單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

我都有個高功能自閉兒子,剛滿7歲,讀主流學校,他社交及情緒控制差,有時都發好大脾氣,不易處理.

大宅

回覆 sky0811 的帖子

HI, sky0811

我同你一樣,阿囝有自傾,升小二,係一間直資小學讀書,佢又係唔識同人溝通,發起睥氣上黎唔係人咁品,又固執,好易驚,成日小小事過份擔心,學校老師知佢有呢個問題,學校SO FAR都幾supportive,不過老師都擔心佢好難有自己既朋友圈子,呢樣都係我好擔心既問題。

瑪瑙宮

環保接龍勳章

babytszkin 發表於 15-8-18 04:40
Wayso
我好怕丫飘不过你呢隻就例外
好掛 ...
我都好掛住你同那些年架
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-8-18 04:40 Wa

原帖由 wayso 於 15-08-24 發表
我都好掛住你同那些年架
你幾好嗎?仲糸同狗狗相依为命定嫁左啦?

瑪瑙宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 wayso 於 15-08-24 發表我都

原帖由 babytszkin 於 15-08-25 發表
你幾好嗎?仲糸同狗狗相依为命定嫁左啦?
我搭過飛機啦你明架啦

閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

侯爵府

引用:Quote:原帖由 babytszkin 於 15-08-25 發表

原帖由 wayso 於 15-08-25 發表
我搭過飛機啦你明架啦
Icic

別墅

引用:Quote:原帖由 momo_sam 於 15-08-07 發表我

原帖由 cathy1688 於 15-08-07 發表
妳住那區呢!有機會約出來傾吓計,或者我女能和妳女成為朋友呢!
我住深水埗呀

大宅

回覆:momo_sam 的帖子

我個仔又係輕度自閉,同d同齡小朋友係玩唔到,最少要同大個佢3歲既先勉強玩到,前個期去暑期班,其他媽咪話我個仔唔專注上堂,影響到其他小朋友,但個堂係練專注力的,入面有3月老師同4個小朋友,我向課室外面等,佢地都唔叫我,
出到黎就係咁話,d老師話我個仔一同其他小朋友一齊就顛,唉……之後就無再上堂了。

大宅

回覆:power_jong 的帖子

我個仔有我向度,就無問題,一同其他人一齊,就

洋房

回覆 erniec 的帖子

如果直資小學都對你囝囝有SUPPORT真係不錯!

洋房

回覆 erniec 的帖子

我都擔心個仔沒有朋友圈子. 因他太自我,唔多理別人感受,有時俾人感覺係好寸,好無禮貌.

大宅

回覆 sky0811 的帖子

係,我都好感恩D老師無厭棄阿囝,我聽過有自閉兒家長打去問一D學校有無SUPPORT,佢地明示無,唔想人地報名,好差勁。

我久唔久都有幫囝報下D社交班,但個作用又唔太大,囝成日話佢好多朋友,見佢又無唔開心,唯有closely monitor住,同老師溝通多D。

侯爵府

回覆:想認識有自閉症小朋友的單親朋友

凑左個幾月,日日對住真糸好累……
好野明天開學了

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:凑左個幾月,日日對住真糸好累……好野明天

原帖由 babytszkin 於 15-08-31 發表
凑左個幾月,日日對住真糸好累……
好野明天開學了
我都係咁話。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

你哋啲囝囝(我當所有都係仔喇)之前/而家係唔係讀緊協康架?

侯爵府

引用:你哋啲囝囝(我當所有都係仔喇)之前/而家

原帖由 deardad 於 15-08-31 發表

大宅

感覺上 A 仔嘅成因係某個程度上遺傳機會都幾大,唔係話父母(多數係老豆,少數係阿媽)一定係 A,但有機會係 AA 哋。。。 即係未構成嚴重生活上嘅問題,但其實細心留意會睇得出有呢類傾向,妳哋同唔同意?

侯爵府

引用:感覺上 A 仔嘅成因係某個程度上遺傳機會都

感覺上 A 仔嘅成因係某個程度上遺傳機會都幾大,唔係話父母(多數係老豆,少數係阿媽)一定係 A,但有機會 ...
我和我x整個家族幾代都無人有呢種病!
我自己連羊胎水都驗埋都話無事……至於話像我X……D古惑野都幾像仲有個樣都幾像!幾靚仔下(………我自己覺得渣)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:你哋啲囝囝(我當所有都係仔喇)之前/而家

no

不知所謂的乙陸!!!

大宅

babytszkin 發表於 15-8-31 16:17
我和我x整個家族幾代都無人有呢種病!
我自己連羊胎水都驗埋都話無事……至於話像我X……D古惑野都幾像:wah ...
ASD 我覺得唔係可以驗基因或者血液可以檢測到出來嘅一個『病』,因為有啲 A 仔語言能力差,有啲 A 仔勁多嘢講 (有少少九唔答八),有啲好個樣懶散好無精神,有啲又超 hyper,有啲認知差,有啲又好似好叻。。
當然佢哋有啲又好有相似之處,例如睇轉嘅嘢,鍾意地鐵/巴士,記站名超強,鍾意睇水/光閃動,數字,牌仔..

有以上特徵嘅基本上好清楚可以被劃分為 A。

但其實好多『正常』嘅人因為 A 得唔明顯,所以一直可以喺社會成長讀書做嘢,但細心諗下,其實佢哋係 AA 哋。。 唔知你明唔明我講乜

首頁

尾頁

跳至