婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 飛車小流氓 於 08-7-10 12:23 發表
其實我都知好仔兩頭瞞道理,

老婆喊到隻眼腫哂, 鼻又紅, 一睇就知果隻, 我細佬唔識野係我爸媽面前問老婆做咩隻眼腫哂, 其實我爸媽一早知佢喊過, 不過只係唔出聲... 我同我媽講話要搬時, 都有提過下外母會過黎整野食, ...

我又覺得你老婆錯唔晒喎,你應該多d體諒。

你媽問佢碗湯宜家飲定聽朝飲,如果唔想飲你可以點答,你老婆已經做得好好,起碼放係房你媽見唔到佢冇飲,我當日直接同奶奶講唔想飲,佢咪一樣唔高興。換轉你外母煲人參雞係比你飲,你會點想,飲完你一樣會向老婆投訴,你會唔會感激佢唔識都煲比你,我想你唔會,如果會你唔會係度話外母唔識煮野。 仲有就係就算你飲都只係飲一次,坐月係一個月,唔係食一次,而係日日都要食,你係佢至親既人佢先同你講,你唔應該仲怪佢。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實呢個係過度期,好快會冇事!!
想當初生完bb,真的有d怪情緒,什麼事都唔like,仲會無la la喊架!
不過坐完月噃工又變噃正常人....
其實如果老婆中意回家or噃外家就由佢啦,以你們現時的情形,怕且非搬不可。如果再一起同住,只會更加面咗咗同更加搵你做磨心!
生bb係一件開心事,你及你的父母都做得好好,睇得出你們好疼錫你太太啊,不過太太都好好啦能為你家生bb! 你做中間人要好好handle呀! add oil!

大宅

真係唔好叫老婆過 99到坐月啦!
我自己坐月既時候,
我99一樣野都無煮過我食,
但係依樣係我最感激佢同我老公既野,
生之前我已經叫我46要求我 99唔好成日黎。

講真 d 老人家(99,阿媽)o個o個都鐘意擺款,
全部佢地都係過來人,佢地麥都曉,
事實?湊仔唔記點湊,坐月當年家貧無麥點坐過,淨係記得一大堆唔 make sense既規矩。

對住自己阿媽可以發脾氣,但對住99點發?
好似我99咁,以為自己好叻,
開頭開口埋口呼呼喝喝,就算係出於緊張,
出於好意,我都頂唔順。

我阿媽知我既脾性,好老實咁有唔識就話唔識。咁樣先相處到架。

男爵府

你老婆真係有錯, 佢錯在跟你返屋企坐月..... 初初都以為你幾體諒你老婆, 但再睇埋以下既發表就改觀左

你有冇真真正正係你老婆到諗... 就好似你話早餐事件, 你媽咪可能真係好心, 但唔岩時間囉, 就等於你話你外母好係夏天煲人參湯一樣囉!你地都未起身, 係咪真係要為左個早餐而即刻起身食左佢呢?坐月期間除左食之外, 最重要就係足夠既休息,你重要講到你媽媽送到入房好偉大咁, 老實講如果係我, 我己經唔鍾意人地係我訓緊覺既時候入我房, 你都話你爸母一次會煮好多, 你老婆食唔晒又話佢唔食, 咁你想佢點, 係咪食到嘔都要食, 湊仔方法, 你媽有自己一套, 老婆有自己一套, 依個情況好多時都會發生, 但你都話媽有時叫老婆唔好咁, 轉頭你媽自己又咁..... 好難怪你老婆唔開心喎!

其實你都識得體諒你媽咪, 點解你唔識得體諒太太呢?由頭到尾我都睇唔到你老婆有頂撞過你媽咪, 佢只係喊, 想返自己屋企同幾時想食先食, 佢有乜野唔岩先, 你重要話嬲佢。返到自己屋企就算佢媽煮野幾難, 都食到你老婆咁大個人啦, 我諗食多個月唔會有事呀.... 你有冇聽過一句話---龍床不及狗竇, 你比你老婆返自己屋企佢一定會自在好多, 開心返晒。

老婆喊到隻眼腫哂, 鼻又紅, 一睇就知果隻, 我細佬唔識野係我爸媽面前問老婆做咩隻眼腫哂, 其實我爸媽一早知佢喊過, 不過只係唔出聲... 我同我媽講話要搬時, 都有提過下外母會過黎整野食, ...

複式洋房

點解你老婆已經喊成咁樣, 你都唔俾佢返外家?
佢一心想返媽咪度坐月咪由得佢囉!
既然佢唔鐘意係99度住. 就算99日日煮山珍海味俾佢食, 佢都唔like架!

複式洋房

依家我決定, 一定儘快搬, 費事我爸媽浪費心力勞力, 將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受。

呢幾句好有問題喎... 由其最後個句,咩野叫由得佢慢慢受。睇得出你唔 like 你老婆喎...

原本我以為你都明你老婆,知道你呀媽煩... 不過,原來你都係幫住你呀媽...

你老婆,飲左一碗湯,攞一碗入房。佢唔飲你就咁話佢?整左唔一定要食哂下話?你都話你父母整好多架啦... 你外母煲湯你就話唔岩,莫非外母既心機唔係心機,你呀媽個 d 先係?點解你老婆一定要飲哂你呀媽 d 湯,佢飽唔得架咩?個陣都 11 點啦,你唔諗下係咪你老婆唔想推你呀媽?

sorry 我係勞氣左 d,不過我睇到最尾個幾句真係好嬲。
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

珍珠宮

原文章由 BigBigB 於 08-7-10 18:37 發表
依家我決定, 一定儘快搬, 費事我爸媽浪費心力勞力, 將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受。

呢幾句好有問題喎... 由其最後個句,咩野叫由得佢慢慢受。睇得出你唔 like 你老婆喎...

原本我以為你都 ...

me 2!!

我睇到最後果句, 比著我係佢老婆, 我心都淡埋啦!!

辛辛苦苦十月懷胎, 痛足十幾個鐘先生到個b, 生左出黎仲要去99度坐月, 情緒心情已經唔好, 聽聽埋埋d說話, 喊下發洩下又驚6299誤會, 老公又唔識得幫自己, 而家仲要講到好似由得我自生自滅咁, 呢個老公嫁黎做乜?

或者你老婆當初見6299盛意權權, 又唔想令你難做, 先係呢個非常時期搬去99度坐月!
係, 你父母係可以照顧到佢既飲食, 甚或幫到手照顧bb, 但有冇人可以照顧到佢既心理狀態? 有冇人可以比佢暢所欲言? 須知道生完bb, 除左新生命既喜悅, 仲有好多擔憂, 疑惑, 辛苦想同人傾訴! 而呢個人, 冇人好得過自己阿媽!!! 即使同老公講, 你知道十級痛楚有幾痛嗎? 你知道生bb好似去鬼門關走一轉果種恐懼嗎? 你知道若bb有咩頭暈身慶, 第一個比人鬧既就係bb媽媽嗎? 果d壓力, 男人又點會理解?

所以佢肯為左唔令你為難, 答應你去你父母屋企坐月, 其實已經冒左好大既險, 而你唔以佢既幸福為優先, 反而覺得佢做得唔岩, 飲少碗湯就係大罪, 就係唔應該! 咁你冇理會到佢既心情, 就冇罪嗎?

做人老公甚艱難, 做一個好老公更加艱難!
我寫咁多唔係為左想鬧你, 只係希望你能夠係呢個非常時期事事以老婆為先, 要老婆忍, 要老婆讓, 甚至要老婆對6299底頭道歉, 一切都等你老婆適應左先再講啦!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

雖然我明白初為人父你都好辛苦, 但你嗰句"費事我爸媽浪費心力勞力, 將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受。"實在太差.

唔錫個老婆就唔好娶佢, 娶咗佢唔鍚佢就放生佢; 佢仔都同你生埋, 你講d咁嘅說話實在太過份, 你激動我明白, 你一時意氣我都可以理解, 但如果你真係咁諗, 你根本無資格做人丈夫, 做人爸爸.

我鄙視你.:;pppp:

子爵府

今日下午留唔到言咋!
睇到你個2句..真係興.. 初初都覺得你識為老婆著想.

碌蛋事件. 唔好講你媽. 我自己坐月時, 我媽有時成日話:你要咁咁咁, 先得架, 唔係咁咁咁. 你唔掂就出聲...等等. 我都覺得好煩. 個B 出左世幾日, 第一次生 會有幾掂先! 梗係你做得好D喇! 最後我都忍唔住同自己亞媽講: 你呢D說話同我講好喇, 第日唔好同你新抱講, 岩岩生完又眼訓又攰...又痛又唔適應. 成日都聽住你話呢樣唔係個樣唔岩, 好煩架! 我係你個女就明咋!
我媽先知: 係咩...

最後個句...直頭過份! 不知所謂! 你老婆唔記得飲碗湯有幾大件事呀! 你知唔佑生完BB 好多野忙..飲少一碗湯有幾大罪. 如果係唔俾面你媽, 就推左唔飲喇, 佢叫你唔好同你媽講就係唔想你媽唔開心. 你老婆視同你講真心話, 你就...

如果我係你老婆睇到你打D咁野..心淡呀!

大宅

我覺得樓主唔應該在婆媳關係上post, 因為呢度大部份媽咪都係好憎6299的, 所以呢件事上面好多人都覺得係樓主阿媽唔0岩....

但我會企0係樓主果邊, 樓主媽媽對佢老婆甘好, 放工都仲要買好野俾佢, 大家都知道好少人可以當新抱係自己個女架啦, 但佢媽媽真係好錫佢喎, 我相信好多人都試過俾自己阿媽叫飲湯, 但又唔係好想飲, 最後因為有益同埋唔想浪費阿媽既心機都飲左佢啦, 有幾難為呀?? 宜家要佢食碗飯嗎? 係咪飲人地辛苦煲落既湯叫做俾面??佢係皇帝嗎?人地媽媽夜晚都話湊唔掂BB叫佢起身都得, 甘樣真係好難得囉, 仲要話人地煩...
生完BB唔係大晒架, 都要感下恩, 唔好樣樣老馮, 我覺得佢雖然無要求樓主媽媽做D乜, 但人地自動獻身, 服侍佢, 佢都唔好講風涼說話呀, 多謝都無句仲要話無人叫佢做喎, 甘係99賤骨頭嗎? 唔服侍佢會過唔到日晨架?? 一個女人隨時一世人會生幾個, 係咪次次都要睇佢面色呀?? 原來生完係拿正牌做皇帝嗎? 老公出面做野夠辛苦, 又有壓力, 甘係咪又可以返屋企做皇帝, 要D家人睇佢面色, 當佢係病人呢? (精神壓力大)
我認同樓主呀, 快D送佢返外母度, 費事難為自己阿媽, 做埋D吃力不討好既野! 對呢D人好, 即係對牛彈琴, 唔係話因為係老婆唔話得佢, 有錯就要話架啦, 如果有人甘樣對我阿媽, 唔駛等我媽同佢反檯, 我首先就會反面先!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

'比左好大空間'呢吓我有D保留.......

原文章由 魔鬼天使 於 08-7-11 03:05 發表
其實99好好,新抱都冇問題,
因為啱啱生完,情緒真係好差,
我生完都成日"哩"埋響房,
唔想見人,唔想人(我媽)響我湊b度比意見,唔比人掂/抱我仔,我老公抱我都唔係好想,
你媽其實都比左好大空間你老婆,
不過又係果句,啱啱生完仔既人既情緒,
真係好難理解,
另外覺得你老婆都唔係有心唔飲果碗湯,
如果佢唔想飲,佢響廳飲完第一碗就唔會拎第二碗入房啦,
生完仔真係冇記性架,
佢要比佢媽陪佢坐月,你咪由佢囉,
坐月唔怕食人參雞架,總之唔好食涼野囉,

同埋, 有幾多個人可以一口氣飲2大碗湯又同時食其它野??我就唔得lor ~~ should be reasonable har wah ~~
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

colinhoc,

I cannot agree more on your words. This is exactly what I want to say to my DH.

原文章由 colinhoc 於 08-7-10 21:37 發表
唔錫個老婆就唔好娶佢, 娶咗佢唔鍚佢就放生佢; 佢仔都同你生埋, 你講d咁嘅說話實在太過份, 你激動我明白, 你一時意氣我都可以理解, 但如果你真係咁諗, 你根本無資格做人丈夫, 做人爸爸.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

洋房

有什麼困難要兩公婆一起面對,我明白你有很大壓力,但你老婆又何常不是?你們可以為人父母已經是一件上天給你們的一份大禮物,要好好珍惜你老婆和bb。

還有不要什麼事情都要跟阿媽報告,可以輕輕帶過。你知女人都幾"茶煲"。以後你要小心說話

努力加油

伯爵府

親子王國15週年勳章

原文章由 為食熊 於 08-7-11 02:45 發表
我覺得樓主唔應該在婆媳關係上post, 因為呢度大部份媽咪都係好憎6299的, 所以呢件事上面好多人都覺得係樓主阿媽唔0岩....

但我會企0係樓主果邊, 樓主媽媽對佢老婆甘好, 放工都仲要買好野俾佢, 大家都知道好少人可以 ...

好多人係覺得個老公即係樓主唔o岩多d喎
咁請問你見到樓主話"將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受"
你覺得樓主咁諗好o岩? 咁樣咒自己老婆...第時個老婆真係周身病痛你估佢會唔會又嫌煩走咗去丫?
呢度個個都見到樓主一講外母就數臭人呢樣o個樣, 一講自己呀媽就輕輕加少少抱怨然後講到佢最辛苦最偉大, 怪唔得咁多人上o黎呻囉

大宅

原文章由 kakachopper 於 08-7-11 11:11 發表

好多人係覺得個老公即係樓主唔o岩多d喎
咁請問你見到樓主話"將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受"
你覺得樓主咁諗好o岩? 咁樣咒自己老婆...第時個老婆真係周身病痛你估佢會唔會又嫌煩走咗去丫?
呢 ...

我覺得樓主甘講係發悔氣姐, 我唔覺得佢係認真地咒佢老婆囉! 呢D說話講完就算架啦, 都係愛之深姐! 如果佢唔錫老婆, 又點會做磨心? 佢大可同老婆反面, 咪唔係做磨心囉!

有幾多男人會真係唔妥外母呀?! 樓主甘講可能係因為自己阿媽受左氣, 咪搵D野話返人地個阿媽囉, 好似如果你老公話你D朋友係豬朋狗友, 你都會話返佢D朋友唔掂啦, 我唔覺得樓主係一早唔妥外母而要講佢壞話囉!

大宅

樓主,如果俾著你,搵到份咁嘅"工":

1. 先5個月日日食唔安瞓唔著,怕份"工"會無咗,之後份"工"穩定啦,但老細要你4個月日日揹住5個IBM嘅NOTEBOOK周圍撲。

2. 再無緣白事係街俾人劏一刀入咗醫院。

3. 出咗醫院,傷口又痛,又發燒,你老細仲要晚晚CALL你3~4次起身開會。

4. 想放假?NO WAY;想休息?NO WAY;連病假都唔準請!

5. 最衰嘅,仲有老細D屋企人,日日釘住你邊D做錯,點解做錯,但你唔可以對著佢地發脾氣。

呢份"工",你會做嗎?

而你老婆依家就係打緊呢份名為"媽咪"嘅辛苦"工",老細就係BB,呢份"工"全年無休,24小時7-11,無薪水雙糧,無得辭職......俾你,你會做嗎?

你應該係幫你老婆手,而唔係扯佢貓尾......身為男人,話"將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受".......唉

伯爵府

親子王國15週年勳章

原文章由 為食熊 於 08-7-11 12:08 發表

我覺得樓主甘講係發悔氣姐, 我唔覺得佢係認真地咒佢老婆囉! 呢D說話講完就算架啦, 都係愛之深姐! 如果佢唔錫老婆, 又點會做磨心? 佢大可同老婆反面, 咪唔係做磨心囉!

有幾多男人會真係唔妥外母呀?! 樓主甘講可能 ...

呢d o野對於一個生咗bb o既女人o黎講都唔算惡毒嗎? 周身病痛跟一世o架喎
原來發悔氣就可以肆無忌憚咁樣咒自己身邊人, 明白

複式洋房

原文章由 為食熊 於 08-7-11 12:08 發表

有幾多男人會真係唔妥外母呀?! 樓主甘講可能係因為自己阿媽受左氣, 咪搵D野話返人地個阿媽囉, 好似如果你老公話你D朋友係豬朋狗友, 你都會話返佢D朋友唔掂啦, 我唔覺得樓主係一早唔妥外母而要講佢壞話囉!

可唔可以掉轉頭諗下...

1. 咁樓主老婆話佢99煩都可以係發悔氣姐...

2. 樓主老婆都無同樓主反面,樓主老婆都錫老公...

3. 我都唔覺樓主老婆真係唔妥佢99,如果係佢就一早反左面啦...

同埋,我覺得樓主就有 d 計較。佢計住個煲湯用左200 蚊,唔飲就覺得老婆唔岩,不過,佢又有無諗下佢外母煲人參雞湯,都唔平架喎。仲話煲湯燥到爆。

有時,從對方角度諗下,大家感情會好d囉...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

大宅

你同你媽講野時, 唔好話係你老婆想點, 係變做講你想點. 奶奶係好介意媳婦點點點.
你做人老公要識講野, 唔係害死你老婆.

珍珠宮

回覆 #3 A.C.C. 的文章

I think your analogy is really 抵死呀, I like it very much !!!

樓主, pls 反省吓啦 ~~
何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至