在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友

其實我以前有個舊同事囡小三放學已經自己返屋企,捱下捱下已中學了 雖然知唔啱但都冇法要揾食嘛!我自己當年都係小三自己獨自在家,我唔係鼓勵留兒童在家,但與其小朋友坐響街等,我情願佢返家仲安全,其實兒童獨留街上出左事父母一樣犯法,只係好多人冇留意啫。

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子我未見過佢d同學,+

原帖由 kawanty 於 15-03-23 發表
回覆 大豬既老婆 的帖子

我未見過佢d同學, 家長日都無去過, 因為我日日要返工. ...
你叫你仔問下,距有無d特別friend既同學。

我八卦,你返足7日工,仲返2份工,甘都唔夠錢請工人?

伯爵府

kawanty 發表於 15-3-23 22:06
回覆 貓山公主 的帖子

kawanty 發表於 15-3-23 11:56

保母通常係小朋友去去保母家, 你再去保母家到湊返架..

http://www.swd.gov.hk/doc/family/ccc/NSCCP-service_brief_Chi_Oct2014.pdf
你小朋友唔知係咪9歲以下, 社署屬下的天水圍婦聯係提供社區保母服務....

如果你小朋友係9歲以上, 就要試下青少託管方向去問, 不過我見較夜的, 都只去到8點左右...
可能最後, 你可以請鐘點去你家清潔,,,,,當然唔包睇小朋友, 只係叫你小朋友係屋企, 有個鐘點做清潔, 咁咪唔會獨留兒童在家咁解....
不然, 就試下郼居, 同學仔的媽咪, 你自己朋友咁搭下單...

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 15-3-24 07:53
其實我以前有個舊同事囡小三放學已經自己返屋企,捱下捱下已中學了 雖然知唔啱但都冇法要揾食嘛! ...

我諗樓主好兩難....
工唔可以無, 手停口停...
而獨留兒童在家罪大惡極,俾人知一定拉...
而個小朋友係條街,最多口頭警告話佢遊蕩 / 嚴重就疏忽照顧...
我自己都小學留在家, 咪又係咁長大...可惜HK宜家唔容許咁做...
我好明白樓主的難處, 我過多2年都會有咁的問題...
我只係好彩, 我囝D同學仔媽咪, 話可以收錢幫手...同埋無咁夜...
11點, 真係好難....

翡翠宮

叫屋企人幫你帶一下,或者叫C6帶

複式洋房

第一份是固定,看淡旺季一萬到萬五,星期六日反幾個鐘,但兩個幾鐘在搭車,成日都吾見左。第二份本來只反一天早上,星期四夜晚是七月才加的,70% commission每鐘300到800,拉勻平均是一萬二到萬五。攞綜援都好過我。

供了樓,供了保險,就算日日帶飯,坐車買送都要幾千,個仔仲有功輔班,學校的乜乜物物費,你計得出我有幾多剩。千其吾好有病,病我都吾會看醫生。

我不是來呻,都無諗住講甘多,我只想知大家點安排湊小朋友。這裡甘多人,總會有人要反夜卦?

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

你住樓,我住村啊。上我家要11點走無街燈啊。上別人家我要11點才帶仔回家,12點才能睡。第二早還要反學啊。
我只想知有沒有人曾經有這樣經驗教教我。

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

試過問鐘點,11點走無街燈啊,無人做。亞媽媽只能捱頭幾個月,都是要慍人的。

複式洋房

回覆 newcook 的帖子

我大半年沒見過他,他已搬回大陸跟人同居

伯爵府

kawanty 發表於 15-3-24 14:46
回覆 貓山公主 的帖子

你住樓,我住村啊。上我家要11點走無街燈啊。上別人家我要11點才帶仔回家,12點才能 ...

我都係住村, 我都一樣無街燈, 我都係請保母, 我都係去保母屋企到湊..
保母係住天水圍, 我住元朗個邊....
之前份工經常OT, 一樣過10點先返屋企...
我相信你一星期一次, 次數仲要比我個陣時少, 我個時一星期都3次, 次次都係搭的士...
最後頂唔順先轉工.....

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子第一份是固定,看淡

原帖由 kawanty 於 15-03-24 發表

第一份是固定,看淡旺季一萬到萬五,星期六日反幾個鐘,但兩個幾鐘在搭車,成日都 ...
總有人要返夜,但夜晚屋企多數有人或請姐姐或同父母住等等。

我建議你可以叫你仔問下距相熟既同學,睇下有無人願意幫你睇一晚。希望大家都係做人媽咪會體諒你幫你。你仔先問左距同學,你再逐個打電話去再解釋清楚情況,你睇下甘得唔得。

大宅

我就唔建議搵同學既家長, 因為人地總會唔得閒, 例如出街食飯, 咁O個日你點算呢? 唔通又請假?

所以, 都係請工人啦, 我唔知你同先生離左婚未, 如果離左, 一定要拎足膳養費, 彌補工人開支, 但短期內, 唯有死慳死抵捱埋去

男爵府

回覆:請問返夜時大家會怎樣安排湊小朋友

為了每星期一晚返夜而請工人,我相信樓主都覺得唔化算及要考慮經濟因素。我同意上述jm的意見,看看有無同校媽媽肯收費幫手。平日日子,若肯幫手,都好少會突然有事唔得。若真係唔得,到時找你媽媽幫忙或告假。
到教育版,入回囡囡的學校問問。

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

哦, 是過來人。那請問保姆是否社區保姆? 我見社區保姆網頁寫住係到8點, 而且預約1000, 好唔好我都係未見官先見錢, 好驚唔得. 你的保姆是否有聯絡電話, 可以直接找她? 幾錢?
10點接小朋友, 咁晚飯點安排呢? 另外加錢? 幾錢? 訓覺點安排呢? 是否9點先小睡, 接佢時拍醒佢帶佢走? 咁第朝返學有幾大影響呢? 還叫得醒嗎? 會堂上睡覺嗎? 還有是否讓他先在保姆家沖涼? 把衫蛼拖鞋都帶回校再帶去保姆家? 如返屋企才沖涼洗頭, 真的是凌晨才能睡。

對不起, 實在太多問題, 好希望向你多多請教。

複式洋房

回覆 issactmaria 的帖子

那個人轉埋電話我搵佢唔到.

就算是倒屎咁早起身, 阿媽也是肯的, 但只能每隔一個月, 因為她返工要輪通宵。
我plan A是旺季做4個月阿媽隔個月頂一頂, 只需要隔月請人睇.
PLAN B是萬一咁好彩做旺左佢要我長做, PLAN A KEEP住而繼續搵工.
PLAN C係做旺左叫我做多幾晚, 個PLAN A做密D.
PLAN D係其實一路搵緊工, 未實行PLAN A就轉左. 不過機會唔大囉. 我在這行太耐, 無其他經驗. 轉來轉去都唔會變做OFFICE工.

伯爵府

引用:回覆 貓山公主 的帖子哦, 是過來人。那請問

回覆 貓山公主 的帖子

哦, 是過來人。那請問保姆是否社區保姆? 我見社區保姆網頁寫住係到8點, 而且預約100 ...
簡單答你,如果好似我之前個保母咁,一星期一日就梗係只食飯做左功課就算架喇。
如果好似明知我幾日,就會叫保母幫手沖涼,不過我個時無叫,係保母自動自願咁做架,。
夜,都係一星期捱一日,之後就盡快轉工啦。

我個保母係朋友介紹,宜家都幫人湊緊,保母只做一對一,介紹唔到俾你。

伯爵府

引用:回覆 貓山公主 的帖子哦, 是過來人。那請問

回覆 貓山公主 的帖子

哦, 是過來人。那請問保姆是否社區保姆? 我見社區保姆網頁寫住係到8點, 而且預約100 ...
留左未答,我囝宜家先5歲,湊時係0至2歲,之後就我加班就湊夜晚,當時始終功課唔多,所以夜訓唔大影響,幼稚園平日無功課。
錢。3千幾,按日子而定,有多有少,。
而食多少保母通常唔介意,仲要我囝細食架,。。。。
過時過節我都俾多少少買野食。。。
有些資料係保母再以前湊小朋友的過去情況,人人不同。

伯爵府

引用:我就唔建議搵同學既家長, 因為人地總會唔得

原帖由 Bbtvsvod 於 15-03-24 發表
我就唔建議搵同學既家長, 因為人地總會唔得閒, 例如出街食飯, 咁O個日你點算呢? 唔通又請假?

所以, 都係 ...
一dd人。我以前個保母會帶埋我囝出去食。。。。當我囝係一家人。超好。

首頁

尾頁

跳至