婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

大宅

抵抗力好重要,同埋個人不要太緊張(心情好緊要)
你試下早些睡,早上起床一杯鹽水,
真系覆反時,你不要太煩燥,話比自己聽,我一定會打敗你的
竟然都翻發了,你煩燥無補於事,按步就班,吃藥塞藥,早些休息
留在有冷氣的地方,因為若太熱下體出汗濕氣多也影響病情
再來是換徫生巾的牌子,月經來時換勸些
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我以前經常反發,有一排飲在屈xx出售的腹腔xxx, 唔記得名子,太久了,早上一杯,很有用,是中藥成份,調理個人身子,針對女性這個問題,你可以試下,價錢不貴,好像是一百三左右。現在很久沒飲了,經驗是加強個人抵抗力和保持良好的心理質素

大宅

之前有報導話飲紅莓汁有幫助, 半年前我開始買了sunraysia-cranberry飲, 不過都幾貴, 細細支都成10幾蚊.我多數買1 lt, 成50蚊, 慢慢飲.
而且多數係M來時期飲, 平時就間中飲, 都幾好呀. 可以一試.

男爵府

我係新進會員,近呢2個月我又係咁,仲要2次都係睇左成個月的醫生,又塞又食藥,最慘的就係2次都係睇到差唔多好果時,M又到,一M完又再痕,搞到成個人都氣餒,個個醫生都話係小事,唔好擔心,但係咁反覆几次,都几煩,都唔知點算好.
不過最尾果次 去眕個專科,佢話可能之前食太多抗生素,殺晒D益菌,身體冇咩抵抗力先會咁..所以依家我盡量少食藥,過2日可能又要再去睇下個Dr. 希望今次可以搞定..

別墅

唉~~ 我又係呢D野! 煩都煩死我!!幾年前第一次有, 之後好似年檢咁, 一年一次, 但次次睇左醫生塞完藥就無事, 第二年再黎過! 咁無理佢!
但今次一搞就搞左大半年, 上年年尾開始有, 去睇醫生, 食藥塞藥! UNDER一次過換曬新既棉質! 但都無用, 一用完藥唔夠2個月又黎過! 淨係睇院生都睇窮我! 點知4月有左BB, 又繼續無停過! 同醫生講, 佢地又話無辦法, 都係塞藥同用藥膏! 但家陣仲衰, 過唔夠一個月又翻發! 乜都去驗過, 又話係念珠頭菌! 要抵抗力好D, 叫我唔好咁大壓力! 但每次一痕就煩到死! 有左又唔想成日塞藥. 睇西醫已經睇換過3個, 人地話果個OK, 就去睇幾次, 唔得再問! 都係唔得!
之後去睇中醫, 仲慘比個醫生鬧, 話我點解唔醫好先要BB,我都唔知會有架! 叫我生左先再去醫好, 搞到我家陣又驚成日咁塞藥會影响到BB! 但又無辦法!

[ 本文章最後由 mimibebe 於 08-9-6 14:49 編輯 ]

禁止訪問

回覆 #1 mimibebe 的文章

男爵府

我8/9去了專科那里又做檢查,抽了去化驗,昨天出了報告醫生說種不到任何細菌,說我有可能是敏感或太緊張,
但係呢几次就係好似有小小忍尿. 痕痕地..都几煩. 依家都唔知要再睇咩醫生好..
唯有過几日睇下情況再定啦..
我依家都食緊維他命,希望可以增加抵抗力..

點解做女人如此麻煩...

大宅

做女人真係好煩架, 呢個我真係深深體會到.

我覺得既然你都食緊維他命, 如果唔係太癢咪唔好睇西醫住囉, 比自己放鬆下先啦, 食得多藥都無益啦, 寧願食多 2 粒維他命好過啦, 試下改變飲食習慣, 生活有規律 d, 沖涼用女性清潔野洗下面, 食多 d 有豐富維他命既食物, 當個人抵抗力好左就會好架啦, 當然如果已經好嚴重就緊係要睇左醫生先啦.

我最近都有呢個問題, 都無睇醫生, 都係用以上方法先, 而家好左好多啦, 或者天氣太熱啦, 唔知關唔關事呢???

原文章由 iampaulineko 於 08-9-11 11:55 發表
我8/9去了專科那里又做檢查,抽了去化驗,昨天出了報告醫生說種不到任何細菌,說我有可能是敏感或太緊張,
但係呢几次就係好似有小小忍尿. 痕痕地..都几煩. 依家都唔知要再睇咩醫生好..
唯有過几日睇下情況再定啦..
我依家都 ...

男爵府

原文章由 ilikegigi 於 08-9-12 09:23 發表
做女人真係好煩架, 呢個我真係深深體會到.

我覺得既然你都食緊維他命, 如果唔係太癢咪唔好睇西醫住囉, 比自己放鬆下先啦, 食得多藥都無益啦, 寧願食多 2 粒維他命好過啦, 試下改變飲食習慣, 生活有規律 d, 沖涼用女 ...

都唔知,因為我都成2個月, 之前冇抽去化驗,d醫生係開抗生素同俾藥我塞,今個月轉去政府同專科各睇1次,都有種菌,但都冇結果,我依家都冇再睇,我老公話忍住先,依家佢都帶我一起去跑步,希望身體keep好d. 佢依家都唔敢搞我..又要受我氣,因為有時都係几辛苦痕到死..埋發下佢脾氣..所以, 我覺得我老公壓力大過我, 依家冇咩我都盡量唔同佢訴苦..

几麻煩想去swimming都唔敢去, 成個夏天都冇落下,都因為咁今年夏天都著裙..唔敢著褲..

大宅

既然係咁, 你咪唔好理佢住, 增強自己抵抗力先囉, 睇下會唔會逐漸好轉囉. 因為抵抗力唔好都會好易翻發架.

心情唔好都會影響架, 我以前就成日痕, 自從用左"令膚適" & 食左2隻維他命後已很久沒發作了, 但最近發生左好多唔開心既事, 所以又發作了, 所以你要開心 d 啦, 做男人實受得老婆呢d脾氣既, 因為做女人真係好偉大架.

原文章由 iampaulineko 於 08-9-12 10:54 發表

都唔知,因為我都成2個月, 之前冇抽去化驗,d醫生係開抗生素同俾藥我塞,今個月轉去政府同專科各睇1次,都有種菌,但都冇結果,我依家都冇再睇,我老公話忍住先,依家佢都帶我一起去跑步,希望身體keep好d. 佢依家都唔敢搞我..又要 ...

男爵府

原文章由 ilikegigi 於 08-9-12 12:53 發表
既然係咁, 你咪唔好理佢住, 增強自己抵抗力先囉, 睇下會唔會逐漸好轉囉. 因為抵抗力唔好都會好易翻發架.

心情唔好都會影響架, 我以前就成日痕, 自從用左"令膚適" & 食左2隻維他命後已很久沒發作了, 但最近發生左好 ...

係. 不過有時一痕, 心情就down晒. 一down又會諗d負面的野. 所以我c6都几擔心我, 成日叫我開心d, 堅強d, 我都盡量keep住好心情..
希望大家都可以快d脫離呢d痛苦..

複式洋房

我都試過, 真係好煩. 最後上網見到話食益生菌有用, 食左真係好左, 我都食左成年先敢停. 幸好冇番發.

男爵府

原文章由 ivy_bear 於 08-9-12 16:48 發表
我都試過, 真係好煩. 最後上網見到話食益生菌有用, 食左真係好左, 我都食左成年先敢停. 幸好冇番發.

最慘我就係驗唔出有菌,先麻煩,有可能係皮膚敏感or內分泌失調..我自己估下..呵..不過依家都係keep住運動,食d維他命..

大宅

原文章由 iampaulineko 於 08-9-13 10:08 發表

最慘我就係驗唔出有菌,先麻煩,有可能係皮膚敏感or內分泌失調..我自己估下..呵..不過依家都係keep住運動,食d維他命..

如果你覺得係內分泌問題, 你試下食月見草, 我而家食緊覺得幾好.

大宅

做女人真係好煩架,會希lee d菌
我都係唔會好哂,會有翻..

男爵府

原文章由 ilikegigi 於 08-9-13 11:46 發表

如果你覺得係內分泌問題, 你試下食月見草, 我而家食緊覺得幾好.

我依家睇緊個中醫,調理緊身體,又ok..因為之前個人好燥, 口氣又d重, 同埋d分泌物又有好重的味. 飲左2日中藥, 好反d..
所以暫時都會keep住睇個中醫師.

大宅

原文章由 iampaulineko 於 08-9-16 11:48 發表

我依家睇緊個中醫,調理緊身體,又ok..因為之前個人好燥, 口氣又d重, 同埋d分泌物又有好重的味. 飲左2日中藥, 好反d..
所以暫時都會keep住睇個中醫師. ...

如果覺得好咪好囉, 繼續睇住先囉, 不過睇2日就覺得好左咁勁, pm 介紹比我都好喎.

民房

回覆 #37 iampaulineko 的文章

可不pm給我,thanks!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至