係"長子嫡孫", 仲係女黎, 每次見到佢個女, 我都覺得同見到生翻無分別!!

子爵府

生翻咁勁~
不過而家d細路真係教得好就好~教得唔好就

大宅

點只呀... 無家教, 當住成台人面前大聲咳, 唔掩住個口, 成台人都o晒嘴, 點解要食你口水, 阿媽又唔教, 由佢係酒樓周圍走, 最幣旁邊d枱係度打邊爐架!! 根本兩公婆都有問題.. 成日訂個女比人湊..

我只會為一個理由而生, 就係我同老公深愛對方, 亦覺得係時候有愛情結晶品先會生... "長子嫡孫"就算有得分都唔恨啦!!

侯爵府

好媽媽勳章

How come !!!!!!
I think this 第2果個阿嫂 want to have baby/son with her husband's elder brother..............
so this baby will be the 長子嫡孫

原文章由 Melody_Che 於 08-6-24 14:55 發表
我老公都係最細, 樓上2個阿哥, 雖然佢d阿嫂都係local, 但第2果個成日話要生"長子嫡孫"....

我覺得佢生活係民初, 搭唔到時光機返黎現代... 再講, 佢果位一定唔係"長子嫡孫", 仲係女黎, 每次見到佢個女, ...

大宅

佢二哥不嬲當自己係大, 咩都要話事, 我6299又同佢一樣黏, 咩都要問下佢, 等埋佢!! 低能~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今時今日都仲有 長子嫡孫 呢隻歌仔唱架?咪年代呀,仲係度扮大嫂?

珍珠宮

長子嫡孫? 有架!
我老公咪係囉! 我62係長子, 佢又係長子~
所以我99成日講, 第時要分塊大D既地比我老公喎!! (唔係自己比, 係叫62佢地幾兄弟分地時分返塊比個大仔!)

不過我老公同我從來都冇出過聲, 因為我老公話 "係我既佢地搶唔走, 唔係我既我亦都唔會去搶!"
而且要塊地姐, 將來總會賺夠錢黎買既!
不過我99好驚村裡面D人會唔肯比返應得既野比我地呢一房人(6299&叔仔)!

[ 本文章最後由 小寶貝兒 於 08-6-24 20:58 編輯 ]
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-6-24 20:55 發表
長子嫡孫? 有架!
我老公咪係囉! 我62係長子, 佢又係長子~
所以我99成日講, 第時要分塊大D既地比我老公喎!! (唔係自己比, 係叫62佢地幾兄弟分地時分返塊比個大仔!)

不過我老公同我從來都冇出過聲, 因為我老公話 "係 ...

下,原來仲有架 我以為舊陣時先會有

首頁

尾頁

跳至