家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+chelseywong+於+15-07-23+發

原帖由 木子.車車 於 15-07-27 發表
三年幾就cut, 會扣好多手續費架!蝕到入肉!反正你帳面都賺,點解唔供耐d呀?遲d cut扣少d架!

...
因為我唔想再俾基金經理賺每年既手續費....其實唔係lock死個段period既錢已經蝕緊了

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-07-27+發表

原帖由 chelseywong 於 15-07-29 發表
因為我唔想再俾基金經理賺每年既手續費....其實唔係lock死個段period既錢已經蝕緊了

...
好似就算cut都要比剩餘年期既管理費架!我之前買AIA果份基金都係咁,我買左30年期的基金,供左10之後就停供,後來諗住cut, 打去AIA問,佢話我就算cut都要比埋跟住20年既管理費!
你要問清楚呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+chelseywong+於+15-07-29+發

原帖由 木子.車車 於 15-07-29 發表
好似就算cut都要比剩餘年期既管理費架!我之前買AIA果份基金都係咁,我買左30年期的基金,供左10之後就停供 ...
咁你最後有無cut到?

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-07-29+發表

原帖由 chelseywong 於 15-07-30 發表
咁你最後有無cut到?
有呀!我個AIA agent都唔理我,我自己又唔熟基金既野,反正我份plan咁多年都冇賺過,我驚越蝕越多,所以cut左啦

男爵府

減齡達人勳章

木子.車車 發表於 15-7-30 15:59
有呀!我個AIA agent都唔理我,我自己又唔熟基金既野,反正我份plan咁多年都冇賺過,我驚越蝕越多,所以cut ...
咁點計可以攞番幾錢?

複式洋房

買得101係要預左長線投資,利用平均成本法長線投資而獲利,當然要配合市況而轉換基金啦,想要短線就不如買股票
股神巴非特係講要長線投資,價值投資,同分散投資呀~101係可以做到呢3樣野,但唔係個個agent都可提供投資意見(因大部份保險agent只得保險牌照,只可銷售,但無證監牌唔比得投資意見

洋房

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-7-30+15:59+有

原帖由 sousmarin 於 15-07-30 發表
咁點計可以攞番幾錢?
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之後勁升勁賺,否則而家cut反而蝕少d,我買左10年,最多果年只係賺左2000港幣,但蝕就唔止囉,我真係睇唔出亦冇信心之後會賺返囉!唉,都係個agent唔好,買之前講到勁好,但十年黎都冇理過我!
我d朋友都有買基金,佢地大多數都真係有得賺的,睇黎㨂agent同㨂公司都真係好緊要!

男爵府

畀面勳章

我都係上年cut左兩份供左5年1O1(寶X和MetIife)唔見差不多8皮

男爵府

引用:Quote:原帖由+sousmarin+於+15-07-30+發表

原帖由 木子.車車 於 15-08-01 發表
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之 ...
得想講我份單,真係咩都睇唔到,除左現有保值外。我想知既每年扣幾多基金費用都無寫囉...

男爵府

引用:我都係上年cut左兩份供左5年1O1(寶X和MetI

原帖由 keinoel 於 15-08-02 發表
我都係上年cut左兩份供左5年1O1(寶X和MetIife)唔見差不多8皮,
8皮!!!!
係咩驅使你決心cut?

男爵府

引用:+本帖最後由+Littlelucyduck+於+15-7-31+22

原帖由 Littlelucyduck 於 15-07-31 發表

買得101係要預左長線投資,利用平均成本法長線投資而 ...
我知道係長線。但我計過,俾果d保險老既費用仲長線!!! 有1/3既供款都係俾左費用,想問有幾大可能我既基金長線投資會多過133%回報率先?!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 keinoel 於 15-08-02 發表我

原帖由 chelseywong 於 15-08-02 發表
8皮!!!!
係咩驅使你決心cut?
如果供落去輸得仲多~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-08-01+發表

原帖由 chelseywong 於 15-08-02 發表
得想講我份單,真係咩都睇唔到,除左現有保值外。我想知既每年扣幾多基金費用都無寫囉...

...
我果張都冇寫行政費同管理費果d幾錢架,我自己打去保險公司問的,不過有寫退保價值,我之前在AIA買的,你邊間買架?

洋房

要提提大家買左基金既朋友,唔好以為停供等夠期攞返啲錢只係蝕手續費。
其實你停供既時間係唔會計算在你既供款年期內既。

舉個例,一份基金供10年既基金,你喺第五年停止供款,由佢收手續費。
到左第十年諗住拎返啲錢,公司會收你surrender charge,因為你只係供左5年。

Ps.因為我見倒好多網友都有放喺度唔供等到期既念頭

大宅

Littlelucyduck 發表於 15-7-31 22:23
買得101係要預左長線投資,利用平均成本法長線投資而獲利,當然要配合市況而轉換基金啦,想要短線就不如買 ...
我唔入黎駁你都唔係人,你係度妖言惑眾話股神巴菲特,你用101同佢比?你侮辱左股神呀你。

1. 長線投資-----每人長線都唔同,但係長線得來,股神可隨賣出,要鎖死30年嗎?
2. 價值投資-----股神買股,講求yield. pe, roa,你101所買的基金,有人地股要出的年報咁詳細嗎?最多一年俾個回報你,基金投資左什麼,你完全唔知也管唔到。另外人地買股要俾好似101咁多費用嗎?d回報俾吸血公司及以嘍羅食左大半啦仲學人講價值投資,樓主講左,年年6%手續費,有錢人買債,都係講緊賺6-8%,買建行,收息都係6%,你夠膽收人6%,未見官先打30大板,樓主自己計下回報有幾多。
3. 分散投資-----我要分散,有etf可買啦,全世界好多etf都可在hk買到,你想買邊個市場都得,唔夠你可以買埋美股的世界etf都仲得。使鬼買你。

同你sell時就話年年1x %回報,有咁勁你唔使sell啦,巴神都係平均1X%回報,你仲使做?賣時就話我年年同你review,你一買左,人影都唔見呀,之後蝕得甘就賴大圍環境唔好,你轉下啦。

樓主有心投資的話,月供股票就夠,唔駛俾人綁30年的。 早排在m記吃飯,先見到人開頭話同人搞mpf整合,最後咪又係sell 101.....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:Littlelucyduck 發表於 15-7-31 22:2

原帖由 kobe24 於 15-08-02 發表
我唔入黎駁你都唔係人,你係度妖言惑眾話股神巴菲特,你用101同佢比?你侮辱左股神呀你。

1. 長線投資---- ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

chelseywong 發表於 15-8-2 12:27
8皮!!!!
係咩驅使你決心cut?
唔想每日都係惡夢中生活,頭也不回就走了。

男爵府

引用:Quote:Littlelucyduck+發表於+15-7-31+22:2

原帖由 kobe24 於 15-08-02 發表

1. 長線投資---- ...
真係要咁樣先擊退到保險佬....
我份單仲未cut呀><

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-2+12:27+8

原帖由 keinoel 於 15-08-02 發表
唔想每日都係惡夢中生活,頭也不回就走了。
你好勇敢!我唔夠你勇,仲係進退兩難局面

男爵府

木子.車車 發表於 15-8-1 14:28
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之 ...
AGENT 最SELL客SELL得落力果D, 通常都系最高俑分的產品
錢系得咁多, 分多咗比AGENT, 咁實際可以做投資的咪會少囉,
保險公司難道是善堂? 唔駛抽水???

過橋抽板, 榨乾客人的錢 (再開唔到新單收俑) 客人無介意新客比佢, 仲唔閃呀!

首頁

尾頁

跳至