想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

原文章由 COFFEETAK 於 08-6-10 15:28 發表
我28/5放胎,13/6返qm check,但依段日子在不定時內,偶然有m痛feel、卵巢吉吉地、勁肚脹、又肚瀉。
救命! 依d feel 實在好辛苦。

COFFEETAK,
唉~我地生BB的路係比一般人困難, 有咩辛苦都只有自己先知!若你有時間多D上來傾下計, 互相支持吧!我就要等到18/6先返去CHECK.

別墅

原文章由 百分百cow 於 08-6-10 13:31 發表

Dear 小雨,
其實我都唔知好定唔好, 因為有d人冇咩feel 都bingo. 但係半夜痛醒就我都試過, 昨晚又4:15左右痛醒左la , Dr.Ng, 就講話係因為打完針的關係, 咩另到d腸的郁動唔係好協調, 你係肚瀉呀?覆診那天, dr. ...

百分百cow:

今早回去醫院抽血, 見唔到吳醫生, 同抽血果個李醫生講, 話我塞藥之後個肚成日都有谷m feel和肚瀉, 佢話叫我唔洗理喎...一句, 不知幾簡單咁答我, 答左等於無答, 激死...抽血又痛喎, 上次比佢打針仲大件事, 搞到我d血四圍飛... 一褲都係....次次見佢都無好事既, 想問野又問唔到....

今早見到做ivf隔離床果女士, 佢抽了7-8粒蛋蛋, 問佢有幾粒得, 佢又話醫生無講, 好奇怪, 可能人地唔想答我啦, 我見佢抽完蛋蛋不知幾好胃口, 可以即時食飯, 又無痛就咁出得院, 放完胎個肚又唔痛, 會唔會真係少d蛋蛋, 荷爾蒙唔高, 咁卵巢就唔會谷, 咁抽蛋和放胎就好輕鬆了.......

小雨

別墅

原文章由 COFFEETAK 於 08-6-10 15:28 發表
我28/5放胎,13/6返qm check,但依段日子在不定時內,偶然有m痛feel、卵巢吉吉地、勁肚脹、又肚瀉。
救命! 依d feel 實在好辛苦。

COFFEET AK & 百分百cow:

你地就好啦, 咁快回去check, 希望你地都順順利利做牛媽媽, 果d痛, 你就上來同我地傾下啦, 心靈上有d安慰下, 日子會好快過, 將來見到啊b時, 今日既痛苦就唔記得晒lu... 我就要21號回去呀, 仲有排等呀...

小雨

大宅

想生BB熱投

Dear 小雨,
我抽左8粒都痛都我死,連腰都伸唔直, 原來我有一邊卵巢生得後, 難抽, 所以都痛左4days呀
百分百cow

別墅

原文章由 百分百cow 於 08-6-11 14:59 發表
Dear 小雨,
我抽左8粒都痛都我死,連腰都伸唔直, 原來我有一邊卵巢生得後, 難抽, 所以都痛左4days呀
百分百cow

百分百cow:

嘩, 你痛到腰都申唔直? 咁架下仲有無事呀? 我係第一日最痛, 之後就係個胃咯... 痛左3-4日就慢慢無事了...

小雨

複式洋房

原文章由 藍色小雨 於 08-6-11 18:09 發表

百分百cow:

嘩, 你痛到腰都申唔直? 咁架下仲有無事呀? 我係第一日最痛, 之後就係個胃咯... 痛左3-4日就慢慢無事了...

小雨

嗰種痛, 忍到嗎?需要請假嗎?

大宅

想生BB熱投

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-11 21:11 發表

嗰種痛, 忍到嗎?需要請假嗎?

Dear 小雨 & wilber_ariya,
我本身一早同公司請左假, 所以就冇所謂, 不過真係痛到返唔到工, 但我知有d sister 抽完蛋第日就可以返工, 我諗都好睇每人的情況, 若好似我咁連腰都伸唔直就無計la ,一定要放假.另外我自己感覺都幾辛苦, 因為半夜會肚痛醒,就算daytime 有時一陣痛上來, 我都要lun上床抖抖, daytime 個種痛係係個肚臍位痛的, 唔知關唔關我曽經做過兩之腹腔鏡的手術呢? 小雨, 你呢幾日點呀?
百分百cow

男爵府

藍色小雨

你好呀,我就係你口中抽到7,8粒卵子,乜都無問醫生果位太太,
其實我久仰你大名好耐,因為我識QM 姊妹知道你好有好奇心,聞名不如見面

首先,因為我無向你報告我既詳細情況同埋因為同你唔熟而少說話,未能滿足你好奇心而令你有hard feel,唔好意思

每個ivf 姊妹要行這條不育之路,我相信心情也不會好到那裡去,背後都有個故事,辛苦既經歷,我由打針開始,自己好努力唔去諗,唔去理,家人無講,老公唔敢提,1個陌生人-藍色小雨(我都完全唔識,唔知叫咩名既人),每當我抽完卵,放胎,打安胎針,1見到我,就好心急追問幾粒,grade, 有咩感覺,比我老公還要緊張, 其實我咩grade,多少粒與你何干,對你有影響嗎,有須要比較嗎? 你試想想我有問過你嗎?

我唔知點解你甘想知別人既事,你話你感覺到我唔想答你,為什麼還要不停追問?

請給我1,空間同私隱,,不要再浪費精神在我身上啦

謝謝

原文章由 藍色小雨 於 08-6-11 11:52 發表

百分百cow:

今早回去醫院抽血, 見唔到吳醫生, 同抽血果個李醫生講, 話我塞藥之後個肚成日都有谷m feel和肚瀉, 佢話叫我唔洗理喎...一句, 不知幾簡單咁答我, 答左等於無答, 激死...抽血又痛喎, 上次比佢打針仲大件 ...

洋房

minka,

我都應同你既講法,做IVF已經咁辛苦, 仲要去理D人講D咩, 影響晒自己既心情, 我都係過來人, 我都唔會比我身邊D人知我要做IVF, 因為我唔想同人解釋咁多, 講佢地都未必明LA, 加上仲要同D三唔識七既人講, 我覺得仲無聊,我做咩要答佢先, 仲要比人係依度唱, 講真見唔到樣都話算LA, 仲要比人知係邊個, 唉...你估貪有人關心你咩.

所以小雨姐姐你都要尊重下別人的感受, 當然我都好明白你的心情, 但唔係人人可以接受, 仲要向全世界宣佈, 講自己野好啦, 無謂影響到別人呀.

原文章由 minka 於 08-6-12 14:10 發表
藍色小雨

你好呀,我就係你口中抽到7,8粒卵子,乜都無問醫生果位太太,
其實我久仰你大名好耐,因為我識QM 姊妹知道你好有好奇心,聞名不如見面

首先,因為我無向你報告我既詳細情況同埋因為同你唔熟而少說話,未能滿足 ...

大宅

minka 唔好唔開心,做 IVF 壓力真係好大 (不論心理 & 生理), 當然係過程裹可以同D姊妹講下關心下當然會好D啦,但如果撞正D人唔係出於關心而係八卦咁就大吉啦,
"藍色小雨"將心比已如果有人不停咁問你點點點之後又四圍講你會有咩感受所以請你尊重人尊重自已,做 IVF 壓力真係好大請唔好再影響人啦.

男爵府

多謝大家

我依家真係唔想去諗結果,亦唔想同任何人交代
得與失就交比個天啦,

希望不要再比人追問啦 (但佢已經問左我幾時可以驗孕, 好煩)

別墅

原文章由 百分百cow 於 08-6-11 21:38 發表

Dear 小雨 & wilber_ariya,
我本身一早同公司請左假, 所以就冇所謂, 不過真係痛到返唔到工, 但我知有d sister 抽完蛋第日就可以返工, 我諗都好睇每人的情況, 若好似我咁連腰都伸唔直就無計la ,一定要放假.另外我自 ...

百分百cow:

我同你一樣呀, 一早已經同公司講了要請假, 係瑪麗基本上醫生都會比3日病假, 放胎後就要自己請假了, 我明天就第一日上班啦, 連病假一共放了13日呀... 我抽完蛋頭2日係成個肚都痛, 個胃最痛, 當晚個子宮就非常痛, 痛到我喊, 但之後幾日都係胃痛多d, 我d腸胃敏感, 谷m feel都有架,比起以前來m前再痛d咁咯, 不過近這幾天已經無乜了....

小雨

別墅

原文章由 minka 於 08-6-12 15:17 發表
多謝大家

我依家真係唔想去諗結果,亦唔想同任何人交代
得與失就交比個天啦,

希望不要再比人追問啦 (但佢已經問左我幾時可以驗孕, 好煩) ...

minka:

不要想太多了, 隨心隨緣吧!!

小雨

男爵府

原文章由 minka 於 08-6-12 14:10 發表
藍色小雨

首先,因為我無向你報告我既詳細情況同埋因為同你唔熟而少說話,未能滿足 ...

Minka,

我好明白你的處境,既要承受IVF的壓力,又要面對路人甲的滋擾,答又煩,唔答又比人唱....不竟做IVF也不是考試,Grading及數量亦唔代表什麼,何苦要比較?Anyway,Minka 做好自己本份,努力向前! 期待你的喜訊.

別墅

原文章由 BRITTANY1 於 08-6-12 18:05 發表

Minka,

我好明白你的處境,既要承受IVF的壓力,又要面對路人甲的滋擾,答又煩,唔答又比人唱....不竟做IVF也不是考試,Grading及數量亦唔代表什麼,何苦要比較?Anyway,Minka 做好自己本份,努力向前! 期待你的喜訊. ...

大家同一日抽蛋, 又同一日放胎, 亦同一日抽血, 更是隔離床, 所以先會問問大家情況如何, 每人既情況都不一樣, 只是想知自己有無異樣, 是否正常, 抽蛋蛋當天, 亦有另一位太太, 抽出23粒蛋蛋, 我在醫院亦遇上她, 亦有和她交談了很久... 如你認為, 和你的交談令你感到不安, 這真的不好意思, 如我一早知你好介意的話, 我不會和你說半句, 不知者不罪, 這算是不尊重別人嗎? 出自一份關心, 可以當作八掛, 但不關事的人, 加半句咀, 這又算不算是多咀? 是非黑白, 觀點角度有別!!!

男爵府

原文章由 藍色小雨 於 08-6-12 19:02 發表

大家同一日抽蛋, 又同一日放胎, 亦同一日抽血, 更是隔離床, 所以先會問問大家情況如何, 每人既情況都不一樣, 只是想知自己有無異樣, 是否正常, 抽蛋蛋當天, 亦有另一位太太, 抽出23粒蛋蛋, 我在醫院亦遇上她, 亦有 ...

我諗我們不是多事,只係以平常心論,起碼我們唔會上網平論隔離床做IVF的女士,因為.....我知道,好多人係識上BK架.

男爵府

你覺得你有需要知道所有人既情況嗎
你唔係做緊市場調查,係睇醫生
你和誰交談,傾咩,我唔想知亦無興趣知

如我一早知你好介意的話我不會和你說半句==你唔係話你感覺到別人唔鍾意架咩,甘仲次次問,甘叫不知者不罪,你算罷啦,係八咪八羅,做人既野,自己做既野1定要認,唔好找借口

但不關事的人, 加半句咀, 這又算不算是多咀==你說得好岩,甘我既事又關你咩事,你又次次追問+上網發表,你上得網post, 人地就可以討論架啦,唔係批評你就係人地唔岩,有名你叫討論區嗎

原文章由 藍色小雨 於 08-6-12 19:02 發表

大家同一日抽蛋, 又同一日放胎, 亦同一日抽血, 更是隔離床, 所以先會問問大家情況如何, 每人既情況都不一樣, 只是想知自己有無異樣, 是否正常, 抽蛋蛋當天, 亦有另一位太太, 抽出23粒蛋蛋, 我在醫院亦遇上她, 亦有 ...

大宅

想生BB熱投

原文章由 minka 於 08-6-12 22:46 發表
你覺得你有需要知道所有人既情況嗎
你唔係做緊市場調查,係睇醫生
你和誰交談,傾咩,我唔想知亦無興趣知

如我一早知你好介意的話我不會和你說半句==你唔係話你感覺到別人唔鍾意架咩,甘仲次次問,甘叫不知者不罪,你算 ...

Dear minka, 小雨, Brittany1,
可以聽我講一講嗎?我地都想做媽媽, 但呢條路唔易行, 去到做IVF 所受到的壓力都好大, 我地唔好互指不是了, 可能各有立場, 各有諗法, 心情都唔好. 我希望大家可以和和氣氣, 互相祝福, 大家加油, 願大家心想事成, 好嗎?
百分百COW

複式洋房

我應該下星期就會抽蛋, 聽你地講會咁痛, 都唔知點算, 死啦, 我有子宮後屈ga, qm只係開3日病假, 而我公司無病假ga, 要逐日扣錢, 大假只得幾日, 要慳d留番日後用ga ma... 如果真係咁痛, 唔知qm可唔可以開多1-2日呢?

百分百cow, 小雨,

你地仲有無咁痛呀?

我都覺得個李醫生好cool, 問一句答一句, 成日都話"你唔駛記咁多, 到時再話你知點做", 但係又唔諗下我地只係想了解多d, 或者好多時會唔記得, 但起碼會知道將會係點ya ma.

祝順順利利!

原文章由 藍色小雨 於 08-6-12 16:04 發表

百分百cow:

我同你一樣呀, 一早已經同公司講了要請假, 係瑪麗基本上醫生都會比3日病假, 放胎後就要自己請假了, 我明天就第一日上班啦, 連病假一共放了13日呀... 我抽完蛋頭2日係成個肚都痛, 個胃最痛, 當晚個子宮 ...

複式洋房

恕我多口, 正如百分百cow所講, 大家性格唔同, 心情唔同, 只要大家退一步, 易地而諗, 就會體諒對方.

大家不要影響心情, 繼續努力!

原文章由 百分百cow 於 08-6-13 00:03 發表

Dear minka, 小雨, Brittany1,
可以聽我講一講嗎?我地都想做媽媽, 但呢條路唔易行, 去到做IVF 所受到的壓力都好大, 我地唔好互指不是了, 可能各有立場, 各有諗法, 心情都唔好. 我希望大家可以和和氣氣, 互相祝福, ...

首頁

尾頁

跳至