親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 #1 小樹熊 的文章

小樹熊您好阿,
你好勁阿, 同胡x忠有得flight阿, 我想論教下你.
今個新年 (舊曆), 我plan左同阿仔(到時3歲左右)會去布吉及曼谷(共6日). 請問有無好行程推介, 因為今次會係阿仔第一次去旅行想plan好d, 你可唔可以教下我?

大宅

原文章由 sukiwk 於 08-5-28 10:46 發表
小樹熊您好阿,
你好勁阿, 同胡x忠有得flight阿, 我想論教下你.
今個新年 (舊曆), 我plan左同阿仔(到時3歲左右)會去布吉及曼谷(共6日). 請問有無好行程推介, 因為今次會係阿仔第一次去旅行想plan好d, 你可唔可以教下 ...

我點敢同沖哥比啊~ 佢好勁O架,我都仲係初級班,大家交流吓~

妳 8 日會邊度入、邊度出,定係來回都係曼谷呀?? 要計清楚啊如果唔係浪廢哂D時間啊!

Phuket 決定直航定係 BKK 轉機呀??
係 Phuket 會租車渣嗎?? (其實呢點都好影響行程的自由度及選酒店的位置,非常重要啊)
有冇諗過坐快艇出島玩呀?
有冇講實只係撘乜野機,定係乜野機唔搭啊?? 時為航班時間都會直接影響妳的行程安排,頭尾各差半日及轉機都可以冇咗妳 2 日啊~

我一陣再撘妳啦,依家去 lunch 啊~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

sukiwk,

好激氣o~ 昨日打好哂 BK 出唔到 (504 gateway time out)
今日又死機,BK真係~

首先妳決定咗點飛法,直航布吉、曼谷回 (機票價會貴D),定係由曼谷出入 (機票會平少少,但係要花時間轉機同留意是否在 domestic airport 乘搭)

會搭什麼航空公司,有冇邊D係肯定唔會搭?? 因如OX 機舊但時間好,TG就過埋布吉都得….,當然仲有其他航空公司,不過主要都要睇航班時間,咁樣一來一回已經冇咗 2 日時間,對行程安排有影響。

會在布吉租車自駕嗎?? 布吉的路也不難找 ( phuket town 另計),但taxi車費貴,一般都開 B300 – B500 / 程。如妳住 Karon / Kata 果邊過 Patong 都要 B500 / 程,的士細又收得貴,所以如果決定到布吉會自駕那麼在選酒店、去街用膳及環島遊時都比較有彈性。

租車普普通通租駕 Honda New City 網價 B1300 / DayHonda Jazz 都係 B1500 / Day,除返都係三佰零蚊港紙一日,但就買到個超方便囉,布吉駕車睇地圖唔算難,最怕不是本地人,返宜係租電單車的外國人會週圍片,最怕的是落雨 (因為會突然落好大)、最怕的是夜駕 (布吉冇乜街燈、租車也貼哂茶色玻璃紙比較暗),但入油平駕兩日都唔駛 B500.- 油錢。

咁當妳去布吉三、四日,book酒店時問清楚 agent 有冇 free pick up,有D大酒店都有的,又或可能會收 B600 / 位的機場至酒店接送,呢樣妳要留意一吓。

如果是決定租車的就要要求在機場交車,咁租車公司就會係妳到步果日係機場出口渣住妳個名牌咁妳就可以由機場駕去酒店,如果係咁就book 租頭尾兩日,要出島的果日就唔使租。

玩:
1)
去布吉其實主要為出島,攀牙、Koh KhaiRayaRacha Island….,但妳個小朋友咁細坐快艇會怕暈浪嗎?? 如果怕的話便可選近近地的蛋島,玩一日 / 半日都得游吓水、餵吓魚,因為快艇只需十零分鐘就到。最遠是攀牙但境靚、水靚,有D會去埋James Bon 島,仲有 Caneo
2)
KTV
環島遊,是那些四輪電單車,不過妳有小朋友應該都唔會玩
3)
自駕環島遊,去日落崖、view point,風車山、四面神 (其實都係沿路一個境接一個境,唔難抎)

(續~)
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

食:
1)
Phuket Town
舊區有間 Natural Restaurant 成日鋪用舊物裝飾到樹屋咁好有 feel o架,最重要係D野好好野O (泰菜)
2)
Kate beach
澳洲肥佬牛扒The Coffe Pot Home Bakery,份量好大 (鬼佬 size),扒好juice,但留意要晚膳先係肥佬親自主理,質數有保証。
3)
Parlai Restaurant
白泥 食游水海鮮 (留意布吉好多都係冰鮮海鮮)
4)
車仔當的香焦 Pancake,仲有其他配料,好食o~
5)
有機會記得試吓布吉的牛丸,估唔到湯濃,牛丸彈牙,我試咗幾間水準都好高。

行街:
1) Patong Beach 沿線
2) Jungceylon (呢個商場其實可以唔行,D野貴同埋冇乜鋪頭,但係O黎呢度只為~
-
Swensens
雪榚店

-
Carrefour
加樂福超巿
-
可以泊架車係停車場 (免費o) 然後行過去 Let’s Relax 按摸 (或做booking都得)

-
Takashi
泰友推介做facial的地方,價錢都唔貴o~

1)
Central Festival

位置:Phuket Town
-
內有間 Santa Fe Steak 餐廳 (食扒) 泰友話D食物好味而且價錢平,平均每人 HK$50.-

買:
SORRY 真係覺得布吉冇乜野好買,商場同曼谷差不多,街邊檔仔九成唔願講價仲會黑臉請講客走,要買留返係曼谷買~

其實仲有好多,不過真係要睇妳留幾多日係布吉啦~

~ 一口氣打咁多字,要breakbreak ~

男爵府

回覆 #1 小樹熊 的文章

你真係超勁好人阿!
唔好謙la, 你係勁過沖哥, 因為你會係bk度解答我地問題lor, 而且重好詳盡tim!!!
我知你好辛苦答我問題, 但我重有野問, 已經send左pm比你, 請幫忙及比意見, 謝謝!

大宅

原文章由 sukiwk 於 08-6-6 12:43 發表
你真係超勁好人阿!
唔好謙la, 你係勁過沖哥, 因為你會係bk度解答我地問題lor, 而且重好詳盡tim!!!
我知你好辛苦答我問題, 但我重有野問, 已經send左pm比你, 請幫忙及比意見, 謝謝! ...

please check PM~

民房

Hi, 小樹熊

你的資料好有用,真係好齊全,勁呀!

以下一連串安排及問題,請指教,這是我們第一次帶BB自由行!煩到你真不好意思!

老公才剛攞到假,頭尾得4日,看到你的精彩介紹,十分吸引,決定依你的介紹去曼谷!

*我想8月第一個星期三晚或星期四早上出發,星期日回程
*住你介紹的Grand Centre Point:
 1.請問這裡的泳池有BB池嗎,我B女剛3歲
 2.工人姐姐都一起去,apartment內有兩個房間嗎?
   或有加床服務嗎?
 3.可在網上book嗎?有agent介紹嗎?
 4.如book唔到Grand Centre Point,還有多設施給小朋友
   的酒店介紹嗎?
*我想去你介紹的Safari World / Children Discovery Museum / Siam Ocean World / Farm Chokchai:
 1.因時間緊迫,我先選定去Farm Chokchai。我B女會暈車
   浪,是否可途中停吓,小休吓?
 2.如何book Farm Chokchai?
 3.Farm Chokchai有地方住嗎?若住一晚,是否很貴?
 4.我怕不夠時間去晒你介紹的樂園,哪一至兩個是必去的?
*我老公十分怕熱,聽說shopping mall大到不得了,又有冷氣歎,哪些合BB行的mall?

不好意思,花你時間!

男爵府

小樹熊

Please advise where to rent a car in Phuket. At the airport?? or do we need to book in advance from hk?

What's the english name of "egg island"? Just in case I want to book the tour, I know how to explain to the staff. Do you book the tour in hotel?

Thanks

Do you know which golf course is good as my husband wants to play golf?

我去5日4晚... 第一次去...請問可以點plan 咁多日既行程... 謝謝

Thanks

[ 本文章最後由 loumaomao 於 08-7-1 17:45 編輯 ]
盧貓貓

首頁

尾頁

跳至