興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Thanks 各位意見.
yotal : 我想問吓你枝50mm 1.8f 係咪效果麻麻. 咁枝55-250mm係咪靚好多, 仲有係咪要幾仟呀枝鏡?
原文章由 yotal 於 08-7-21 13:16 發表
所以我昨日買左支50mm 1.8f,都係用唔慣,雖然景深冇咁靚,但都係支kit好用。我仲訂左支55-250mm,今日有得攞。

大宅

唔知點解,依兩日我試用支50mm 1.8f,覺得d色唔係好岩心水,不過可能我係新手同埋支鏡都係用左兩日,所以唔係好摜架,反而支kit鏡d色岩心水d,但又做唔到1.8f既景深。
枝55-250mm未話到比你知,因為昨日懶出去攞,所以未試鏡。

原文章由 bbkingdom 於 08-7-22 11:01 發表
Thanks 各位意見.
yotal : 我想問吓你枝50mm 1.8f 係咪效果麻麻. 咁枝55-250mm係咪靚好多, 仲有係咪要幾仟呀枝鏡?

[ 本文章最後由 yotal 於 08-7-22 13:38 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 yotal 於 08-7-22 01:37 PM 發表
唔知點解,依兩日我試用支50mm 1.8f,覺得d色唔係好岩心水,不過可能我係新手同埋支鏡都係用左兩日,所以唔係好摜架,反而支kit鏡d色岩心水d,但又做唔到1.8f既景深。
枝55-250mm未話到比你知,因為昨日懶出去攞,所以未試鏡。:joyou ...

有d 咁既事? 枝50 F1.8 既質素比起幾千一枝既zoom 鏡都應該好好多, 更何況係枝kit.
我果陣用50.8落350d 就會係淡小小, 可以加小小saturation.

大宅

我係覺得佢影我個仔時d膚色好似怪怪地咁,最衰唔識放相上黎,否則放上黎比你地研究下麻,因為都有機會係我影相技巧問題。
唔理啦,明天出去apm攞埋支55-250mm試埋先,唔明一次過再問你地d高手,哈﹗

原文章由 KnN 於 08-7-22 19:25 發表

有d 咁既事? 枝50 F1.8 既質素比起幾千一枝既zoom 鏡都應該好好多, 更何況係枝kit.
我果陣用50.8落350d 就會係淡小小, 可以加小小saturation.

大宅

想請問如果用其他lens, 係咪一樣可以影出kit lens既效果, 咁就可以唔買kit set, 而買body + lens, thx much.
:wave: :wave: :wave: :wave: ~~Jamie * Katie~~

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jhoyyhk 於 08-7-22 10:35 PM 發表
想請問如果用其他lens, 係咪一樣可以影出kit lens既效果, 咁就可以唔買kit set, 而買body + lens, thx much.

唔太明白你講kit len 既效果係咩意c.
canon 鏡頭同價錢你可以睇下呢到.
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=312113&extra=page%3D1###第6個post 講zoom len 變焦鏡,kit len 18-55IS 係canon 最平一枝, 最入門既standard 鏡就係佢.
如果buget 鬆動D,你可以揀17-85is (3千幾), 再上17-40/4(5千),17-55/2.8(6千尾), 或者係L 鏡,24-70 F2.8(9千幾,呢枝我覺得好好. ), 一分錢一分貨.

大宅

我攞左支555-250mm啦,好ok喎,女仔用幾好,因為比其它鏡輕,但我影左幾張都係手軟。

大宅

原文章由 Simar 於 08-7-21 11:53 發表

Kit len 係一支你最常用到o既range o既鏡(大約等如 dc 仔3倍 zoom 啦), 你起碼有70%時間用呢個 range, 買多支鏡係想影o的唔同o既野, e.g. 大光圈(即係前清後濛)呀, 長焦距 (超過3倍 zoom)呀... 等等... ...

ic!!
如果想影前清後濛, 即係買35mm or 50mm都冇所謂?
只係買f. 後面個數細d就好d? (=大光圈?)
即係35mmf.2 or 50mm f.1.4 or 50mm f1.8都一樣係for影前清後濛feel架?
thanks!

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-7-19 13:50 發表
如果只有一鏡, 都係買KIT 鏡先好D
因為KIT 鏡係變焦鏡頭, 有WIDE 有中距
只買 50mm 的, 想影wide d, 要企好後

咁點解d人要買50mm而唔買35mm呢? 係咪50mm效果又好d?

大宅

ex430 ii
hk買要幾錢?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-8-19 19:03 編輯 ]

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 miumiu809 於 08-8-19 18:55 發表

咁點解d人要買50mm而唔買35mm呢? 係咪50mm效果又好d?

因為支 50mm f1.8 平lol
canon 同 nikon 分別只要 $650 同 $700

另外, 430EXII 賣 $2,100 左右

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 miumiu809 於 08-8-19 06:28 PM 發表

ic!!
如果想影前清後濛, 即係買35mm or 50mm都冇所謂?
只係買f. 後面個數細d就好d? (=大光圈?)
即係35mmf.2 or 50mm f.1.4 or 50mm f1.8都一樣係for影前清後濛feel架?
thanks! ...

其實f2.8已經係大光圈喇, f1.4會更濛, 影大頭就得隻眼清only...
f1.4, click to enlarge, 50 f1.4

F2.8, click to enlarge, 同機, 鏡係35mm f2

F4.5, BY 35mm F2

用到1.4 其實好誇張, 初初接觸dslr 會覺得好得意, 影影下就會發覺太散, 出街去左邊都唔知

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-8-19 19:32 發表

因為支 50mm f1.8 平lol
canon 同 nikon 分別只要 $650 同 $700

另外, 430EXII 賣 $2,100 左右

canon係咪冇出35mm的lens?
咩牌子好& 幾錢呢?
如果35mm係咪就要選f.2?

如果我打算買430exii 用35mm or 50mm f1.8 or 50mm f1.4 日光日白在家影bb都要開閃燈效果就好d?

大宅

原文章由 KnN 於 08-8-19 19:47 發表

其實f2.8已經係大光圈喇, f1.4會更濛, 影大頭就得隻眼清only...
...

係wor~ 用f.1.4點解會濛得咁誇張架呢?
係咪你特登set咗另外一d seting?
比如較吓iso (or 唔知咩咩..)係咪可以令效果冇咁濛?
我見呢度d相又唔係全部好濛嘅?
http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B00009XVCZ/ref=cm_ciu_pdp_images_all

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 miumiu809 於 08-8-19 10:14 PM 發表

canon係咪冇出35mm的lens?
咩牌子好& 幾錢呢?
如果35mm係咪就要選f.2?

如果我打算買430exii 用35mm or 50mm f1.8 or 50mm f1.4 日光日白在家影bb都要開閃燈效果就好d? ...

um.. 你可能要自己做下功課先喇.
http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/Product/Cat_List.aspx?cat_id=25

介紹你去呢到
http://www.dchome.net/forumdisplay.php?fid=2

450d用得既鏡頭, 配件, 同hk 價錢係晒到
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=312113&extra=page%3D1
sigma , tarmon 都係大廠, 真係好famous 既, 我估無咩可能買唔到.

如果我打算買430exii 用35mm or 50mm f1.8 or 50mm f1.4 日光日白在家影bb都要開閃燈效果就好d?
直打唔會好d, 打bounce 既光會自然好多, 日光日白開唔開閃好睇下你想影咩, 又唔係1+1=2, 除左basic concepts(光圈快門iso white balance 等等), 無咩rules 既..

大宅

再比較埋用50mm f1.8ii 嘅相, 又真係同f1.4好似相差好遠咁wor~ 定係買得f1.4嘅人普遍比較pro d, 所以d相先有咁大差別呢?!
http://www.amazon.com/gp/custome ... _ciu_pdp_images_all

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 miumiu809 於 08-8-19 10:34 PM 發表
再比較埋用50mm f1.8ii 嘅相, 又真係同f1.4好似相差好遠咁wor~ 定係買得f1.4嘅人普遍比較pro d, 所以d相先有咁大差別呢?!
http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B00007E7JU/ref=cm_ci ...

如果你覺得50.4係好既, 就50.4喇, 係咪先:lol 影相最緊要自己開心. 50MM其實仲有枝f1.2, 一萬左右.

你係鍾意影相, 不如plan埋你第時會點買鏡, 用prime 定zoom多, 係hk, 玩到唔玩就2手賣左佢, 好容易, 你果到有無咁易我唔知呀, 買50mm就好監介, 再買35/85mm 定焦又好近, 24mm, 100mm comment 又唔夠35/85mm咁好. 你可能又要諗諗第時點買鏡.
定一枝prime, 跟手都會買zoom, 24-70/2.8L, 24-105/4L, 70-200/2.8L. 果堆貴價L鏡

[ 本文章最後由 KnN 於 08-8-19 23:16 編輯 ]

大宅

原文章由 KnN 於 08-8-19 22:41 發表

如果你覺得50.4係好既, 就50.4喇, 係咪先:lol 影相最緊要自己開心. 50MM其實仲有枝f1.2, 一萬左右.

你係鍾意影相, 不如plan埋你第時會點買鏡, 用prime 定zoom多, 係hk, 玩到唔玩就2手賣左佢, 好容易, 你果到有無咁 ...

好似講到好遙遠咁, 不過如果自己識, 當然都想設合到以後點買鏡啦~! 你知啦, 而家我咩都未識就已經想買定焦+燈, 都唔知日後有幾多嘢跟尾...
prime鏡係咩?一支可以代替晒35mm&50mm&85mm咁好架?
L鏡又係咩呢?

大宅

少少意見。

因為我成日影契仔女表演,所以之前買左枝sigma黎做天涯鏡,長啲焦距。跟住一直都冇用返枝kit鏡,連枝50mm f/1.8都冇乜用。但最近我拎返枝kit鏡出黎,唔知點解我覺得佢影出黎啲相係靚啲(我係400d貴少少枝kit鏡) 所以一直都情願放響箱都唔想放返佢出去。

大宅

少少意見。

因為我成日影契仔女表演,所以之前買左枝sigma黎做天涯鏡,長啲焦距。跟住一直都冇用返枝kit鏡,連枝50mm f/1.8都冇乜用。但最近我拎返枝kit鏡出黎,唔知點解我覺得佢影出黎啲相係靚啲(我係400d貴少少枝kit鏡) 所以一直都情願放響箱都唔想放返佢出去。

首頁

尾頁

跳至