論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

原文章由 貓姐 於 08-7-18 17:05 發表
我agent話係9月8日呀, 唔係9月1日添呀

我估佢地外傭組唔想d agent同阿mum一次過堆晒去1/9去攪visa先咁講.

有排攪.... 其實我好等工人用架, 而家無法咋.

大宅

to 張建宗:

你快d收檔啦, 廢up:;pppp: :;pppp:
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

禁止訪問

男爵府

我都唔明, 減就減啦, 又要限制多多, 有d 人享到有d 人享唔到, 點解要咁難為我地d 僱主? 政府你係有心減輕我地負擔既, 就應該一律即時免收收培訓稅, 無論現有合約定新合約, 交左既應該按月refund

伯爵府

我剛剛電郵勞工及福利局, 致函張建宗局長, 不過唔知佢會唔會覆.
[email protected]

今早已電郵各議員, 入境處和行政長官.

我地仲可以做D乜?

禁止訪問

大宅

殺雞日日清就拿拿臨話要修例, 而家又話因為修例複雜而拒絕我地訴求, 咁即係雙重標準啫, 佢鐘意果d就修, 唔鐘意就唔修, 根本係excuse, 大話.

外傭僱主, 話名叫"僱主", 其實係"苦主", 錢有你比, 福無你享.

複式洋房

原文章由 煒良媽咪 於 08-7-18 15:48 發表

Me too! 我5月先簽咗個新工人, 我亦都係打算用埋lei 2年都唔再請. 而我由2000年呀仔出世就開始請工人, 算2003年10月開始收再培訓徵費, 我都交左5年啦!
我都係你所講既一少撮"無得受惠既家庭" : ...

仲有我, 我亦都係打算用埋lei 2年都唔再請, 2年後我囡囡上小一全日制洗乜請. "無得受惠既家庭"可能不少

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 sayuri 於 08-7-18 17:17 發表
to 張建宗:

你快d收檔啦, 廢up:;pppp: :;pppp:

講埋我心聲,thank you!!:;pppp:

複式洋房

政府當我地水魚,如果吾係就吾會屈我哋每个月400元啦!重話尼啲吾係稅係培訓費!

大宅

我覺得政府根本就無視我地呢班不斷供奉,卻又咩福利都無享受到嘅納稅人係嘢!!!
我地要辛辛苦苦去搵錢,係份雞碎咁多嘅人工裡攞一大舊嚟供樓,仲要再切一大忽嚟請呢班'印賓大帝'返屋企嘆住冷氣cook, clean, & 照顧自己最疼惜嘅兒女。我同老公好多時都係朝9晚8,一周六日要返工架!!!呀張生同曾生:你地唔係以為個個傭主都係有錢呀太唔須做呀...!? 仲有,班'印賓大帝'係香港已經去到好食好住唔知足兼亂告傭主屈錢,政府完全裝聾扮啞, 由得我地比人屈任人'湯....! 唔係為咗頭家,我諗都會扺受唔住想跳樓!唔通真係要lac興晒我地班傭主,好似上次班扎鐵工人咁,立即上街遊行示威,呀張生同特首先至睇到問題嘅嚴重性??? 如果真係要示威,我會帯齊一家大細去 ~ 希望25萬家庭 x 4 = 100萬人嘅聲音夠強大,叫政府不能再漠視我地嘅問題!  

原文章由 ioi 於 08-7-18 17:56 發表
我剛剛電郵勞工及福利局, 致函張建宗局長, 不過唔知佢會唔會覆.
[email protected]

今早已電郵各議員, 入境處和行政長官.

我地仲可以做D乜?

首頁

尾頁

跳至