跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 happybady 於 08-7-8 18:09 發表

唔該哂你呀!原來我之前都問過你架喇!

仲想問下,如果bb肯食用水開既米糊係咪唔使專登用奶開架?想比bb吃蕉,唔知你會比咩蕉佢食呢?

唔洗客氣.. 其實如果阿b肯食水開既米糊.. 就唔洗用奶開.. 因為睇d書話... 米糊最好係用水開喎~

我都有比過蕉阿b食... 係比香蕉... 唔敢比奶蕉(太甜), 大蕉(驚滑腸, 2肚痾) o個d.... 不過真係要試左apple or pear先好try香蕉... 因為阿b第一次食都痾多左一次...

大宅

原文章由 yyy008 於 08-7-8 15:43 發表

GREEN PEACE WEB SITE有講述何為基因改造食物...
http://www.greenpeace.org/china/ch/campaigns/food-and-agriculture/ge-food

雀巢之嬰兒食品含基因改造食物...
http://www.greenpeace.org/china/ch/campaig ...

我陀BB個陣仲飲左4罐安滿奶粉
我想問Healthy Times在哪裏可以買?
買邊隻好?同埋點樣整黎食好呀?

民房

Re :

但我阿b連用奶開米糊都唔肯食,有無辦法呢?

大宅

原文章由 suki_wu 於 08-7-9 14:47 發表
但我阿b連用奶開米糊都唔肯食,有無辦法呢?

用返水開... 再試下落新鮮果蓉... apple, 梨, 蕉, 木瓜

不過頭幾次食係一定lur架喎...

[ 本文章最後由 yyy008 於 08-7-10 01:18 編輯 ]

大宅

原文章由 丁丁超人 於 08-7-9 10:02 發表

我陀BB個陣仲飲左4罐安滿奶粉
我想問Healthy Times在哪裏可以買?
買邊隻好?同埋點樣整黎食好呀?

healthy times 在以下地方有售
http://www.healthydelight.net/healthytimes/address.htm

點整?? 盒上面有說明的...

男爵府

食餬仔

我最近喺google揾到一篇關於食餬仔嘅文章,大家可以參考吓:

www.singtaobooks.com/images/in-BB%20Menu.pdf

大宅

原文章由 yyy008 於 08-7-10 01:21 發表

healthy times 在以下地方有售
http://www.healthydelight.net/healthytimes/address.htm

點整?? 盒上面有說明的...

說明的語文是否英文,我驚唔識睇

別墅

咁妳地買咗邊種餐具餵bb呀?

別墅

我用combi軟頭果隻spoon. 用番儲人奶cup開糊仔, 因為有measurement, 知道佢食幾多.

原文章由 pigungmama 於 08-7-11 17:24 發表
咁妳地買咗邊種餐具餵bb呀?

別墅

我都係買左combi

別墅

我是0712的媽媽,因為仔仔食粥仔後不喜歡吃米糊了,之前買了一些米糊沒有用,現平價出售,有意便pm我:

全新beanstalk米糊一盒共5包 - $18
(到期日:09年2月19日)
beanstalk米糊共3包(每包12g) - $4/包
(到期日:09年3月6日)
全新healthy time - brown rice
(到期日:09年12月19日)
雀巢米糊sample裝(20g) stage 1 + $3 現金劵(stage 2) - $2
(米糊到期日:08年12月5日)
(現金劵到期日:08年12月31日)

大宅

我阿仔好胃食...佢試過食包
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

男爵府

咁勁, 我頭先試左第一次糊仔, 但佢"妹"左一啖之後, 再比佢食就狂喊, 點都唔肯再食, 結果都係要飲番奶.....

之前佢見大人食野, 好似好interesting, 仲諗住佢一定肯食tim

原文章由 noddybanana 於 08-7-12 01:04 發表
我阿仔好胃食...佢試過食包

大宅

嘻嘻!我個仔可能太胃食喇!佢今日仲食烏冬呀
不過比好少0者.....細仔一食完就喊住要再食....
原文章由 sasa612 於 08-7-13 15:10 發表
咁勁, 我頭先試左第一次糊仔, 但佢"妹"左一啖之後, 再比佢食就狂喊, 點都唔肯再食, 結果都係要飲番奶.....

之前佢見大人食野, 好似好interesting, 仲諗住佢一定肯食tim

...
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

別墅

慢慢來啦, 最初會係gum, 之後佢master到個技巧點swallow一口未食完就會要您快d比另一口.

原文章由 sasa612 於 08-7-13 15:10 發表

...

男爵府

昨天試食糊仔啦 ! 但不成功, bb 好似唔多like , 可能佢未識食, 今天再試下先! 如果再唔得 , 我會試下加埋奶粉落去!

大宅

原文章由 丁丁超人 於 08-7-11 14:03 發表

說明的語文是否英文,我驚唔識睇

係英文的.. 無中文架...
其實唔難的D英文.... 我F5程度都明... HAHAHA

大宅

原文章由 chanhiushan 於 08-7-14 09:50 發表
昨天試食糊仔啦 ! 但不成功, bb 好似唔多like , 可能佢未識食, 今天再試下先! 如果再唔得 , 我會試下加埋奶粉落去!

如果唔食... 直情用奶來開啦... 好似平時開奶咁.. 開1安 OR 2安... 用D奶來開糊仔... 不過食食下... 最好都係轉返用水開~

別墅

我亞女食左一星期beans stalk純米糊喇!用水開的,由兩茶匙加至五至六茶匙,咁其實今個星期使唔使再試用奶開比佢試呀?份量係咪一路加呢?
請指教

男爵府

我不嬲都係用奶開米糊的,
知唔知用奶開有咩唔好?
因為我個仔唔肯食奶,
但就好中意食米糊,
所以只好用奶開俾佢食~

原文章由 yyy008 於 08-7-14 17:07 發表

如果唔食... 直情用奶來開啦... 好似平時開奶咁.. 開1安 OR 2安... 用D奶來開糊仔... 不過食食下... 最好都係轉返用水開~

首頁

尾頁

跳至