自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:只聽單一邊說話,真係晤知有幾多成真幾多成

原帖由 橙汁b 於 15-10-23 發表
只聽單一邊說話,
真係晤知有幾多成真幾多成假
Wahaha,我奶奶都係,佢同我講唔想幫大姑奶(佢連象徵式家用都無比),但係佢面前極樂意,永無say no. 有時佢同我呻佢個女,我都直接一句,你自己攞黎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Yibu 發表於 15-10-23 19:23
我真係唔理解。大姑奶仲怨自己無好好栽培個女,無能力俾個女去外國讀書。我同大姑奶講讀得上香港讀到啦,叫 ...
唔需要理解,有些事情本來就冇得解。
以我經驗,我覺得只要做好自己本份,唔over,亦唔好批評別人就好了。

你認為姑奶人好,我係你我會幫得就幫,多開解佢;另一方面亦唔會因為佢既講法,而批評姑奶的女兒,各有前因,我唔清楚成個圖畫,我不會批評他人。

bik1229    發表於 15-10-23 20:06

公爵府

2024年龍年勳章

EVA222 發表於 15-10-23 19:25
好多老女人都有點精神分裂,一邊呻一邊樂在其中,湯水廁紙水果,個女未必領情,好多母女是火星撞地球,少見 ...
莪可能厚多士啦!大姑奶身體麻麻,有點擔心佢太辛苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 ttjl7 於 15-10-23 發表父母

原帖由 choco_soup 於 15-10-23 發表
人地家事唔清楚就唔好理。父母對仔女差唔好期望有好既回報
我奶奶好錫3個仔女,我同佢住左8年,真係眼見到晒的,幸運地,佢都好錫我

但我真係見到我大姑奶對奶奶真係不敢講試過太99入醫院,我老公同2家姐輪住去頂奶奶休息,但大姑奶係無出現過

瑪瑙宮

引用:好多老女人都有點精神分裂,一邊呻一邊樂在

原帖由 EVA222 於 15-10-23 發表
好多老女人都有點精神分裂,一邊呻一邊樂在其中,湯水廁紙水果,個女未必領情,好多母女是火星撞地球,少見 ...
哈哈!完全係我奶奶老爺,廁紙都幫兩個女買但兩個女連心意金都無。

而家仲想生左拎返黎湊我奶奶同我講好驚,但佢應該唔會拒絕,所以我驚d

禁止訪問

引用:Quote:Yibu 發表於 15-10-23 19:23 我真係

伯爵府

畀面勳章

引用:又係願打願捱問題

原帖由 jodylulu 於 15-10-23 發表
又係願打願捱問題

禁止訪問

回覆:同情姑奶, 但覺得佢又有點自己攞黎既....唉...

公爵府

引用:Quote:原帖由+Yibu+於+15-10-23+發表我大姑

原帖由 ttjl7 於 15-10-23 發表
父母養育之恩真的好偉大,
希望年青人多點愛惜家人。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

各有前因,自己思量最清楚!

珍珠宮

回覆:Yibu 的帖子

樓主,好多時一家唔知一家事,你們雖然好親,但始終唔係一齊住,你姑奶從少點同個女相處,點教,可能好多野hide左,你姑奶冇講。家庭電器濕碎野你幫到咪幫囉,佢呻你咪傾聽。

珊瑚宮

環保接龍勳章

我媽好錫我妹,成日買野上去又幫手打掃。我啲阿姨好鍾意講「佢咁大個洗咩照顧佢」。又成日話我妹洗我阿媽,但我媽是自願的。我因為無小朋友,佢又少在家,若我多點在家,佢都會成日上來,試過有日上去我家攞野,我晚上回家成間屋仲乾淨過新年大掃除。

所以人地嘅事,唔好亂諗,除非佢開口鬧,否則好難估架

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

侯爵府

引用:我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡

原帖由 Yibu 於 15-10-23 發表
我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡, 生活好基層, 仲要做體力勞動的工作.

我有時會同佢食飯. 大姑 ...
一個願打一個願捱

Yibu    發表於 15-10-23 22:17

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

bik1229 發表於 15-10-23 20:01
樓主,好多時一家唔知一家事,你們雖然好親,但始終唔係一齊住,你姑奶從少點同個女相處,點教,可能好多野 ...
係呀。我盡量幫得就幫,佢年紀可以做我阿媽。佢屋企的濕星野唔難攪既。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Yibu 發表於 15-10-23 19:23
我真係唔理解。大姑奶仲怨自己無好好栽培個女,無能力俾個女去外國讀書。我同大姑奶講讀得上香港讀到啦,叫 ...
樓主,希望你唔好介意,其實我並不是話你多事。感覺你人好,你姑奶也好,但也不表示姑奶女兒不好。
又講下我奶奶,佢都好照顧我地一家,試過成煲湯連埋個湯煲拎上我地屋企,路程係1.5小時,我地見到都呆了。我相信如果唔係我地強烈阻止佢,佢送埋厠紙上我家都肯定係遲早既事。我好感激佢咁鍚我地,但在我心中,老人家是要來愛惜的。所以我地推得就推,但其實我奶奶係唔開心我地唔佢領情,而佢仍時不時試我地既底線。

又講下假日飲茶,每次我先生想約佢放假飲茶,佢必定推說:你地做野忙,唔洗倍我......。我聽過我先生在電話邊發脾氣:忙咩呢?成日都話我地忙,忙就唔會打比你約你啦!但最後,總係約唔到奶奶飲茶,因為佢話我地返工忙,放假就好休息下.....

其實,我奶奶真係一個好好既人,我地亦好願意孝順倍伴佢;但外人或親戚朋友睇到既,可能又是另一個畫面。

所以,試下好似其他JM咁講,盡量開解姑奶,唔需要埋怨自己未做夠,或只圍住個女轉,女已成年責任其實就完。現在攞長者卡仲好年輕呀,葉劉淑儀都剛攞左長者咭。多開導佢都要愛惜自己,要有自己生活,人能自愛就自然有人愛了。希望姑奶能想通。

Yibu    發表於 15-10-24 00:20

禁止發言

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Yibu 於 15-10-23 發表我大姑

原帖由 ttjl7 於 15-10-23 發表
父母養育之恩真的好偉大,
希望年青人多點愛惜家人。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡

我大姑奶人好好, 容易相處, 剛剛攞左長者卡, 生活好基層, 仲要做體力勞動的工作.

我有時會同佢食飯. 大姑 ...
我有auntie話要過海幫仔拎衫返屋企洗,再送返去。話唔去睇唔到個仔,阿仔唔得閒理隻貓又係阿媽處理 ...

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:bik1229 發表於 15-10-23 20:01 樓主

係呀。我盡量幫得就幫,佢年紀可以做我阿媽。佢屋企的濕星野唔難攪既。
都好彩仲有你去幫輕下佢

大家好,我是子悠~~

首頁

尾頁

跳至