自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

香港賺錢去外國退休, 我覺得係蝕。外國d野貴咁多....

natjosejim    發表於 15-5-29 16:00

水晶宮

回覆:其實, 會唔會考慮去外國退休

我估會係hk⋯其實住邊對我黎講已經唔係咩大問題,過去20年住過5個城市4個國家,適應能力早已無比強大

bosch    發表於 15-5-28 07:21
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

引用:香港賺錢去外國退休,+我覺得係蝕。外國d野

原帖由 bosch 於 15-05-28 發表
香港賺錢去外國退休, 我覺得係蝕。外國d野貴咁多....
HK有一兩間屋收租,已經夠外國退休生活,呢一刻係,弟時唔知

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

54heima 發表於 15-5-28 07:05
HK有一兩間屋收租,已經夠外國退休生活,呢一刻係,弟時唔知
咁又係,有穩定收入又唔同。如果只係食老本就咪制,去物價指數低既地方住至可以豪少少。

珍珠宮

好媽媽勳章

有考慮
泰國或台灣

大宅

回覆:PCMW 的帖子

美加一定冇咩可能。老左要買保險好貴。

水晶宮

引用:Quote:54heima+發表於+15-5-28+07:05+HK有

原帖由 bosch 於 15-05-28 發表
咁又係,有穩定收入又唔同。如果只係食老本就咪制,去物價指數低既地方住至可以豪少少。
...
其實有屋收租,退休有固定收入,香港都幾好,日日同老友飲下茶玩下孫得閒去下旅行,又係自己地頭幾自在⋯⋯除非真係好不滿香港空氣住屋環境食物問題非走不可

Lower_Primary    發表於 15-5-28 10:19
bosch    發表於 15-5-28 07:55

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會!文化唔同,怕適應唔到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:之前同c6傾過退休去泰國南部, long weekend

原帖由 vivi3719 於 15-05-28 發表
之前同c6傾過退休去泰國南部, long weekend 又可以飛返HK行吓 食吓野。
飛來飛去,機票都貴

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bosch 於 15-05-28 發表咁又

原帖由 54heima 於 15-05-28 發表
其實有屋收租,退休有固定收入,香港都幾好,日日同老友飲下茶玩下孫得閒去下旅行,又係自己地頭幾自在⋯⋯ ...
有屋收租當然唔太擔心

翡翠宮

引用:Quote:aromama 發表於 15-5-28 00:26 回覆

原帖由 good_pig 於 15-05-28 發表
泰國得唔得??
我有朋友兩公婆真係話第時退休一係去泰國,一係馬來西亞,佢地話拎住少少錢已經有大屋,唔做嘢都夠生活。

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-05-28 發表泰

原帖由 fatchu@home 於 15-05-28 發表
我有朋友兩公婆真係話第時退休一係去泰國,一係馬來西亞,佢地話拎住少少錢已經有大屋,唔做嘢都夠生活。

...
見樓主話去指水低既地方,應該係食老本,所以在香港地要慳慳地生活。馬拉應該平好多

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 15-05-28 發

原帖由 good_pig 於 15-05-28 發表
見樓主話去指水低既地方,應該係食老本,所以在香港地要慳慳地生活。馬拉應該平好多

...
朋友兩公婆幾年前去馬拉探朋友,佢地見朋友開左間賣衫嘅,d衫好唔掂,但佢朋友話成本好低,收入已經夠生活!積蓄可以用黎享受,所以佢兩公婆先有咁嘅想法。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bosch 於 15-05-28 發表咁又

男爵府

醫療費是好大考慮,還有外國請人照顧老人家好貴,藥到好貴,語言溝通都好大問題.不是日常生活溝通語言,是醫學上的生字,始終要消化先明白,

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要睇下去邊

子爵府

我係指 anywhere where things are cheaper.
and living standard lower than Hong Kong, if you don\'t have so many money

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-05-28 發表見

原帖由 fatchu@home 於 15-05-28 發表
朋友兩公婆幾年前去馬拉探朋友,佢地見朋友開左間賣衫嘅,d衫好唔掂,但佢朋友話成本好低,收入已經夠生活 ...
呢d就係簡單生活

翡翠宮

lumijuli 發表於 15-5-28 09:31
我係指 anywhere where things are cheaper.
and living standard lower than Hong Kong, if you don\'t ...

泰國,馬來西亞都OK.....

侯爵府

hashtag影視迷勳章

我有外國護照,只要香港唔太差既話都應該會留港生活。

放心,到我地退休時,香港應該唔會繼續咁多人同物價貴,因為香港明顯走緊下波。

首頁
12345...6

尾頁

跳至