懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想人人不同,睇醫生手勢,我只痛了2日,而且痛,只係好小痛,我覺得子宮收縮痛D

男爵府

第一胎 ~ 痛足一個月(遇人不淑)

第二胎 ~ 聯完冇痛過

大宅

之前話聯完針唔同o既媽mi
係咪都o係私家生ga??

男爵府

原文章由 shootertse 於 08-8-9 00:38 發表

唔係bor, 我喺kwh生

大宅

我係私家生, 係頭個兩日痛痛地, 之後都冇野.

我每日都有浸傷口, 唔知關不關事, 所以唔痛

子爵府

原文章由 shootertse 於 08-8-9 00:38 發表

係,tsuen wan 港安醫院,dr 盧乃本

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 baby627 於 08-8-7 14:20 發表
唔係喎!我係政府生,個傷口好快就唔痛!反而係腳水腫令到隻腳痛,我估係睇助產士聯針手勢同埋之後傷口的處理、你同d線夾唔夾!

我一生完就唔痛, 跟住落床行得走得 Q 腳坐都得, 我仲俾人話我行得快.

不過都係發左少少炎, 好早發現, 所以未痛就拆線, 拆線時就痛到爆燈!! 之後冇聯番, 唔痛, 仲可以跑街....

[ 本文章最後由 bosch 於 08-8-9 19:39 編輯 ]

大宅

陪月勳章

我生第一個時痛到十二朝, 期間仲要坐水泡. 反而第二個就即晚可以落床去餵人奶啦!
小心處理個傷口好重要, 千萬不要用毛巾清洗, 一個唔覺意勾到傷口 .... 一來痛死; 二來可能傷口會發炎.

Take Care & Good Luck

大宅

頭一個星期好痛, 慢慢地無咁痛, 兩個星期左右就不痛了. (當時唔識用水泡坐, 所以勁痛)
我都是在私家生, 應該不關政府或私家的關係

大宅

我都係私家生,余啟文醫生,縫咗3針,20日仲痛緊!

大宅

我剛剛生左5日, 我想問問, 點先為之發炎呀?有點腫是正常嗎?我每次去完廁所都有用清洗器洗,之後用抹手紙抹乾.咁清潔方法.是正確嗎?
另外,我想問問大家,去大便時,個傷口會否痛呀?我第一次去大便時,我不自覺咁係傷口位置收縮呀,咁會否整到傷口發炎架?????

子爵府

原文章由 ill 於 08-8-9 15:34 發表

係,tsuen wan 港安醫院,dr 盧乃本

me 2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 crickey 於 08-8-10 01:24 發表
我剛剛生左5日, 我想問問, 點先為之發炎呀?有點腫是正常嗎?我每次去完廁所都有用清洗器洗,之後用抹手紙抹乾.咁清潔方法.是正確嗎?
另外,我想問問大家,去大便時,個傷口會否痛呀?我第一次去大便時,我不自覺咁係傷口位 ...

發炎係痛, 腫, 流膿等.. 我果陣仲響醫院時沖涼, 摸下個傷口好似有兩條痕咁, 第二日咪問醫生, 點知佢話 d 線頭凸左出黎要拆線. 我半夜睇番我份 report , 姑娘寫住有少少膿喎.. 不過其他姑娘睇過傷口, 話冇發炎, 仲問我做乜要拆線.

個傷口附近有好多神經線, 聯針時聯埋左都唔出奇, 所以就算痛都同醫生手勢未必有關, 當然如果真係聯得太衰攪到又痛又發炎就係同醫生手勢有關.:;pppp:

去完洗手間係要印乾, 用清水洗淨就 ok. 我果陣姑娘有教用麻雀台燈/書台燈照15mins, 等個傷口乾爽 d, 我冇燈照, 咪用暖風機吹. 講開至知我阿媽生我地果陣, 廣華係咁教佢護護理個傷口. 如果平時冇發炎, 唔照都得既. 如果用廁紙去印, 最緊要唔好有野甩出黎黏住個傷口.

我未生時聽過產前產後要多食蔬果預防便秘. 我初初去大便都驚呀... 雖然後期拆左線冇再聯番, 但好驚, 寧願坐耐 d都唔敢夾硬谷, bb 響果陣勁喊都出唔到去, 咪叫老公頂住檔睇住佢先~

[ 本文章最後由 bosch 於 08-8-10 12:20 編輯 ]

子爵府

朋友教我的,我上一胎都係咁:
用清洗器,水加一滴滴露,每次去TOILET之後都係咁洗,好快就唔痛而且感覺CLEAN D
醫生都話冇問題

子爵府

我阿嫂都係搵c+生, 佢生完第2日已經唔痛la, 重見佢交差腳o甘坐o係床邊tim 呀!!~

其實每次去完toilet 之後用消毒藥水洗傷口係o米都會快d 好呀? 不過, 唔知會唔會"la" 死呀...

原文章由 ill 於 08-8-10 12:18 發表
用清洗器,水加一滴滴露,每次去TOILET之後都係咁洗,好快就唔痛而且感覺CLEAN D
醫生都話冇問題

大宅

原文章由 ill 於 08-8-10 12:18 發表
醫生都話冇問題

用滴露需唔需要再沖水架???

子爵府

原文章由 crickey 於 08-8-10 14:03 發表

用滴露需唔需要再沖水架???

係 响個沖洗瓶 入滿水後, 加一滴滴露, 搖均
ie 好好好好稀
ng 會 la ka........

別墅

睇完後,好驚呀 ,又想順產 ,因為復原快,但真係好驚呀 !
有傷口,係唔係好長時間唔可以行埋架 ???

別墅

今日已經23日了,個會陰傷口一un到佢都仲痛,有時仲有o拿的感覺,我都担心係咪發左炎,我為左舒服d,我到依家都係坐緊水泡,我記得o係醫院時,我坐水泡,個fd來探我仲話我差勁要坐水泡,因為佢都係o係果間醫院度生,佢話冇咩點痛,但我到依家都仲痛,攪到有時照顧bb時都唔係咁方便,都唔知仲要痛幾耐

大宅

其實大家去完大大之後,有無覺收縮架個傷口?我去完一次之後,覺得不自覺咁收縮會陰傷口.之後就好驚會整到傷口,到現在生左7日了,都唔敢再去,就算肚痛都唔敢痾呀...咁我可以點呀?係唔係真係會整到傷口架.....我到今日重好痛呀..一坐就痛到死......

首頁

尾頁

跳至