少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 bloglo110 的帖子

Pm pls chk

伯爵府

回覆 sprite2541 的帖子

請pm我,謝謝

民房

政府衞生署資料顯示,約10%青年在10歲之後會有一定程度的脊柱彎曲或變形,尤以女性為甚。脊椎側彎問題不容忽視,不但影響個人外觀,嚴重會影響身體器官。有見及此,香港理工大學最近有一個脊椎側彎姿勢矯正束身衣的研究,並為早期脊椎側彎女學生提供免費試穿,我是當中的研究人員。

傳統上,治療脊椎側彎多數是使用笨重的支架作矯正。理工大學近年研發以舒適物料及貼身剪裁的姿勢矯正束身衣,為脊椎側彎青少年提供支撐及姿勢矯正的作用。這項設計獲得日內瓦國際發明展特別獎和金獎。團隊亦於過去五年推行試穿計劃,大部分參加對象的脊椎側彎情況有改善及受控制。

最近,理工大學又進行脊椎側彎姿勢矯正束身衣的試穿計劃,目的是為早期脊柱側彎徵狀(脊柱側彎的角度十至二十度)的十至十三歲女學生提供六至九個月的束身衣試穿計劃。所有費用全免。名額五十個。

有興趣的家長 請於29/2/2016前 電郵至 [email protected] 安排脊椎側彎檢查。

http://std.stheadline.com/yesterday/edu/0506go04.html
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150506/00176_086.html
http://paper.wenweipo.com/2015/05/06/ED1505060004.htm
http://www.the-sun.on.cc/cnt/news/20150506/00410_011.html
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2015/0506/2991278.html

別墅

回覆:c-wong 的帖子

Pls pm 醫生資料給我!我個女55度!好擔心要做手術

別墅

sprite2541
可否PM個中醫資料我? 我個女13歲脊彎20度,現睇緊脊醫,睇左近一年,暫KEEP住度數沒有變差,但亦沒有改善。燒左好多錢,想試下其他方法。

別墅

可否PM個中醫資料我? 我個女13歲脊彎20度,現睇緊脊醫,睇左近一年,暫KEEP住度數沒有變差,但亦沒有改善。燒左好多錢,想試下其他方法。

大宅

可pm醫生資料嗎?

大宅

mckong 發表於 16-2-11 21:22

可pm醫生資料嗎?

已pm

複式洋房

請pm我!🙏🙏🙏🙏🙏

大宅

引用:Quote:mckong+發表於+16-2-11+21:22+回覆+s

原帖由 sprite2541 於 16-02-15 發表
已pm
可否pm醫生資料給我,謝謝

男爵府

引用:+本帖最後由+tinacheung+於+15-9-8+14:35+

原帖由 tinacheung 於 15-09-08 發表

有去大口環,也有去脊醫, 但仍然度數有增加.
請問點可以去大口環睇醫生?我女12歳,寒背好勁

珍珠宮

好媽媽勳章

PLS PM ME THE DETAILS.

大宅

引用:之前個女仔17歲脊椎側彎27度,醫院都話要做

原帖由 sprite2541 於 15-12-09 發表
之前個女仔17歲脊椎側彎27度,醫院都話要做手術鑲15塊鋼板,後來佢堅持做左一年既手法治療,前排去醫院準備 ...
I want to have the contact too. Thank you so much.

大宅

回覆 yinblue 的帖子

可去一年一次的學童保健時問醫生, 有需要就會被轉介的?

大宅

我依家25歲, 一直係威記覆診, 17歲時做左手術,當時6X度.我係S型既. 因為發育時期, 會突然之間彎得好多. 由於我都幾嚴重, 所以我覺得選擇做手術係正確的. 我都曾經睇過中醫同脊醫. 個人比較建議睇中醫(啪骨果隻), 如果唔係太嚴重同仲細個,係可以好得番的! 趁早帶小朋友去睇可以好番!唔駛受手術之苦! 因為做手術既目的唔係幫你整番直, 只係幫你固定唔再彎落去. 我依家都係KEEP住有3X度. 至於仔女有1X2X度既媽媽唔駛太擔心, 因為有小小彎係正常既, 冇人會完成直. 不過留意下仔女既坐姿, 可能我細個成日坐得太衰所以搞成咁

子爵府

靠自己 發表於 16-3-2 11:58
我依家25歲, 一直係威記覆診, 17歲時做左手術,當時6X度.我係S型既. 因為發育時期, 會突然之間彎得好多. 由 ...
請問你做完手術要幾耐康復?有無咩後遺症?有否有些動作或運動不能做?

大宅

dleelm 發表於 16-3-2 15:50
請問你做完手術要幾耐康復?有無咩後遺症?有否有些動作或運動不能做?
當年8月頭做手術的,訓左唔夠10日就出左院, 係屋企休息左半個月左右就番學. 大概幾個月就已經適應左. 完全好番曬就大概3年左右. 後遺症就有時會神經痛(如太大動作會引發/ 大力打乞痴都有機會), 只要唔好做D太大動作既野其實都冇問題!, 當然翻風落雨都會風濕痛. 不過都習慣了. 同埋都係唔適合拎重野, 會好快攰同痛

大宅

Belindalam 發表於 16-1-27 19:16
Pls pm 醫生資料給我!我個女55度!好擔心要做手術
你女幾大? 我之前都睇過好多年中醫同脊醫. 有用但唔夠, 始終年紀越大D 骨開始定型, 如果15,16歲既話, 呢個度數 快D排期做手術! 趁未越彎越勁盡早做, 有可能做完會得番30左右. 同埋趁早做, 年紀細康復得快!!

男爵府

引用:之前個女仔17歲脊椎側彎27度,醫院都話要做

原帖由 sprite2541 於 15-12-09 發表
之前個女仔17歲脊椎側彎27度,醫院都話要做手術鑲15塊鋼板,後來佢堅持做左一年既手法治療,前排去醫院準備 ...
pls pm the information. tks!

大宅

引用:我之前睇果個中醫都有個病人脊椎側彎二十幾

原帖由 sprite2541 於 15-11-30 發表
我之前睇果個中醫都有個病人脊椎側彎二十幾度,西醫話要做手術,後來佢穩哩個中醫做手法治療,做左一排之後 ...
可以pm 中医inf 我嗎?
謝謝

小兒10度

首頁

尾頁

跳至