自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我地先係南山書城行去海岸城, 約10mins, 之後係海岸城打的去深圳灣關口, $20-

369係青青世界門口搭架, 其實個度係無選擇, 一定要搭呢架車走! 因為的士都好小會駛入來~

369係青青世界-布吉, 途經世界之窗站 & 東門等旺區

原文章由 cc0524 於 08-7-21 10:50 AM 發表
多, 我想問回程你係南山書城點走呀?? 另外係青青世界坐公巴 369 係邊度坐架??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

由南山書城行去海岸城易唔易行架??
咁即係如果唔行去海岸城可以坐 369 去世界之窗地鐵站??

唔好意思係唔係問得好蠢呀?? 因為我未去過架!!

原文章由 多利是 於 08-7-21 10:56 發表
我地先係南山書城行去海岸城, 約10mins, 之後係海岸城打的去深圳灣關口, $20-

369係青青世界門口搭架, 其實個度係無選擇, 一定要搭呢架車走! 因為的士都好小會駛入來~

369係青青世界-布吉, 途經世界之窗站 & 東門 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cc0524 於 08-7-21 11:02 發表
由南山書城行去海岸城易唔易行架??
咁即係如果唔行去海岸城可以坐 369 去世界之窗地鐵站??

唔好意思係唔係問得好蠢呀?? 因為我未去過架!!

cc, 如果識行, 其實由南山書城行去海岸城其實好近架咋(書城出來後, 行經海印長城果個屋苑, 過返對面馬路), 遲 d 會仲好 d, 佢起緊條天橋誇過條 highway, 唔用兜咁遠過馬路, 依家就行遠少少囉, 369 係可以去到世界之窗地鐵站架, 我上次都搭過

[ 本文章最後由 bobo 於 08-7-21 11:16 編輯 ]

水晶宮

yes. 南山書城行去海岸城是很近的, 一條直路, around 10mins 吧?

其實走出南山書城門口, 往左右望望, 都望到海岸城的~ 我幾次都係 drive car 去, 今次先係第1次行去~

369是可以去到世界之窗站的, 我地有唸過去世界之窗站轉地鐵去返少年宮書城及深圳市中心, 但好 tired, 所以選擇了較近的南山~

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:06 AM 發表

cc, 如果識行, 其實由南山書城行去海岸城其實好近架咋, 遲 d 會仲好 d, 佢起緊條天橋誇過條 highway, 唔用兜咁遠過馬路, 依家就行遠少少囉, 369 係可以去到世界之窗地鐵站架, 我上次都搭過 ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

係呀?? 真係唔該晒你!!
咁海岸城仲有咩好食呀??

你平時係落馬洲定係深圳灣過關架?? 係深圳灣那邊係唔係無車搭呀?? 乜南山書城唔係近深圳灣多 d 咩?

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:06 發表

cc, 如果識行, 其實由南山書城行去海岸城其實好近架咋, 遲 d 會仲好 d, 佢起緊條天橋誇過條 highway, 唔用兜咁遠過馬路, 依家就行遠少少囉, 369 係可以去到世界之窗地鐵站架, 我上次都搭過 ...

水晶宮

唔該晒你呀!! 你平時自己查車上架??

原文章由 多利是 於 08-7-21 11:10 發表
yes. 南山書城行去海岸城是很近的, 一條直路, around 10mins 吧?

其實走出南山書城門口, 往左右望望, 都望到海岸城的~ 我幾次都係 drive car 去, 今次先係第1次行去~

369是可以去到世界之窗站的, 我地有唸過去世界 ...

大宅

兩個男仔, 1個6歲, 1個9歲, 因我同c6通常會去深圳突骨, 但如果帶埋小朋友去佢地就好悶.
原文章由 bobo 於 08-7-21 10:54 發表

要睇下你小朋友幾大喎, 會有唔同玩法, hehe

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cc0524 於 08-7-21 11:13 發表
唔該晒你呀!! 你平時自己查車上架??

cc, 南山書城基本上係近深圳灣口岸多 d 架, 你出左關後可以打的去, 又或者搭巴士245去都得, rmb2.5一位, 約第5個站(海雅百貨)落車, 行前少少就係南山書城架啦, 如果你係落馬洲口岸過關, 可以搭 mtr 去到世界之窗打的去南山書城, or 搭巴士去囉, 但車程較耐, 同埋你未必識落車, 我唔太建議

水晶宮

我地平時多數過落馬州 & 羅湖口岸

不過今次去青青世界, 深圳灣山岸平,近&方便好多, so選擇了呢個關口~ 青青世界去南山好近架咋, so 係青青世界去書城, 貪方便選了南山書城囉~

海岸城有好多野食架, 有之前其他bk友推介既'大飽口福自助餐', 仲有間好大的中心明菜, 有滋味堂瓦x湯, 仲有味千拉麵, 麵點王..等等.....

仲有 jusco 食街...jusco, 對面就係家樂福~

我 of course 唔係 drive car 上去啦, 係我細佬而家係深圳做工生活, 咁就到佢時間, 多數都可以坐佢順風車囉~

原文章由 cc0524 於 08-7-21 11:11 AM 發表
係呀?? 真係唔該晒你!!
咁海岸城仲有咩好食呀??

你平時係落馬洲定係深圳灣過關架?? 係深圳灣那邊係唔係無車搭呀?? 乜南山書城唔係近深圳灣多 d 咩?

...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 lmc2005 於 08-7-21 11:19 發表
兩個男仔, 1個6歲, 1個9歲, 因我同c6通常會去深圳突骨, 但如果帶埋小朋友去佢地就好悶.

如果你又要有揼骨, 又要有野岩佢玩, 我諗鳳崗嘉輝會啦, 較近深圳, 又兩樣都可以做到

水晶宮

因為我見 d 人話深圳灣口岸好荒蕪, 出左去無車搭, 所以我都未試過由那裡過關, 不過次次都去少年宮, 又想試下去南山書城, 所以就問問你地羅!!

咁係咪一出左深圳灣口岸就見架 245 巴士啦??

南山書城那裡有無大 supermarket ?? 海岸城又有咩好食??

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:21 發表

cc, 南山書城基本上係近深圳灣口岸多 d 架, 你出左關後可以打的去, 又或者搭巴士245去都得, rmb2.5一位, 約第5個站(海雅百貨)落車, 行前少少就係南山書城架啦, 如果你係落馬洲口岸過關, 可以搭 mtr 去到世界之窗打 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 多利是 於 08-7-21 11:23 發表

不過今次去青青世界, 深圳灣山岸平,近&方便好多, so選擇了呢個關口~ 青青世界去南山好近架咋, so 係青青世界去書城, 貪方便選了南山書城囉~

海岸城有好多野食架, 有之前其他bk友 ...

多, 家樂福果個場都有野食, 見大大個牌寫水煮魚呀, 果個場好似叫保利文化廣場, 果度一樓仲有間反斗樂園架, 不過勁嘈, 因好多遊戲機玩, 我同仔行過一次

水晶宮

原來係咁!! 如果有順風車就真係方便好多, 就算 shopping 買多 d 野都唔怕!!

我食過少年宮間味千, 我覺得無香港咁好食 (雖然香港都係麻麻)

原文章由 多利是 於 08-7-21 11:23 發表

海岸城有好多野食架, 有之前其他bk友 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cc0524 於 08-7-21 11:25 發表
因為我見 d 人話深圳灣口岸好荒蕪, 出左去無車搭, 所以我都未試過由那裡過關, 不過次次都去少年宮, 又想試下去南山書城, 所以就問問你地羅!!

咁係咪一出左深圳灣口岸就見架 245 巴士啦??

南山書城那裡有無大 sup ...

cc, 深圳灣比起其他口岸係比較無咁繁榮, 你一出關口就行前少少就會見到 245 架啦, 其實佢有架 90 號去世界之窗果邊架, 好近好快到, 但我老公就 like 經落馬洲多 d, 因我地去方便 d, 同埋平 d, 南山書城果邊, 我又唔係好覺眼有大 supermarket 呀, 最近可能係海岸城果邊架啦, 海岸城有咩食, 上一個 post, 多利是答左你啦

水晶宮

bobo

why 你地行落馬州會平d?? 5係行深圳灣會平d咩??

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:29 AM 發表

cc, 深圳灣比起其他口岸係比較無咁繁榮, 你一出關口就行前少少就會見到 245 架啦, 其實佢有架 90 號去世界之窗果邊架, 好近好快到, 但我老公就 like 經落馬洲多 d, 因我地去方便 d, 同埋平 d, 南山書城果邊, 我又 ...

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 雪文 於 08-7-21 10:51 發表
樓下樓下

系呀.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 多利是 於 08-7-21 11:41 發表
bobo

why 你地行落馬州會平d?? 5係行深圳灣會平d咩??

深圳灣果邊我地要搭 B2, 大人$12 一位呀, 落馬汌我地可以 DRIVE CAR 泊黃崗再搭綠 VAN $4.5過關轉 MTR, 其實都要左轉右轉架, 不過因 B2係屯門元朗天水圍左兜右兜好晒時間, 加上夜晚返來時都幾多人搭 B2(因 NO CHOICE), 有時要等好耐, SO 我佬唔 LIKE 搭 B2 架

水晶宮

CC

落馬州去南山打的都好貴架..要成$60架..

if 要去南山, 一係就搭地鐵去到世界之窗站打的, 或轉bus~ 一係就從深圳灣口岸去, 可以搭245或打的$20-

其實我幾like行南山, 感覺無咁多人, & 規劃好d, 單南山書城, 海岸城, 同埋bobo講個個家樂福, 已可行一整天了!

cc, 我又5覺味千拉麵既味道比香港差 wor

水晶宮

乜 B2 貴過 B1 架?? 而且仲要兜路?? 我一直係元朗西鐵站搭開 B1 架!!

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:49 發表

深圳灣果邊我地要搭 B2, 大人$12 一位呀, 落馬汌我地可以 DRIVE CAR 泊黃崗再搭綠 VAN $4.5過關轉 MTR, 其實都要左轉右轉架, 不過因 B2係屯門元朗天水圍左兜右兜好晒時間, 加上夜晚返來時都幾多人搭 B2(因 NO CHOI ...

水晶宮

哦..咁係好行d & 平d既~ 但, 5洗轉黃巴士咩??

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:49 AM 發表

深圳灣果邊我地要搭 B2, 大人$12 一位呀, 落馬汌我地可以 DRIVE CAR 泊黃崗再搭綠 VAN $4.5過關轉 MTR, 其實都要左轉右轉架, 不過因 B2係屯門元朗天水圍左兜右兜好晒時間, 加上夜晚返來時都幾多人搭 B2(因 NO CHOI ...

首頁

尾頁

跳至