論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

totally agree with you. The law really treats maids much better than employers.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

前幾日我個新工人先同我講話好似加人工(唔知關佢咩事呢, 都簽咗約啦, 我都係跟舊約俾佢ga啦), 我同佢講唔明點解加人工, 佢話樣樣嘢都貴o麻, 咁我同佢講inflation對佢哋嚟講影響不大吖! 佢哋日常食住, 水電乜都係僱主包晒, 極其量係放假出街先會駛多咗o既啫, 一星期得嗰一日, 再講, 喺香港可以豐儉由人, 嗰一日假期用得佢哋幾多? 佢就話之前減咗佢哋4百蚊喎(講哩句時仲振振有詞ga), 咁我話係減咗4百, 但哩4百僱主一直都有付出個喎, 只不過唔係落喺佢哋個袋, 係入咗政府度, 僱主從來冇因為工人減咗4百而慳咗唔駛俾, 而家又再話要加人工俾工人, 成件事僱主就係loser, 佢聽完後冇聲出, 入返廚房做嘢.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

一般人都以為我地"請得起"工人"服侍"一定係有錢冇定駛.
其實好多人都好似樓主一樣, 包括我...都係為左個仔...而我地又真係唔係有好多閒$$$既人.
個PK政府又係咁PK, $400 重冇考慮唔收, 唉, 我呢個月又要比$2400啦
不過我都有安慰, 因為我個印印好好, 好錫我個仔, 又識幫我慳..........算係平衡反啦.

[ 本文章最後由 ecling 於 08-6-6 13:33 編輯 ]

複式洋房

I agree that our government not help us much, try to be
generous and better not compare with those people in 一百萬人的故事. They really fight for the living and their children
wandering in street after school, collect paper box to earn $$. Our children are more 'hang fook", at least get someone
who take care for them.

Just my opinion and may be many of you may disagree with me.

複式洋房

I agree that our government not help us much, try to be
generous and better not compare with those people in 一百萬人的故事. They really fight for the living and their children
wandering in street after school, collect paper box to earn $$. Our children are more 'hang fook", at least get someone
who take care for them.

Just my opinion and may be many of you may disagree with me.

子爵府

原文章由 ecling 於 08-6-6 13:30 發表
一般人都以為我地"請得起"工人"服侍"一定係有錢冇定駛.
其實好多人都好似樓主一樣, 包括我...都係為左個仔...而我地又真係唔係有好多閒$$$既人.
個PK政府又係咁PK, $400 重冇考慮唔收, 唉, 我呢個月又要比$2400啦:na ...

唉,佢哋放假係真真正正有得放假,而我哋就一樣做到c
我哋請工人都係為咗個囝咋,你估真係攞威,錢多咩!
400大元對我哋呢喲家庭來講都係多架啦
正苦幾時先醒呀

男爵府

好媽媽勳章

我計過, 我自已每月既開支, 真係少過我工人既人工架
阿pye媽用品屋

首頁

尾頁

跳至