論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+fantababy+於+15-09-28+發表

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-28 發表
其實可唔可以架, 但又怕佢走唔到好慘,我只係想佢遲啲走, 但其實我遲啲會去4日旅行得佢1個係屋企, 係咪 ...
可以㗎, 記得列明所有details

大宅

引用:Quote:原帖由+fantababy+於+15-09-28+發表

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-28 發表
其實可唔可以架, 但又怕佢走唔到好慘,我只係想佢遲啲走, 但其實我遲啲會去4日旅行得佢1個係屋企, 係咪 ...
我唔會比佢留喺屋企lor,再講你要有cam保障自己。
而且佢有乜咁慘?當你踏腳石,又大話,對佢地不需諗太多

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-09-28 發

原帖由 fantababy 於 15-09-29 發表
我唔會比佢留喺屋企lor,再講你要有cam保障自己。
而且佢有乜咁慘?當你踏腳石,又大話,對佢地不需諗太多

...
佢好處係真係做得好, 又醒又識湊小朋友, 所以而家未知點算, 今日打去加拿大入境處問下先

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+15-09-27+發表

你朋友仲比1個月佢唔驚佢玩野?
首先朋友唔想賠一個月比佢,另外新工人visa未出,未甘快到,朋友係stay home mum, 所以唔驚。最後睇工人彩數,如一個月內佢出到visa 就恭喜佢,否則關人鬼事。甘我朋友咪同佢講你有一個月時間搵新僱主(工人唔認去加拿大)

別墅

可唔可以寫信去加拿大領事館投訴他們僱用helper的政策做成好多香港僱主損失,撬牆腳之類?

jumug    發表於 15-10-4 19:15
jump.jump    發表於 15-9-30 07:09

男爵府

我第一個工人是nurse, 續約後2個月就去了加拿大。佢等到我第二個工人來先走,所以我都接受,佢算真心愛錫小朋友,現在偶爾還會在facebook 聯絡。

第2個工人學院畢業,有修讀一些護理的課程。一來就告訴我佢姐姐已經入籍,也打算申請過去,that is her dream! 我說沒關係,最重要大家有溝通,給我足夠時間。現在這個工人已經做了3年了。在過去的3年裏,佢姐姐一直無法幫佢找到真正的雇主。上年,姐姐結婚了,現在就快要臨產。工人上週告訴我,佢姐姐打算做佢的paper empolyer, 申請佢過去再找其他工作。我好好奇,佢姐姐現在因爲懷孕沒去工作,每個月從政府那裏申領加幣1600的人,都可以申請工人?!有資格申領應該算低收入家庭吧?!

不過,我都準備開始找新工人了。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

kowloonfish 發表於 15-9-29 10:01
可唔可以寫信去加拿大領事館投訴他們僱用helper的政策做成好多香港僱主損失,撬牆腳之類? ...

即係香港其他公司唔可以人工高, 福利好?
:lol

翡翠宮

sariabb 發表於 15-9-29 15:57
我第一個工人是nurse, 續約後2個月就去了加拿大。佢等到我第二個工人來先走,所以我都接受,佢算真心愛錫小 ...
我媽之前既姐姐都入左加藉.
良樆摘木而棲; 個個都一樣.

別墅

引用:回覆 estheryeeyee 的帖子唔好傻, 有工作証

原帖由 chunsamyuen 於 15-09-29 發表
回覆 estheryeeyee 的帖子

唔好傻, 有工作証明信之後,等驗身及查案底資料後,工人就會收到簽証, 我最熟,因 ...
你個個幾耐走? 我個個3月簽約做埋body check 啦

別墅

引用:Quote:原帖由 chunsamyuen 於 15-09-29 發

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-29 發表
你個個幾耐走? 我個個3月簽約做埋body check 啦
佢話8月apply visa 我唔信

複式洋房

我新請左個菲姐都是NURSE, 剛斷約的, 同我簽了約之後, 要求一封信, 內容是我已經同佢簽了合約並會等佢回港工作, 我覺得好奇怪點解要咁既信, 佢話比菲律賓出入境睇, 最後我都寫左比佢, 咁佢又係唔係申請去加拿大??

大宅

引用:可唔可以寫信去加拿大領事館投訴他們僱用he

原帖由 kowloonfish 於 15-09-29 發表
可唔可以寫信去加拿大領事館投訴他們僱用helper的政策做成好多香港僱主損失,撬牆腳之類? ...
係囉

別墅

引用:我新請左個菲姐都是NURSE, 剛斷約的, 同我

原帖由 man39 於 15-09-29 發表
我新請左個菲姐都是NURSE, 剛斷約的, 同我簽了約之後, 要求一封信, 內容是我已經同佢簽了合約並會等佢回港 ...
我覺得有可能... 冇問agent?

男爵府

引用:回覆 estheryeeyee 的帖子唔好傻, 有工作証

回覆 estheryeeyee 的帖子

唔好傻, 有工作証明信之後,等驗身及查案底資料後,工人就會收到簽証, 我最熟,因 ...
請問佢地去加要咩條件?
已婚未婚都得?
要在亞洲打某年期工先可去嗎?
非nursing 背景是否一樣可以?
想知點揀新加坡經驗的工人

謝謝

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:回覆+FennieMan+的帖子[size=12.0pt]因為我

回覆 FennieMan 的帖子

因為我前工人講,如果佢唔係香港出境直去加拿大, 轉為菲律賓直去加拿大,菲律賓需要 ...
係呀!我之前去咗加拿大個工人都係甘講,所以佢好多謝我冇炒佢,仲幫佢寫reference letter. 至於我朋友個工人就梗係發癲,但我朋友話如果佢肯講真話,就好來好去,點知佢死口唔認,諗住到時一走了之

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 chunsamyuen 於 15-09-29 發

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-09-29 發

原帖由 chunsamyuen 於 15-09-30 發表
我2件,收到ref. letter後2個月唔使攪晒所有野,2件都已入晒籍架喇……仲可以係FB 吹水囉…

...
咁快, 我呢個話at least 半年...佢認去加拿大我都支持佢但佢仲要講大話我就唔明

首頁
12345...6

尾頁

跳至