自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

件事其實唔係發生在我身上
只係聽到時有小小意外原來郵差派件唔會verify
(我以為ems會慎重一點)

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:EMS狀況~ 大家覺得郵局有冇責任

無責任。寫錯地址個位就有責任

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

伯爵府

畀面勳章

我平時收開嘅ems係要攞身份證核對姓名,要同包裹一樣先可以簽收,電話就唔關事,係派唔到比你先會sms通知你,你個case我只知郵差在程序上出錯,但始終係寫錯地址,好難講

伯爵府

無, 有責任o既係 sender, 寫錯地址而有人貪心拎左, 其實直接上去錯地址果度問番佢拎得唔得

大宅

ipipipip 發表於 15-10-30 14:50
錯的係收左又唔攞返出黎的人
件包裹好似主要係食物
簽收方亦都完全冇懷疑地食埋...

珍珠宮

子爵府

如果掛號郵差無對身份不同就有責任,唔係就無,如果掛號,你朋友大可以揾返收件人

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

朋友寫錯地址在先,D人貪心在後(話有呢個人果個收件者),
但有時收件本人唔係屋企,就會由其他人代收,只會問係咪有XXX係度,有佢GE郵件....
BTW冇打電話比收件人咩,我上次寄(唔係EMS)都有打電話話等陣有郵件到,問我係唔係屋企

郵局冇責任,佢地只負責送到地址

願身邊人皆有所歸

子爵府

twoseconds 發表於 15-10-30 15:03
件包裹好似主要係食物
我就覺得收件人有問題, 都唔睇下寄比邊個就食!!!!, 通常郵局派上門會問下有冇呢個人, 有就簽收走人, 係唔會CHECK, 除非自己去郵局拿先CHECK身分證. 講真, 唔係寄比自己或者自己屋企人既我會唔收件, 大佬, 一來唔知係咩東東, 二來可能真正既收件人好需要件物品呢. 點會開左唔係自己既嘢又食埋既......

禁止訪問

引用:我平時收開嘅ems係要攞身份證核對姓名,要

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表

原帖由 巧嵐 於 15-10-30 發表
以我自己為例,如網上買野我多數用英文名,Mary,Amy,或者網名,咁郵差就算攞身份證都唔會對到

...
唔係喎,ems要寫全名,我做開嘅係咁,我寫英文名係唔得

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

最錯係你朋友寫錯地址..

翡翠宮

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

地址寫錯唔關郵局事

大宅

ems 這一年越來奇怪,
以前是在張form 簽收,之後郵差取走面一張,
近來試過簽完後,郵差取走全部form, 我只好影相for record,
最近一次是郵差不知給張什么A4纸就叫人簽名,如果是欠單我就死了

仲有check status 仲衰, 打去hotline, 他叫我打去某分区郵局a電話,
打很久a都無人聽, 再打去hotline, 他俾同一郵局b電話叫我試,
b有人聽, 但他只負責信件, 大件郵件要打另一number,
我即刻話 ‘’你不是叫我打a呀?是a無人接我才打给你架,‘’
最好笑的是b話a是忙於分信的可能不得閒接,他給c number 给我試……
c number 是那種A服務按1,B服務按2,一大輪终於有人聽!

點解hotline 不晨早给c number俾人? ?

男爵府

引用:Quote:原帖由 巧嵐 於 15-10-30 發表以我自

原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表
唔係喎,ems要寫全名,我做開嘅係咁,我寫英文名係唔得
我不嬲寫開e.g.mary chan,完全冇問題

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

我平日online郵寄,郵局職員話,郵差上門不用对名,但如果攞郵遞咭就必須本人。

男爵府

twoseconds 發表於 15-10-30 15:03
件包裹好似主要係食物
收件果個唔係冇懷疑, 只係衰貪心者, 呢個情況, 真係"問天問地攞唔到", 對方肯比番你, 真係要還神, 佢係要貪心, 死都唔認有收過, 其實你係吹佢唔帳

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表

原帖由 cvpigpig 於 15-10-30 發表
我不嬲寫開e.g.mary chan,完全冇問題
咁唔知,可能唔同地區唔同做法,我喺日本,韓國買野,對方都要求身份證全名,買左幾年都係咁,郵差每次上黎一定要核對身份證同寫低頭3個號碼

首頁

尾頁

跳至