跳至

首頁

尾頁

民房

我都係Pump 奶 , 但係都耍要 BB埋身食吓當點心, 唔係會漸漸少奶

原文章由 TVb08 於 08-6-27 01:58 發表
我都係全人奶,不過係pump出黎,3-4個鐘pump一次,夠小b一日所需,唔使補奶,其實我覺得pump出來餵十分好,又可以知道小b食幾多,又可以3-4個鐘餵一次,我唔使餵得咁辛苦,小b又唔使食得咁辛苦
...

複式洋房

唔知點解呀B成日食食下就瞓着左, 老公D同事話可能唔夠奶,所以啜得累...佢次次食奶都食半個鍾至9個字,次次都整到我合眼瞓
而家半夜補一次奶粉, 咁就冇咁辛苦, 而且又唔洗俾D老人家話驚佢肚餓, 同埋話要俾D水佢飲...
其實洗唔洗俾水呀B飲呀? 同埋如果佢用奶樽食奶食得多,會唔會唔再埋身食人奶呀

大宅

好媽媽勳章

原文章由 chanpcdaisy 於 08-6-26 13:42 發表
大家都要加油呀, 我都係全母乳的, 每次餵成1個鐘(約20-30分鐘食一邊, 之後瞓左, 幫bb換片, bb 醒左, 佢會眼光光, 我再比另一邊佢啜少少bb就會瞓得好好...
不過最近bb d大便好水好似潟咁, 係咪唔正常?!

...

唉...我之前做法都係bb未訓到時俾佢飲下奶,等佢訓...以家我好有感覺自己做左人肉奶咀...我真係唔知道自己出下去時,bb點好~
bb又好精,教整佢都唔係好用奶咀&奶樽,成日用條舌仔頂番出黎...見到佢咁,有時候真係唔知好嬲定好笑...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 utopian 於 08-6-26 16:11 發表
我想問食人奶需唔需要掃風?我埋身餵果餐就無掃,補奶粉就有掃!
我BB都係每餐食約30分鐘,但期間會吐番出嚟搞一輪先再食!

小吉梨,希望你能夠堅持到全人奶! 我上一胎係多位老人家反對下堅持咗一個月,今次怕自己唔夠奶俾 ...

我想埋身餵人奶係要掃風家,因為我bb同佢掃時,真係掃到...but我都聽過有d bb唔點掃都真係ok,可能我bb嬌生掛

大宅

好媽媽勳章

想問下各位識泵奶的媽媽,你地係點泵d奶出黎家???我試過用機,又泵唔到好多出黎,d奶只係滴下,而且安數好似唔係好多,又要用成個鐘...用手更係只整到幾滴出黎
好似點整都唔及bb埋身出得多奶...我應該點做先可以成功泵清d奶出黎呢???

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ro_ro88 於 08-6-27 18:04 發表
唔知點解呀B成日食食下就瞓着左, 老公D同事話可能唔夠奶,所以啜得累...佢次次食奶都食半個鍾至9個字,次次都整到我合眼瞓
而家半夜補一次奶粉, 咁就冇咁辛苦, 而且又唔洗俾D老人家話驚佢肚餓, 同埋話要俾D水佢飲...
其 ...

你bb以家應該都係初生吧???bb太細,以家應該係唔可以俾水飲家
你可以睇下健康院ge單張家

男爵府

原文章由 WoodsMaMa 於 08-6-27 14:08 發表
我都係Pump 奶 , 但係都耍要 BB埋身食吓當點心, 唔係會漸漸少奶

我未試過埋身呀...但d奶又冇少到喎

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-6-27 23:27 發表
想問下各位識泵奶的媽媽,你地係點泵d奶出黎家???我試過用機,又泵唔到好多出黎,d奶只係滴下,而且安數好似唔係好多,又要用成個鐘...用手更係只整到幾滴出黎
好似點整都唔及bb埋身出得多奶...我應該點做先可以成功泵清d奶出 ...

我之前喺醫院埋身餵,冇買泵。但姑娘話我nipple短,阿仔好難食&食得辛苦。所以昨日去完健康院就買,個sales教我用熱毛巾按住個nipple按摩,around2-3mins,再用手"吱"出嚟,真係好快泵到。你可以試下。

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Yuki_licenza 於 08-6-29 13:10 發表

我之前喺醫院埋身餵,冇買泵。但姑娘話我nipple短,阿仔好難食&食得辛苦。所以昨日去完健康院就買,個sales教我用熱毛巾按住個nipple按摩,around2-3mins,再用手"吱"出嚟,真係好快泵到。你可以試下。 ...

我都唔識泵奶,
次次都攪成個鐘都泵唔到1oz
但係反而自己用手揸就好快有3oz
唔知係咪奶泵問題??
我初時以為隻隻奶泵都差唔多,
所以買左chu chu呢
執仔之手 與仔偕老

大宅

我同小吉梨既情況一樣,bb每次只係食得果10-15mins,跟住就訓左覺,食唔到後乳,唯有手搾出黎擺落冰箱待用。係自己d太累唔想比bb埋身時就比佢食返搾出黎果d。不過就係咁,每次bb食完我都搾,愈搾愈多,攪到自己成日谷奶,每隔2個鐘就谷,唔搾又驚會收奶,都幾煩。

好想教返岩d時間,每4個鐘搾一次,但又唔知點做好。

原文章由 小吉梨 於 08-6-25 22:11 發表
食一邊係好ga, 因為後乳營養多些, 飽d~

我之前都好唔順, 但這幾天迫自己要全母乳...可是, 老人家就是不喜歡, 阿b哭 更偷偷地補奶, 仲比說話我聽, 話我餓親阿b...搞到我大喊了個幾鐘收唔到聲呀 ...

我bb好 ...

複式洋房

原文章由 叉燒媽 於 08-6-29 14:10 發表

我都唔識泵奶,
唔知係咪奶泵問題??

我隻奶泵係用手泵,jusco個sales介紹,百幾蚊咋!我第一次泵每邊已經有3oz。

大宅

Hi, 各位偉大的餵人奶媽媽,

我係7月媽媽, 想問各位餵人奶的媽媽, 係唔係政府醫院對餵人奶的support多一點(相對於私家醫院)? 因為係政府醫院bb放在您的床邊....

原文章由 Yuki_licenza 於 08-6-29 23:44 發表

我隻奶泵係用手泵,jusco個sales介紹,百幾蚊咋!我第一次泵每邊已經有3oz。

大宅

我上一胎係浸會生, 佢有開班教餵人奶架, 而家應該都有架, 放心啦~~ 好好架, 佢只是定時定候俾你入去餵奶姐~~ ok ge

原文章由 ABB 於 08-6-30 13:21 發表

我係7月媽媽, 想問各位餵人奶的媽媽, 係唔係政府醫院對餵人奶的support多一點(相對於私家醫院)? 因為係政府醫院bb放在您的床邊....

...

別墅

唔知係咪我個電pump差, pump得好多, 但用手會好d, 一邊有2-3oz, 但我埋身餵多...用手feel到條乳線位容易d...不過之前於醫院用medala pump又pump得好, 所以可能個pump好大影響...

想問妳地有冇比奶咀bb呀, 昨晚我個仔啜左(埋身)成一兩個鐘, 累死我, 但一夜落床又喊, 我諗佢可能鐘意啜...諗緊應否比奶咀佢

原文章由 叉燒媽 於 08-6-29 14:10 發表

我都唔識泵奶,
唔知係咪奶泵問題??

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 ABB 於 08-6-30 13:21 發表

...

政府醫院係好d, 法國醫院唔太好, 因姑娘勁忙, 無人教......
好彩我有餵大女既經驗, 好d,
有d新手媽媽完全唔知點......
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 chanpcdaisy 於 08-6-30 16:28 發表
唔知係咪我個電pump差, pump得好多, 但用手會好d, 一邊有2-3oz, 但我埋身餵多...用手feel到條乳線位容易d...不過之前於醫院用medala pump又pump得好, 所以可能個pump好大影響...

想問妳地有冇比奶咀bb呀, 昨晚我個 ...

其實我由大女開始, 我已用手揸奶, 會快d, 易d...... 今次細佬都係
如果要用電pump, 我會租medela電泵, 電泵勁d會泵得好d......
有時阿仔都要啜個幾鐘, 有時又幾個字,
不過2, 3個月時會好d架啦 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

大宅

sherryyeung,

thanks for sharing, and in fact this is the reason makes me thinking to go to government hospital instead, although I have paid the deposit.....

if i insist feed on demand in st.teresa, is it possible?

this is the 2nd baby we have now, i failed to bf for the 1st kid so i hope i can do it this time.....headache!
原文章由 sherryyeung 於 08-6-30 19:29 發表

政府醫院係好d, 法國醫院唔太好, 因姑娘勁忙, 無人教......
好彩我有餵大女既經驗, 好d,
有d新手媽媽完全唔知點......

民房

我用緊 medala 電 pump, 其實都要用手幫, 至可以 pump 清啲奶.

原文章由 chanpcdaisy 於 08-6-30 16:28 發表

想問妳地有冇比奶咀bb呀, 昨晚我個 ...

大宅

好媽媽勳章

我d屋企人同你一樣....冇計la...因為我的bb在醫院食開奶粉.琴日第一日返屋企(一週大),我半夜2:30餵人奶餵到6:00,bb都唔肯放口,一放就哭.我懷疑醫院比奶咀佢食得多or我唔夠奶.今日用奶pump, pump左25mins先剛好填滿個樽底. 迫於無奈要補奶.

原文章由 小吉梨 於 08-6-25 22:11 發表
食一邊係好ga, 因為後乳營養多些, 飽d~

我之前都好唔順, 但這幾天迫自己要全母乳...可是, 老人家就是不喜歡, 阿b哭 更偷偷地補奶, 仲比說話我聽, 話我餓親阿b...搞到我大喊了個幾鐘收唔到聲呀 ...

我bb好 ...

大宅

Swan 12:
你每餐都有搾出黎,不如你埋身餵完之後,餵你的BB飲搾出來的奶做補充。我個仔有時都係食10-15分鐘,跟住訓左或唔肯食,我就會俾佢飲我泵出來的奶,咁樣佢可以頂到3-4小時。有時佢會啜30-45分鐘,佢訓住但係都有啜(我見到喉嚨位有郁),咁我就唔補奶。
如果你餐與之間谷奶,可以試下冷敷。我之前試過變石頭,健康院姑娘教得用冷敷個乳房(唔係乳頭)。如果你用冰,記住找塊布包住舊冰,唔駛咁凍。

首頁

尾頁

跳至