婆媳關係

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

其實補充番,我嫁入黎咁耐,even 搬入黎之前,佢地都係係樓下煮食,因樓上係煮唔到,而咁耐以黎都係係樓下食飯,你就當村屋咁上下,樓下係廳同廚房,樓上係房。而我兩個小朋友,一個一歲一個兩歲,兩個都食素,我唔覺得工人放假就要佢地一日三餐都出街食!廚房得一個,我都已經係淨係煮小朋友,自己同老公都係出去 or 嗌外賣。我地又夾到工人放假時我都放,老公就放半日,係四點開始又出去做嘢,我只係煮個早餐同夜晚,中午都同佢地出去玩同食嘢。

仲有,我要返工,公司俾我帶小朋友返去,一星期我有五日都帶咗佢地走,而家午餐晚餐都唔係屋企食,絕對冇嘈到佢地。我只係覺得,連工人放假嗰一日,都唔俾我落去整吓嘢俾細路食嗎?仲有,朝早一早已經冇落去,我知朝早唔好嘈到人。但下晏唔知幾點又要瞓,我唔開心係下晝都話唔好落黎。咁工人放假老公唔係度嗰一餐,要個一歲bb 食味精外賣嗎?還是要我獨留佢地兩個係樓上,我自己落去煮?一開始我都當佢地屋企人,我同老公都有搵朋友嘗試介紹工作俾叔仔,結婚時我仲私人打咗條金鍊俾佢老婆⋯如果佢下晝想瞓我又係度,出黎講一聲,我一定會上番去俾佢瞓。而家個感覺係根本唔想我地係度,叫我地直情唔好落去,呢點我係好唔開心!

我陀細佬時,返工返到生前十日,唔使返工日頭係屋企都唔敢瞓覺要睇大女,亦自覺要早啲瞓早啲起身等肚裡bb 健康啲⋯所以我確實唔理解佢。呢個係我嘅盲點。至於奶奶,原來認識十年都唔算係咩,我唔係話要佢幫我出頭定點,有樓上住其實都已經好好。我心只想佢講一兩句,算啦,當就下佢地啦!咁我已經覺得好過啲!但佢寧願見唔到啲孫都唔想同我傾,我就覺得心死了⋯

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表我

原帖由 bell18 於 15-10-18 發表
我覺得你無錯。

錯在你同奶奶之間嘅關係有第三者介入。
我覺得你好聰明⋯其實真係要保持距離的⋯係我以前屋企唔開心,遇到奶奶就真係當咗佢阿媽,攞哂個心出黎⋯

伯爵府

開頭覺得唔去樓下食都正常,大肚婆真係會想訓多啲,同埋醒左好難訓番(我係咁),但講到叫你地係樓上煮真係好過份...

大宅

引用:我覺你唔係小氣,只係無係叔仔角度諗。。。

原帖由 mulan1985 於 15-10-18 發表
我覺你唔係小氣,只係無係叔仔角度諗。。。。
試想想,換轉人物,你地係叔仔,小朋友係佢地生,可能都會咁 ...
我淨係想佢講句,我都知你湊住兩個有啲困難,儘量就下佢地啦!如果佢咁講,我已經唔會嬲⋯

大宅

引用:如果一家人原本開開心心,我會主動遷就返佢

原帖由 mwmyway 於 15-10-18 發表
如果一家人原本開開心心,我會主動遷就返佢地咯,唔好話大肚婆啦,正常人一早就比d小朋友嘈醒都想發脾氣, ...
其實叔仔態度不是太好,佢之前係房出黎命令式地講細路日頭唔好係廳玩。而我真係接受唔到一歲小朋友食街外嘢,佢地連肉都唔食⋯

大宅

引用:99+既角度+手掌又係肉+手背又係肉,都唔知

原帖由 貧窮媽媽 於 15-10-18 發表
99 既角度 手掌又係肉 手背又係肉,都唔知點覆你好,同埋又唔知叔仔老婆講左d 咩

...
或者佢同奶奶講話唔知得罪我啲咩,無啦啦唔睬佢。

大宅

引用:晨早流流人地瞓你又為左食帶埋小朋友落黎煮

原帖由 肥妹心 於 15-10-18 發表
晨早流流人地瞓你又為左食帶埋小朋友落黎煮野食,你又知唔知好擾人呢?工人放假 一日半落街食啦,

自己講 ...
雖然係有樓上樓下,但樓上係冇廚房的,我唔係樓下煮係邊度煮呢??

大宅

引用:其實大家作息時間唔一樣真係好難夾。我自己

原帖由 michelle_mc924 於 15-10-18 發表
其實大家作息時間唔一樣真係好難夾。我自己都係夜貓,冇中午兩三點都未真正起身,如果早上有人嘈真係會好忟 ...
咁又冇重男輕女,而且我都有一仔一女⋯

大宅

引用:Quote:bell18+發表於+15-10-18+08:26+我覺

原帖由 kyky123 於 15-10-18 發表
您完全是一個好識想及聰明的女性. 我好蠢, 想法同樓主一樣, 當99, 叔仔是一個人, 相信他們. 結果, 傷得好 ...
咁真係好傷⋯不過我好彩啲,老公起碼企係我嗰邊!

大宅

引用:講真,俾著係我都唔識覆你d+mdg+la,+仲有兩

原帖由 henry921121 於 15-10-18 發表
講真,俾著係我都唔識覆你d mdg la, 仲有兩個細路唔嘈ga, 人地仲訓緊ga. 大肚已經唔係禁舒服,仲要俾人嘈生 ...
係咪我當局者迷?叔仔讓步咗咩?請指點吓我!唔係誤會咗好人⋯

翡翠宮

搬開得吾得?
加多一個人已經係大既variable
仲要係大肚婆你點拗都輸
有好多人覺得大肚大哂
我係你一家4口搬
煮食都吾得真係夠癲雞

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

首先,你叔仔應該都好錫老婆,同埋佢老婆應該都有同叔仔嘈過,一個男人在家庭通常唔會因為呢d嘢搞事,除非有壓力。

你諗住你地係一家人,但係叔仔老婆未必係咁諗。每個人都有唔同的生活方式,而且,你唔好將自己以前點,同埋現在應該點放在別人身上。人地有人地的打算

我都明白點解叔仔想大家分開食,因為長遠來說,你們係2家人,真係2家人,唔係講笑,自己都有自己細路,大日細路大咗,湊b 其實有好多問題。另外共用廚房係有好多磨擦,我同我奶奶都唔係好熟,但基本上每次見面佢都會講返當年同自己弟婦2家人share 一間屋住,個弟媳點衰點衰,簡單來說,咪又係佢弟媳霸道,佢唔夠人爭地方用,最後咪搬走了

別墅

你係早上落去先嘈到佢地遮,咁你不如買個電磁爐同煎pan在樓上煮早餐,早餐比較簡單,應該冇問題。有時食下麥皮或穀物早餐咪方便又簡單。

monlee313    發表於 15-10-18 16:21

禁止訪問

引用:其實補充番,我嫁入黎咁耐,even 搬入黎之

伯爵府

一句講晒,有本事就搬……

伯爵府

畀面勳章

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
其實補充番,我嫁入黎咁耐,even 搬入黎之前,佢地都係係樓下煮食,因樓上係煮唔到,而咁耐以黎都係係樓下 ...
樓主,其實我覺得落唔落樓下煮食,無話對與錯。大家都各有難處,你可謂嫁先,有先到先得既習慣,一直都係甘樣 。
叔仔老婆嫁入黎後,呢樣唔比個樣唔得。
你有d唔慣,但問題佢大肚,又可能真係需要遷就。所以我覺得好難分對錯。

而你奶奶

伯爵府

畀面勳章

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
其實補充番,我嫁入黎咁耐,even 搬入黎之前,佢地都係係樓下煮食,因樓上係煮唔到,而咁耐以黎都係係樓下 ...
樓主,其實我覺得落唔落樓下煮食,無話對與錯。大家都各有難處,你可謂嫁先,有先到先得既習慣,一直都係甘樣 。
叔仔老婆嫁入黎後,呢樣唔比個樣唔得。
你有d唔慣,但問題佢大肚,又可能真係需要遷就。所以我覺得好難分對錯。

而你奶奶

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

根本問題係你一家同叔仔一家,無端端變左質問99點解咁咁咁,你老公點解唔3口6面同叔仔傾多次,就算明知會嘈交都要傾囉.

男爵府

回覆:anidacat 的帖子

樓主你心中之對人家人,交心。一廂情願。人地母子為各自「家人」出聲、你唔開心.我都明。你要放下。因你氣是令自己不快。人地家人不會氣。

退一步,99之家人是親生仔。叔仔家人是老婆及出世之仔。親疏有別.

你之真正家人是你c6, 仔加女。

我之前比ex99講一套做一套hurt 了。
我ex c6 因為他母及弟好多事,加上自己問題。母及弟是他其中藉口,我們分開(性格真的不合)

Ex c6 比99 洗腦,而家對他支持不棄的太太走了。(自己之家散了)
而家他有錢,照顧個2家人,咪一家人。你冇錢,事業有難,身體有事,人老冇依。叔仔三仔母咪打個電話問候下你,不過其他幫唔到你。他曰,他會知。但太晚了。

樓主,其他綱友有不同意見,勿執著。他們都是想大家少句。自己照顧好自己一家就是了。

男爵府

回覆:jacobkit 的帖子

對。
樓主儲錢搬,才長久。
一屋3個母親、3個女當家,吵大架,遲早。
叔嫂各有家,冇可能一起住

首頁
12345...18

尾頁

跳至