婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

piggybankb 發表於 15-7-24 14:17
我地不嬲無咩地位,好多野都係被知會,幾時裝幾大工程要夾幾多都係佢地話。
佢地一直都知道屋企我比好大部 ...
睇黎你老公問題大D

我同你情況差不多,
自己頭家老公俾家用唔多, 只係7000, 但我包晒屋企各樣開支, 供樓, 工人, 亞仔, 所有雜費...
老公呢7000, 一半開支都COVER唔到~

不過我老公講過, 如果99佢地有咩事要用錢, 都唔會搞到我,
如果佢真係搞唔掂, 例如等錢醫病...佢會同佢個縮骨大佬傾

男爵府

育兒性格勳章

夾就應該的,父母大家都有份又唔好話你姑奶在度住要夾多d,佢已經幫你地照顧住父母,呢d野邊有得計.

錢方面就應該係大圍傾,傾到大家都負擔到先決定點裝囉,如果係被知會呢~~~就交番個波比c6佢地兄弟姊妹拆掂佢,聰明的女人呢個時間應該沈默是金....而唔係拎私己錢出黎~~

子爵府

育兒性格勳章

回覆:piggybankb 的帖子

我係你豆菱都唔會拎出黎

子爵府

應該㚒。不過,由你老公搞。多事肯定有損失。

大宅

回覆:99家裝修錢

我唔會比 要比叫佢同你c6講

大宅

回覆:bfbchu 的帖子

唔明點解樓主要拎錢出來你老公要求......我就唔會比囉, 關我鬼事咩

大宅

叫你老公同佢地deal,你企硬唔俾,佢地冇付

珍珠宮

答佢:無錢, 借唔到

男爵府

我99之前裝修又係,同住果件賴死話冇錢⋯其他仔唔贊成裝,99堅持要整⋯迫另外d仔夾錢,攪攪下我c6出最多. 裝修單野我c6仲要幫手跟。

子爵府

引用:如果6299屋企裝修,四兄弟姐妹夾,但同佢地

原帖由 piggybankb 於 15-07-24 發表
如果6299屋企裝修,四兄弟姐妹夾,但同佢地同住嘅姑奶(大家姐)竟然同其他人都係夾咁多,仲要知道佢細佬( ...
嘩好彩我父母講到明佢地間屋第時裝修會用自己錢姐
如果唔係自己有筆錢冇啦啦做咩要裝修?

幾時先上到車.....

子爵府

引用:我99之前裝修又係,同住果件賴死話冇錢⋯其

原帖由 TropyC 於 15-07-24 發表
我99之前裝修又係,同住果件賴死話冇錢⋯其他仔唔贊成裝,99堅持要整⋯迫另外d仔夾錢,攪攪下我c6出最多. : ...
真係唔明呢d父母咩心態,自己唔係有筆錢又要仔女夾筆錢比佢裝修,咩用意?
依加d後生搵錢儲錢好易???

幾時先上到車.....

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:原帖由 TropyC 於 15-07-24 發表我99

原帖由 c.hutchson 於 15-07-24 發表
真係唔明呢d父母咩心態,自己唔係有筆錢又要仔女夾筆錢比佢裝修,咩用意?
依加d後生搵錢儲錢好易? ...
非常同意,跟本裝修就唔係必須既。冇錢点裝先,兄弟姐妹夾錢係啱,但都要個個都比得到條數先得架。

男爵府

首先要攪清楚你c6點睇,樓主一味話姑9要你哋夾,無錢借都要夾,咁你c6冇錢有冇講過出聲? 你姑9講啫,你哋唔比佢冇你符,但如你c6冇出過聲,大安旨意你會比,咁係你c6問題

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 TropyC 於 15-07-24 發表我99

水晶宮

你老公咩事先?

公爵府

piggybankb 發表於 15-7-24 12:27
如果6299屋企裝修,四兄弟姐妹夾,但同佢地同住嘅姑奶(大家姐)竟然同其他人都係夾咁多,仲要知道佢細佬( ...
男家的事.做外人的別多事...如果換轉系你娘家等錢用? 是問C6會不會也照出一份錢 ? 別天真la...就算你出晒全部裝修費...佢地都唔會多謝你半句.佢地反而覺得你...系應份ge.....何必呢? 咪由得佢地嬲飽C6 lo ? 最好就斷絕來往仲好....

男爵府

回覆 piggybankb 的帖子

你C6冇錢都唔應該到你俾佢俾唔到應該自己同佢屋企人講, 佢覺得俾冇問題唔該用佢自己錢俾, 而唔係攞你D錢出

而你, 亦唔應該幫你C6出, 決定要俾就當係你自己俾C6, 唔好計較用係佢家人身上

講真, 佢家姐阿哥衰, 應該由佢自己睇清睇錯同自己出聲, 你出聲盞衰硬...

男爵府

piggybankb 發表於 15-7-24 14:19
我本來靜觀其變,但點知對方係借都要你借返尼仲話本來諗住問我地借埋佢嗰份,因為賣左樓後有錢喎

...
真係每個家庭都有"猴"住人地D錢既賤人.......

大宅

都唔明點解啲父母唔體諒下啲仔女,冇錢咪唔好裝囉,仲要啲仔女夾錢,邊個住邊個出錢好合理

首頁

尾頁

跳至