家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

回覆:大家比點意見,我好大壓力,唔知點做

我哋2萬幾,供樓1萬,有1個小朋友,都未驚,生活愉快。平時洗費可以好平,好多嘢又喺內地網購仲靚過香港買。樓主完全有條件生。

男爵府

引用:老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄100

原帖由 koko2283 於 15-09-07 發表
老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄10000
來緊買樓供10000
我老公月入有時連1萬都冇,我就生左bb放棄左份月入9k的工,99屋企冇位訓,結婚果時同老公都係係廳訓地下,生左bb先拎番娘家照顧同坐月,你地已經好好,我覺得想生bb要早生,因為唔係想生就一定有,好多人想生都生唔到,壓力係自己比自己的

當你見到bb對住你笑,其實所有的辛苦都會忙記晒,凡事咩都計住計住,做人會好辛苦

別墅

謝謝你們給了我咁多意見

大宅

大把收入低過5萬既家庭
都可以養肓到小朋友
睇你要求點既生咩活素質者

jvkll    發表於 15-9-11 03:44

大宅

我接呢類case第一件事係要你寫哂每個月的收入同開支,係一件不漏寫哂

之後會分析返你有咩開支係必要同非必要

最後會建議你將不必要開支減去,以達到財務平衡、點留應急錢…

(當年做真人case study,有人個個月都去一次旅行,卻唔去減省非必要開支,之後呻無錢剩,最後叫佢一年去兩次;亦有case個主角買太多儲蓄保險,結果份人工8成用來供保險…)

大宅

引用:老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄100

老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄10000
來緊買樓供10000
樓主,我明白你心情。我同你差不多情況,正考慮緊要不要生多一個。我供緊樓,收入不穩,但有儲蓄,C6想要多一個,但我覺得開支太大,十五十六

男爵府

月入五萬,如果份工係穩陣嘅話,咁就應該計劃要BB啦。

別墅

如果經濟唔爆破就穩定,如果 好像想當年沙士禁,就大煲飯喇😱😱

男爵府

引用:我哋2萬幾,供樓1萬,有1個小朋友,都未驚

原帖由 lyh80115 於 15-09-07 發表
我哋2萬幾,供樓1萬,有1個小朋友,都未驚,生活愉快。平時洗費可以好平,好多嘢又喺內地網購仲靚過香港買 ...
真係好佩服你哋做到收支平衡!

男爵府

引用:如果經濟唔爆破就穩定,如果 好像想當年沙

如果經濟唔爆破就穩定,如果 好像想當年沙士禁,就大煲飯喇😱😱
有曬預算,儲夠錢,當然最好。

但是世事無咁完美,5萬收入絕對可以要bb.

香港有5萬收入的家庭肯定唔夠一半。

珍珠宮

回覆:koko2283 的帖子

順其自然,因想生時天未必有得俾妳哋生!

複式洋房

回覆:yauman76 的帖子

有仔趁嬾生!大细都好!收入稳定怕乜!無人凑請工人!

禁止訪問

引用:我哋2萬幾,供樓1萬,有1個小朋友,都未驚

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

樓主我同老公一個月先合共3萬4人工,無請工人,每月供樓$5500, 管理費$850,2個小朋友興趣班$2000/月,仲要比家用屋企,我99都係間唔中先幫我湊小朋友(只限小朋友病返唔到學/學校放半日)。我地放工仲要自己返屋企煮飯添!
我2個小朋友都係幼稚園同n班開始返全日,依家一個上小學,一個升k1,係有時睇醫生用得多$囉。依家月月清無$儲,不過見到d囝囡已經好開心,值得既

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Miki_1219 發表於 15-9-7 15:51
咁你依家月入幾多?我同我老公加埋月入都冇5萬,有一個歲幾小朋友,唔使供樓,其實都尚算夠用!唔好擔心太 ...
樓主可能係租樓壓力??

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

koko2283 發表於 15-9-7 20:37
有冇儲蓄先?
又咁講,其他人都OK。。點解你唔OK呢

寶石宮

yuensiu 發表於 15-9-7 22:46
樓主我同老公一個月先合共3萬4人工,無請工人,每月供樓$5500, 管理費$850,2個小朋友興趣班$2000/月,仲要 ...
幾千蚊供樓,其實真係好抵。。。好早買落?

大宅

我都想生多個!c6 同我同齡36歲。2人合共月入6萬,有現金100萬。
現時與家人同住。但將來再會買樓自住。咁請大家意見,我可以生多個小朋友嗎?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:yuensiu 發表於 15-9-7 22:46 樓主我

原帖由 good_pig 於 15-09-07 發表
幾千蚊供樓,其實真係好抵。。。好早買落?
我2008年中抽居屋,其實個時買屋企人覺得貴嫁,因新界西,個時個邊d樓平。

寶石宮

yuensiu 發表於 15-9-7 23:16
我2008年中抽居屋,其實個時買屋企人覺得貴嫁,因新界西,個時個邊d樓平。

...

都抵丫, 有細路仔要穩定D

首頁
12345...7

尾頁

跳至