跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔之前都燒左成個星期, 不過係輕微燒, 如果持續高燒, 就快d入院check check....

原文章由 junejune123 於 08-6-26 20:12 發表
巳經SEE第3個醫生啦, 醫生話係過濾性病毒, 會自己好的, 但係由星期一燒到今日都重有燒..........., 好擔心!!!!!!!!!!

子爵府

原文章由 shanyeungbb 於 08-6-26 23:26 發表
我阿仔上次又係咁, 一連5日都係燒最高上到39.8度, 未退燒個身已經出紅疹。醫生話唔係玫瑰疹, 因為玫瑰疹係燒完先出疹, 然後疹退就冇事。醫生話阿仔係一d過慮性病毒而出疹, 之後醫生開抗生素, 阿仔一食, 疹就退同冇再 ...

咁junejune123,快d去同阿b去法國e院睇啦 真擔心

公爵府

原文章由 朗仔媽 於 08-6-26 21:46 發表
係啦...去法國睇傻媽上次介紹俾晴晴嗰個啦...就算要入院都無辦法..最緊要係小朋友快啲好...如果亞囡有買醫療保險係有得claim架

...

我冇睇傻媽介紹嗰個醫生, 因為他當天唔知做乜放假但又冇通知, 那天只得"馬醫生"一個咋, 但他比較cool, 我在醫院幾日, 觀察到有一個十分之細心的"楊醫生", 連醫院的嬸嬸都
傻媽介紹的是"葉醫生"

別墅

原文章由 Cammy3007 於 08-6-27 10:07 發表

我冇睇傻媽介紹嗰個醫生, 因為他當天唔知做乜放假但又冇通知, 那天只得"馬醫生"一個咋, 但他比較cool, 我在醫院幾日, 觀察到有一個十分之細心的"楊醫生", 連醫院的嬸嬸都
傻媽介紹的是"葉醫生" ...

法國醫院葉醫生(兒科), 我阿仔上次發燒我都有同佢去法國醫院都係睇葉醫生啊!

大宅

YI.............同我個囡好似ar!! 希望無事啦!!!!!!!!

我個囡都係最高去到39.8度, 我唔覺佢個身有疹, 但臉就好似有o的o的, 我唔知係咪濕疹...

醫生都話係過慮性病毒, 但我唔知夠竟重要燒几多日? 不過, 好彩今朝巳經回落到37.5度, 我都放心o的, 但驚佢晚o的又高過o乍...

shanyeungbb, 咁妳阿b住左几多日院ar, total 使左几多錢ar?

如果真係再持續咁, 我都會考慮去法國揾葉醫生......., thank you 妳地 不過我以前去開仁安, 少去法國ar....

原文章由 shanyeungbb 於 08-6-26 23:26 發表
我阿仔上次又係咁, 一連5日都係燒最高上到39.8度, 未退燒個身已經出紅疹。醫生話唔係玫瑰疹, 因為玫瑰疹係燒完先出疹, 然後疹退就冇事。醫生話阿仔係一d過慮性病毒而出疹, 之後醫生開抗生素, 阿仔一食, 疹就退同冇再 ...

別墅

junejune123,
我阿仔係去左法國搵葉醫生睇門診, 本來葉醫生都建議阿仔入院, 不過我地最後決定冇入院。之後我係搵屋企附近一向睇開個醫生(因為阿仔病緊時, 一向睇開個醫生放假, 冇得睇, 所以開始一病就去了法國醫院門診)睇好左阿仔。

你阿囡依家點呀? 仲係唔係發緊燒呀? 如果醫生話係過慮性病毒, 咁有冇開抗生素俾阿囡?

shanyeungbb

[ 本文章最後由 shanyeungbb 於 08-6-27 19:57 編輯 ]

大宅

冇ar, 醫生話唔駛食抗生素, 我見好似係發炎先要食

頭先又話有o的感冒起咁, now又帶左佢去see醫生

快o的好番啦, 快o的好番啦, 最緊要冇發燒就好好多ga la.....!!!

原文章由 shanyeungbb 於 08-6-27 15:25 發表
junejune123,
我阿仔係去左法國搵葉醫生睇門診, 本來葉醫生都建議阿仔入院, 不過我地最後決定冇入院。之後我係搵屋企附近一向睇開個醫生(因為阿仔病緊時, 一向睇開個醫生開假, 冇得睇, 所以開始一病就去了法國醫院門 ...

公爵府

原文章由 junejune123 於 08-6-27 17:42 發表

快o的好番啦, 快o的好番啦, 最緊要冇發燒就好好多ga la.....!!!

...

現在都高燒咩
晴晴當日38.9, 醫生已經要她塞藥了, 唔夠2小時立即退燒, 之後(touchwood)都冇再發燒, 不過因為report未出, 而且喉嚨有少許紅, 所以要打消炎針, 打了3日

別墅

我阿仔個幾月大尿道炎, 佢入院後第一晚就發燒104度, 醫生都係開定panadol, 姑娘就俾阿仔食來慢慢退燒, 未用過塞肛藥來退燒。

別墅

原文章由 junejune123 於 08-6-27 17:42 發表

...

發燒真係令人擔心, 最驚佢燒壞腦。但係發燒只係病的signal, 真係要搵原因點解阿囡會發燒。我上次就係差不多每日都去睇醫生, 我就係想搵原因點解阿仔會燒, 冇理由只係食panadol 同佢退燒就算, panadol藥力一過, 阿仔就發燒, 最後先發現原來係過慮性病毒。希望你阿囡快d好, 唔好令你擔心。

珍珠宮

無錯 ...所以都係要早啲同佢睇至得啦

原文章由 shanyeungbb 於 08-6-27 20:15 發表

發燒真係令人擔心, 最驚佢燒壞腦。但係發燒只係病的signal, 真係要搵原因點解阿囡會發燒。我上次就係差不多每日都去睇醫生, 我就係想搵原因點解阿仔會燒, 冇理由只係食panadol 同佢退燒就算, panadol藥力一過, 阿 ...

大宅

星期六朝早同阿囡入左去威爾斯, 梗住o個晚開始退燒啦, o的疹就出哂lei啦, 樣樣check過,發現有副流感同出疹, 今次燒左咁多日都係因為出疹......., 知道左真係放心哂lu ~~~~~

o的過濾性病毒真係好得人驚wor

燒壞腦的情況係o係腦膜炎, 腦炎先會發生ga! 唔駛咁驚! 一般唔超過40度都沒有影響的!

原文章由 shanyeungbb 於 08-6-27 20:15 發表

發燒真係令人擔心, 最驚佢燒壞腦。但係發燒只係病的signal, 真係要搵原因點解阿囡會發燒。我上次就係差不多每日都去睇醫生, 我就係想搵原因點解阿仔會燒, 冇理由只係食panadol 同佢退燒就算, panadol藥力一過, 阿 ...

珍珠宮

無事就好啦

原文章由 junejune123 於 08-6-30 12:07 發表
星期六朝早同阿囡入左去威爾斯, 梗住o個晚開始退燒啦, o的疹就出哂lei啦, 樣樣check過,發現有副流感同出疹, 今次燒左咁多日都係因為出疹......., 知道左真係放心哂lu ~~~~~

o的過濾性病毒真係好 ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 junejune123 於 08-6-30 12:07 發表

好快冇事架喇!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

冇事就好啦, 請多多保重.

別墅

無事就安樂lu!!亞女出d咩類型既疹????
咁你有無番工呀?

ee祝晴晴快d好番!

子爵府

好快無事GA

別墅

冇事就好喇! 最緊要係知道佢咩事!

首頁

尾頁

跳至