論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽到呢單新聞,第一個反應係"痴Q線"
D外傭工會真係太貪心囉!加完又加!
用個C忽諗野!又吾諗下自己平時表現係點,有無交足貨。

'褸褸地',諗下請大陸黑工,吾會去勞工署屈我,又吾會甘多要求,話晒大家都係中國人!

大宅

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-22 11:22 發表
話左佢坐地要分肥了, 來了來了...

http://hk.news.yahoo.com/article/080722/4/7aoe.html

外傭到政府總部爭取加薪
(明報)7月22日 星期二 10:55
30多名外籍傭工今早在政府總部外請願,要求豁免外傭徵費及爭取加薪。
...

多謝晒我地位禁能幹政府,現在d外庸仲惡過d僱主.....

別墅

回覆 #1 cy1203 的文章

講真, 貪心係人之常情.. 工會鼓勵佢地做, 亦唔顯得工會的力量...

問題係僱主識唔識得去抗衡而已...

商人有香港總商會, 佢地會同政府爭取, 我地有誰?

複式洋房

真是貪得無厭, 離晒大譜...

別墅

工人..我忍你呢2年...就唔要你la!!!!
你估好多人想請工人咩.....政府都short short 地!!!!!

別墅

THEY ARE CRAZY. HOW LONG THEY HAD BEEN ADJUSTED THEIR SALARY ? ???

男爵府

講真, 我有個愚建, 我地可唔可以成立一個:外傭僱主互助大聯盟, 可唔可以邀請政黨人物如葉太, 吳劍昇等參與, 由義工人事如FA8866統領. 大聯盟成立後可以收小額會費黎run, in case 將來要同政府或外傭打官司, 我地外傭僱主都有互助大聯盟支持下, 唔咦正苦當我地死既. 唔知得唔得呢?
I love my hubby and my boy. XOXOXO

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 bigbigfamily 於 08-7-22 13:14 發表
講真, 我有個愚建, 我地可唔可以成立一個:外傭僱主互助大聯盟, 可唔可以邀請政黨人物如葉太, 吳劍昇等參與, 由義工人事如FA8866統領. 大聯盟成立後可以收小額會費黎run, in case 將來要同政府或外傭打官司, 我地外傭 ...

梗係唔好啦
收得會費, 就要有盤數
要定期開盤數出黎
收唔足會費黎run嘅時候
我地要搵客黎求存
成件事唔同晒架啦

雖然而家我地出黎, 偶爾要夾下錢
但我地都各自有個家庭有份工
而家咁樣大家自發做, 反而可以顯出大家團結嘅心
咁, 唔係更可貴咩? :)

珍珠宮

今次好玩喇~~ 政府玩出個大頭佛出來~~ 星期日到我地遊行啦!!

男爵府

原文章由 ellawyc 於 08-7-22 13:17 發表

梗係唔好啦
收得會費, 就要有盤數
要定期開盤數出黎
收唔足會費黎run嘅時候
我地要搵客黎求存
成件事唔同晒架啦

雖然而家我地出黎, 偶爾要夾下錢
但我地都各自有個家庭有份工
而家咁樣大家自發做, 反而可以顯出大 ...

噤又係, 一有錢involve可能又煩. 但如果成日只係義工夾, 又仔似...因你地都係有家庭嗎! 如果好似我噤想夾下錢, support下, 應點做?
I love my hubby and my boy. XOXOXO

別墅

你個構意都幾好

原文章由 bigbigfamily 於 08-7-22 13:14 發表
講真, 我有個愚建, 我地可唔可以成立一個:外傭僱主互助大聯盟, 可唔可以邀請政黨人物如葉太, 吳劍昇等參與, 由義工人事如FA8866統領. 大聯盟成立後可以收小額會費黎run, in case 將來要同政府或外傭打官司, 我地外傭 ...

伯爵府

creative :
唉.....冇野好講...

大宅

原文章由 sy123456 於 08-7-22 12:32 發表
我地橫掂要求政府立即實行免收$400, 就不如要求立即實行免收$400時, 將外傭人工減至$2000. 佢地做初一, 我地點解唔做十五呢!

應該係撤銷外傭徵費及外傭最低工資....

複式洋房

原文章由 chpyeung 於 08-7-22 14:02 發表

應該係撤銷外傭徵費及外傭最低工資....

贊成!

別墅

回覆 #7 ellawyc 的文章

同意, 因為本人專業是會計, 都略懂公司法, 收費係會引起好大問題, 同埋treasury control 都要成本...

本人亦是另一非牟利教育機構的幹事, 現學校也有幹事動議收舊生會費, 但也基於這方面考慮而擱置, 寧願由校方暫承擔費用..

星期日是一個重要指標, 是測試外傭僱主的團結力指標, 現在政府, 政界(議員)及傳媒都密切關注, 究竟星期日我地有幾多人行出來, 如果仍然係一個笑話, 我相信攪什麼註冊團體, 都只是天方夜譚...

既大家有心, 站了出來再算了...

別墅

回覆 #3 chpyeung 的文章

根本外傭條例要獨立!!!!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 bigbigfamily 於 08-7-22 13:31 發表

噤又係, 一有錢involve可能又煩. 但如果成日只係義工夾, 又仔似...因你地都係有家庭嗎! 如果好似我噤想夾下錢, support下, 應點做?

哈哈.....好簡單

加入義工隊, 做個好義工!

(我好似警察招募咁添......)

民房

最後机會站出來 - 用行動表示不滿

希望大家團結一致,用汗水控訴政府政策之不公!我們再沉默,就會比政府再犧牲我們利益。這是我們於行政會議拍板前的最後机會,一齊上街吧!

原文章由 sy123456 於 08-7-22 14:11 發表

贊成!

民房

只有香港做既外傭可以咁多要求同得到咁多保障

大宅

原文章由 sy123456 於 08-7-22 12:32 發表
我地橫掂要求政府立即實行免收$400, 就不如要求立即實行免收$400時, 將外傭人工減至$2000. 佢地做初一, 我地點解唔做十五呢!

舉腳贊成

首頁

尾頁

跳至