自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆 goat 的帖子

所以我朋友係我老公朋友, 我老公朋友亦係我朋友
我老公自拍拖以來, 從未單獨同女性朋友出街; 相反我亦無

大家都在一個GROUP裡面, 亙相見到對方

私密說話, 我只與女性朋友聊, 我老公也只與男性朋友聊; 但大家一起吃飯見面時, 當然會一起關心朋友
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:結了婚, 生了孩子, 也要有朋友

朋友好緊要,我最近遇到難題,朋友雖然不可能幫我解決,但成日陪住我,我都好感恩(家人上下都幫我)

侯爵府

回覆 Sumyeema1 的帖子

我只是說, 我有這個信心
何況, 人O既野, 真係話唔埋; 可能因為我死過, 所以一早唸定
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

朋友係好緊要!
我同老公都好多朋友,中學同學已經各自一批,個仔音樂班又有一group, 我自己以前搞結婚又識一班esdlife .... Etc ...
每逢Christmas 新年 Easter 真係好多節目,你對人好,人自然對你好,朋友就係咁儲返黎!

侯爵府

回覆 我愛Corina 的帖子

Exactly!
事件始終要自己行, 但路上有人聽有人陪, 絕對是福氣!

這種窩心, 要試過才會懂

子爵府

希望多啲女人明白
自己有自己圈子係好重要

禁止訪問

侯爵府

回覆 cowe 的帖子

有無將朋友"過戶"?
我老公有D舊朋友, 有我電話, 會直接搵我...

珍珠宮

bik1229 發表於 15-3-30 00:21
人到中年發覺「君子之交淡如水」才能長久。
不嬲人與人之間少D利益瓜葛, 情感會更長久, 呢個亦係我一直交友宗旨。

侯爵府

回覆 Hahamc 的帖子

無錯!
世界不能大細, 小朋友不能是自己世界的唯一, 對小朋友和自己也不好

侯爵府

回覆 sammi88888 的帖子

如果有事都有朋友幫, 或被需要, 都係一種福氣

大宅

畀面勳章

我的情況有D唔同,唔係我唔搵佢地
係佢地大部份都未結婚或者拍拖都無,

開初都會多搵,不過去到佢地家人吹佢地快D搵個件的時間,

佢地會好多時覺得同D有家室的人一齊都無咩Chance去識D新朋友[男士]

佢地會spend多D時間去轉變而家的status,

當然如果的自己約佢地出來傾心事女人經就知佢地唔係想疏遠,

只係想當佢地都步入人生的另一個階段之後

再可以Share多D大家的快樂囉~!

大宅

樓主,你應該人緣好好,我覺得自己無呢份福氣了!曾經我當老公朋友同佢老婆好好,真心對代,但發覺佢地一齊都好假,因朋友老婆一有左自己bb,就好像人間蒸發,直至最近生完bb先聯絡返,想親近返我同我老公,但我同我老公個心已淡同覺得佢地好現實呢!

公爵府

回覆 pyjess 的帖子

好羡慕你有咁好嘅朋友,我好想有呢類朋友,但好可惜還未遇到,希望可以遇到

大宅

樓主,你應該人緣好好,我覺得自己無呢份福氣了!曾經我當老公朋友同佢老婆好好,真心對代,但發覺佢地一齊都好假,因朋友老婆一有左自己bb,就好像人間蒸發,直至最近生完bb先聯絡返,想親近返我同我老公,但我同我老公個心已淡同覺得佢地好現實呢!

珍珠宮

回覆:pyjess 的帖子

我兩公婆什少會一齊同朋友玩,各自會有自己既朋友圈子,咁先有私人空間。

唔約朋友的時間,我們會二人世界,小朋友上左中學,係會有自己朋友圈,唔會跟亞媽去我些朋友度gathering. 細時都會有班playgroup朋友一齊玩。到高中,她們有自己死檔,不會再搵三歲的playmates玩吧!哈哈!

大宅

除非有人表明唔鐘意有小朋友啦, 如果唔係我同朋友出街一定帶埋個女(2 yrs) ,係辛苦d, 但小朋友見得多d野點都好過日日困係屋企啦。佢一個星期起碼出3~4 晚街

珍珠宮

引用:有很多人說, 結了婚, 便少與朋友來往, 生了

原帖由 pyjess 於 15-03-29 發表

有很多人說, 結了婚, 便少與朋友來往, 生了孩子更是斷六親
帶小朋友見多 d人對成長好好

pyjess    發表於 15-3-30 01:19

侯爵府

回覆 arkilok 的帖子

我有一部份朋友未婚未拍拖亦有一部份朋友結左婚生左幾件, 仔女再大都有

同未結婚未拍拖O既人做朋友, 就要記住唔好"晒幸福", 只講夫婦之間O既事, 因為到某些年齡, 真係心急, 會因此而心裡不是味兒

無論已婚未婚, 總會有開心想分享, 唔開心想有人聽O既時候; 有時我會單獨見女性朋友, 會WHATSAPP傾計...正如樓上講, 未必幫到, 但願意聽已經令朋友好過好多

我多謝佢地認了我這個朋友, 需要單獨傾計, 傾心事

面對單身/未有小朋友O既朋友, 我帶小朋友一齊出去, 一定抱住一個心態: 多謝佢地遷就我有小朋友, 而帶來的不便

大宅

畀面勳章

回覆 pyjess 的帖子
其實自問從來都無哂幸福之類,因為我本身係MAN底友,最好唔好叫我講我的家庭生活
不過好多時哩類朋友[單身/未結婚的朋友][佔大部份]
佢地最須要我出現的時間多數係[大時大節]

我其實好朋友至上,不過時都幾難Handle.不過好多時都為左佢地暫時張家庭放埋一邊

anyway 我覺得有時如我我用我朋友角度去諗都會情願搵番個人先再JOIN一D友聚局會開心D

佢定成日問我唔使理老公同B咩,我覺得佢地有D唔好意思..
不過我班朋友只係少見,唔代表無左D朋友

首頁
12345...6

尾頁

跳至