婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

引用:對唔住有少少唔明。。。6299都40尾,但姑9

原帖由 cher0620 於 15-10-05 發表
對唔住有少少唔明。。。
6299都40尾,但姑9又20頭。。。點可能20頭生姑9呢???
6299 47

姑9 24

男爵府

呢排真係好多呢D"故事"

ipipipip    發表於 15-10-5 21:49

複式洋房

引用:成個故仔最恐怖係成家無人有野做 係咪食綜

原帖由 凍檸檬茶 於 15-10-05 發表
成個故仔最恐怖係成家無人有野做 係咪食綜援架
得c6有做野
62係靠賭為生 輸錢就周圍借...爭出面周身債
成日有追數佬上門拍門叫還錢
我知道佢地細個時有拎過綜緩
仲有個角色我未介紹就係姑9的男朋友....佢係30 頭..大姑9 10年 ...出得黎做野咁耐點都有幾十萬儲蓄....成為左e 頭家既\"水魚\"....總之要錢就會問佢借....借借埋埋都成十皮野....99 緊係教姑9 要馬實佢唔好放佢走啦....所以姑9 好就佢男朋友....而e位水魚男朋友就好中意同人爭論任何野 ....乜都要\" 咬\" 一餐 ....佢都係其中一個重要角色....
講一件小插曲:
之前咪試過黃c 帶佔中...佢話d 人阻住哂條路阻佢搵食 ....d人應該打把....警察暴力行為係絕對正確....佢同我討論左一大輪....最後我都唔想同佢嘈...佢個腦都係石器時代....
另外亦有一單就係細佬選校....晏d 搞掂個女再講過

複式洋房

引用:呢排真係好多呢D\"故事\"

原帖由 choibobo 於 15-10-05 發表
我就係睇到咁多e d 姑仔 都好想講 事實係真係出現係我身上.....到我結婚前個一單我e 世都唔會忘記當時我同c6有幾慘

複式洋房

回覆:男家一家都係怪物姑奶99最叻搞屎棍

講埋水魚男友d 小插曲啦
話說叔仔就考完兩次dsc (其中一次係自修)( 話就係話自修 ...其實就hea左一年)咁考完第二次就緊係入唔到大學啦....而e 個時候就係煩$.$同埋入邊間學校繼續讀書....因為e 個叔仔係超級醒目...佢完全冇諗過出黎做野....但佢讀書就緊係麻麻啦 其實係夾硬讀...仲話要做律師讀法律喎.....咁我就緊係冇阻止佢既夢想....就諗住比d 意見佢叫佢簡hku space ...e 個時候水魚男友話新界個邊開左間新學校...d 設施好好 環境好靚....而我既理據當然係話讀hku space起碼個名都響d ....而且佢既教學經驗好好多 ....出到黎做野人地對比兩間學校自然會簡 讀hkuspace個一位....咁水魚男友緊係唔忿氣...不停係咁講d 無力既point....點解佢咁緊張???因為叔仔讀書d 錢係要問佢借的....有借有冇還呢?? 我就唔知喇...最後叔仔緊係簡左hkuspace

別墅

chunghauming
呢排真係好多呢D\"故事\"
我就係睇到咁多e d 姑仔 都好想講 事實係真係出現係我身上.....到我結婚前個一單我e 世都唔會忘記當時我同c6有幾慘

睇黎今期又有故仔可以追下,樓主加油

任性媽媽與固執仔仔

複式洋房

引用:chunghauming 呢排真係好多呢D\\\"故事\\\"我就

原帖由 EVAGOGO 於 15-10-05 發表
chunghauming
我就係睇到咁多e d 姑仔 都好想講 事實係真係出現係我身上.....到 ...
要打真係打幾日都未打哂...

大宅

畀面勳章

回覆:chunghauming 的帖子

留毛毛

複式洋房

暴風雨前夕
咁c6係我未發現有左之前已經辭左職....因為佢公司減人手佢就唔想d 兄弟難做所以自告奮勇話唔做....咁之後就計劃出貨van 自己做啦....水魚男友就係做e行既....佢就諗住賣佢渣緊部車比c6 自己出一部新車...賣價同市價係一樣 只係唔需要再幫架車裝身....佢出部新車要等車到先可以交部舊車比c6 咁水魚男友就話介紹個朋友比c6租架老爺van 做住野先.....而工作就係水魚男友介紹做惠x送貨.....因為送半山區c6唔太熟路 ...而呀姑9 話佢自己好熟路所以要跟車幫手....我都有跟車幫手認路...我心知姑9 唔會咁抵得諗同埋佢唔會跟得耐.....咁就開始左辛勞既van 仔生涯...每天6am 起身 做到夜晚12點先返屋企 沖個涼唔夠一秒可以訓得著...一日三餐都係響van 仔度邊送貨邊食....d人買得惠x 送貨多數都係買米呀水呀汽水呀唔重唔買啦....所以眼見c6為左我地結婚儲錢(未知有左) 都幾心痛...日日搬到身水身汗 有時仲要搬幾十枝水上唐樓(冇lift)
姑9 跟左三日車 咁餐餐都我出錢食飯既 我覺得理所當然因為你幫手冇理由食飯都要你自己出錢...咁姑9 就緊係受啦 ( 實質買親飯佢都係冇諗住比錢) 跟車其間佢就問c6: 你諗住出返幾錢人工比我呀??? 我以為佢講笑就冇理佢....而c6 有反問佢想要幾多....但姑9又冇出聲咪不了了之啦.... 我記得個三日扣埋租車錢好似係得一千蚊左右 咁之前就爭姑9 1000蚊就還左比佢....點知呀姑9 不停追問c6出幾錢人工比佢....我護主心切緊係講: 我跟車都冇人工仲要貼c6錢食飯....賺埋個1000蚊都還埋比你...我真係陰公... +(我對住佢地不得不扮野.....正面串佢話幫手又要人工又唔太好意思)

之前就講左發現我有左跟住同99講要結婚啦...咁呀99 有乜要求呢??下回再講

大宅

水晶宮

大家唔洗太認真去諗呢D故事係真係假,真假都無咩所謂,反而故事內容係咪吸引,有無矛盾,先至係重點嘛.
成家人無人做野,可能樓主男友除外啦.但23歲仔已經係唔小心、無計劃既情況下有埋BB,又要養父母和仍然在學的弟弟,仲要養仔,當樓主唔洗佢養,都要一養四,屋企成棚人,仲有隻狗,咁既情況,樓主都嫁,真愛呀

複式洋房

咁呀99屈服左之後就計劃佢要擺幾多圍啦...又話擺酒間酒樓要好靚好大野食要好好食咁啦(但6299係唔會出一分一毫)咁我覺得要尊重佢地點都要問下意見睇佢地想點.... 我聽得出6299 係要威...佢地話唔想搵d 簡單酒樓 樓底又要高 要有水晶燈 擺得落50圍....因為佢地經常出去浦識落不少朋友....親戚連朋友係有3x 圍....而我親戚連朋友有係2x 圍 ....咁我同c6未發現有bb 時候已經去左婚紗展度睇過有乜酒樓同埋已經落左訂影婚紗相.... 咁其中一間我自己都幾鍾意就諗住叫埋我屋企人同c6 成家去試菜.....

PS: 籌備e 個婚禮其間我同c6 係勁忙 每日工作由6am到晚上12 點 我仲要大住個肚

*男家係無幫過手..只係提出大量要求同問題...連擇日都係我自己搵人去擇 ....擇完之後99話我做乜哂錢喎....話xxx 咪識擇囉.....咁我冇理佢...因為xxx 唔係專業 只係識睇通勝咁大把....

*姊妹裙 99姑9 晚裝我都已經比左錢叫佢地自己去簡衫 因為佢地有選擇困難証 又係度推黎推去叫姑9試先 姑9又叫99 試先 . 不停簡黎簡去 玩左幾粒中都話要再簡下先...我係好驚ed人所以決定比左錢先 叫佢地自己擇日再黎簡過....

*試菜最精彩*

水晶宮

chunghauming 發表於 15-10-5 11:50
暴風雨前夕
咁c6係我未發現有左之前已經辭左職....因為佢公司減人手佢就唔想d 兄弟難做所以自告奮勇話唔做. ...
你地唔係諗住長期要姑9白做唔出人工比人呀?
一係就講明,只有飯盒供應,無人工,等姑9自己決定要唔要幫手.
欠人錢就梗係要還啦,無理由因為還左錢,就覺得唔洗出人工比人架.
你地明厄姑9噃.

複式洋房

引用:大家唔洗太認真去諗呢D故事係真係假,真假都

原帖由 方方媽媽 於 15-10-05 發表
大家唔洗太認真去諗呢D故事係真係假,真假都無咩所謂,反而故事內容係咪吸引,有無矛盾,先至係重點嘛.
成家人 ...
c6 一個月比$4000 家用
姑9有做野就有比...
而去親食飯埋單就係水魚男友同c6 share張單
間中62問下c6 拎下500/1000咁樣...
叔仔自己補習自給自足( 除左學費)
其實佢地屋企都維持左好多年係咁 我都覺得好神奇....
聽c6 講 佢地煤氣費爭萬幾蚊...我問點解唔cut... 佢話99 每次都係交幾百蚊 總之煤氣公司check 到有交過錢 就唔會cut....咁都比佢地諗到真佩服

複式洋房

引用:Quote:chunghauming 發表於 15-10-5 11:50

你地唔係諗住長期要姑9白做唔出人工比人呀?
一係就講明,只有飯盒供應,無人工,等姑9自己決定要唔要幫手.
欠 ...
佢做左跟車3日咋....邊有長做...長做唔出糧我都唔好意思啦

水晶宮

chunghauming 發表於 15-10-5 12:19
佢做左跟車3日咋....邊有長做...長做唔出糧我都唔好意思啦
做左3日,開口起碼兩次,你地都阿之阿左唔比人工,仲點會長做?
佢男友比你稱為"水魚男友"都好夠啦,仲要做埋"水魚家姐"咩

複式洋房

引用:Quote:chunghauming 發表於 15-10-5 12:19

做左3日,開口起碼兩次,你地都阿之阿左唔比人工,仲點會長做?
佢男友比你稱為"水魚男友"都好夠啦,仲要做埋"水 ...
佢做水魚男友係比佢地一家拎著數 我同c6係冇拎過佢任何著數的....
而姑9 係自告奮勇話\"幫手\" 而我地冇主動叫過佢幫手....咁佢死都要幫手咪由佢

複式洋房

試菜+ 見未來親家一事
咁我同c6 趕頭趕命咁由半山返到九龍區試菜都成9點中....咁試菜其間6299都冇提過要擺幾多圍 ...亦冇提過禮金....其間只係決定左喜帖顏色....咁最後大家對菜色冇問題 而地方又ok 咁就落左訂...之前我睇過幾次都已經好中意所以佢地ok 我就落訂 廢事我落左訂先有乜意見...
*咁我同c6 一向都好有共識....因為有左bb所以要計劃定好多後路...萬一做唔掂van 仔都唔洗到時先諗....
點解會突然提起工作?試完菜就走啦 出到大門口 6299同水魚男友去拎車 ...而我c6 同我屋企人就係門口度等佢地.....姑9 就突然同c6講: 你呀...勤力d 做呀...出面好靜呀....要長做惠x 呀 唔好唔做呀 .....返早d 呀 唔好咁晏起身呀 .....一大堆教訓咁啦....唔好唔記得我屋企人全部都望住佢發揮大家姐本色....之後c6就話 如果真係做唔掂我地計劃渣中型車(24 o頓) ....都未講完....姑9 就機關槍咁掃射: 你咁冇負任心呀 做一陣又唔做呀 出面好靜呀 你點出去打工呀....介紹左份工比你又唔做 ....(下刪數百字) (叔仔係一齊機關槍發射)
其實c6只不過係計劃姐 都未實行...亦未決定...姑9 就當真咁.....惠x 真係堅辛苦 得我同c6 先知....每日訓得6個中...做足十幾二十個中 大熱天時狂流汗 但係人工扣埋租車得幾舊水....有時心諗咁辛苦真係打工好過 ...咁我就頂唔住頸講左一句\"唔做咪做過第二樣囉 唔一定要做惠x \"
之後我媽講返比我聽:話我姑9 鬧我冇家教 ....又話我不分尊卑....仲鬧c6 pk仔 ....可能當時攰得制我左耳入右耳出....
因為時間都好夜我屋企人就叫我地走 ....返到屋企我同c6乜都唔理就沖涼訓覺....

水晶宮

chunghauming 發表於 15-10-5 12:27
佢做水魚男友係比佢地一家拎著數 我同c6係冇拎過佢任何著數的....
而姑9 係自告奮勇話\"幫手\" 而我地冇主 ...
原來你地一開始已無諗住比人工架,咁就早D同姑9講清楚嘛.
佢開到口問攞人工果刻,就應該即刻同佢講明,係無人工啦.

複式洋房

試菜翌日朝早6am
我地如常死屍咁起身去返工啦 ....c6 見我咁辛苦都有開聲叫我唔好返係屋企養胎 驚架車鄧得制...但我知道c6 未熟路所以唔放心就照跟佢開工....到上到車既時間我拎個電話出黎睇whatsapp...見到男家group 有一大段既massage ....係由99名義發出:
你地兩個咁巴閉 咁西利 我地唔會再理兩個架喇....你地既然咁有自己主意就你地死你地事....你地自生自滅啦.....你呀(我) 咁不分尊卑...冇家教...我地唔識教你呀.....你嫁得入黎就要聽我地講....唔好諗住唔尊重我地....( 當中刪左百數字)因為我都冇乜印象 最記得係以上d 對話
當時我勁嬲睇完就退左group...冇回覆任何野...而c6睇完都退左group .....之後姑9 就私下whatsapp c6 : 話佢pk仔 冇人性 又鬧我地冇負責心 話佢地成日受我氣 又話我冇家教 唔識尊重佢地....介紹埋份工 介紹埋租車比我地都唔聽佢地講....(勁機關槍)我地唔會賣架車比你地架....你地食屎都唔好求我呀....
c6回覆:你中意啦..你要搵架車黎要脅我地....實質我地都未決定唔做你就咁樣....
姑9: 你中意點就點啦 架車我唔會賣比你地...以後唔好求我....我唔會去你地結婚.....不洗覆我
心諗: 受人恩惠真係慘...叫人幫手就要聽哂佢地話....一有意見就話我冇家教....
99 又私下massage c6 : 你唔識教女人呀 教到個女人不分尊卑 ...冇d 家教.....
c6 回覆: 佢都係講佢意見出黎 ...況且我地又冇話而家唔做...只不過係計劃定後路....唔通細佬家姐係我未來外母外父面前鬧我 又好有家教 ? 識得分尊卑咩??? 小小面都唔比我...仲細咩而家結婚喇....
99: 我知你老婆聽到架( 因為99 唔識打字 剩係錄音...所以以99 名義發出既group massage 係姑9 同叔仔一齊諗出黎既) 你呀....冇d 家教呀 你有乜資格講尊卑 尊卑唔係你講架....細佬係講道理 所以佢唔係不分尊卑 (心諗 ...唔通我係唔講道理) 你唔好以為我乜都唔知....你嫁得入黎就要聽哂我地講......你要幫住個女人唔同家姐道歉我地係唔會黎你地結婚架
當時我落淚了...我咁大個人都冇比人鬧過冇家教不分尊卑 ...我一直以為佢地對我好好但一句說話就要咁樣鬧我....唔知係咪因為大肚關係...我變得好易喊....

首頁
12345...7

尾頁

跳至