懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 yiuki 於 08-8-26 16:17 發表

老公話唔請工人,即我洗啦,佢唔係有支擦嫁咩?用左都難洗呀?
我買呢隻係因為覺得佢唔成同BB掃風掃咁耐。
咁NUK 你是否買普通果無管果隻呀?
見有人話NUK 新出左隻防風的。 ...

其實我覺得掃風掃得耐唔耐係好睇個b,好似我姪女,無論同佢掃左風幾耐都好..佢都會嘔奶,噴射式咁噴,或者係訓訓下係咀角流出黎..好多時都係飲完1-2個鐘都會咁,我弟婦已經係用醫院教佢既放式同佢掃風..唔係舊式一未拍背脊果種..因為用呢種方式一樣嘔..
而我自己就買左tommee tippee 既奶樽,因為佢都係標磅防風同埋佢用既物料係pp,不含雙酚a...我果次係bb展買左nuk,係因為佢真係好平,同埋個樽有印花,我諗住係俾bb飲水用,所以我沒有留意佢係咪新出防風果隻,無管的,但佢係瘦樽黎既..咁應該就唔係防風果款樽囉..

大宅

我都係用 chu chu ppsu !!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

avent

男爵府

原文章由 yy25 於 08-8-27 22:06 發表
avent

好唔好用呀? 是否防風果隻?

大宅

請問chu chu ppsu有無蒸奶瓶器? 如果用Avent的蒸奶瓶器得唔得?

大宅

Hello!

想請問一下Tommee Tippee係唔係only for母乳用?

原文章由 arale1668 於 08-8-25 14:35 發表
我係BB展度買左Tommee Tippee既
奶樽/智能消毒奶煲/暖奶器,佢BB展既套裝
4大,2小奶樽/1X智能消毒奶煲/1X暖奶器/1X手動泵奶器/一個微波爐消毒盒
送左D玩具仔同一盒哺乳墊
一共800. 好抵..因為係千色,吉之島睇.TT智能 ...

別墅

我個BB由出世到現在8個月大足足用左4個牌子的奶樽, 有 PEGION / 有NUK / 有CHU CHU / 最後用到B-FREE. 以我個BB黎講, 我應為用B-FREE用好. 排氣VERY GOOD. 阿B唔駛咁用氣去食奶, 食得多左, 食得快左...

我未生之前, 一早買左6個CHU CHU .. 點之, 因為開刀, 5日住院期間, BB食慣左NUK的奶咀... 唔肯用CHU CHU.. 咁我就立即去買左NUK.. 點之用用吓, BB食得好慢, 又唔肯食... 咁之後聽人講又話用PEGION 好.. 咁我又遲吓啦 !!! 起初都好好架.... 食快多DD 及多左.. 點之, 後黎BB開始大, 可能冇咩耐性 + 食奶猴急. 可能PEGION 的樽排氣冇咁快. 同咁好.. 所以BB經常吮到個咀咀"平"左. 搞到阿B唔肯食. 最後,我轉用B-FREE之後, 咩問題都冇了 !!! 唔怕話你知, 我阿B現在食8安奶, 10分鐘內食完. 重要係冇咩風入肚. 我都係自己洗奶樽. 洗係煩D. 因為多配件.. 但只要見到阿B食奶食得好.. 咩都值....

其實, 我HOME好多唔同CHU CHU ( 3個玻璃 + 2個PPSU 樽 及 NUK 4個有花紋的樽 + 1個肥有花紋公仔的奶樽 ) , 唉 ! 搞到一屋都係奶樽.. 掉又唔惜得.. 但放係到又冇用.. 送比人都唔知有冇人要.. 全部都好新淨..最多都係用左4個月右左...
Joey :-D

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 toffeebaby 於 08-8-28 18:26 發表
想請問一下Tommee Tippee係唔係only for母乳用?

更係唔係啦...可以用奶粉....
果日我地係bb展買完..係門口排隊等的士..排前2個有個外國媽咪咩住個bb..因為裝TT個套野係透明大膠袋,又好大袋.佢見到我地拎住(其實排我地前面果個又係買左TT SET野),個外國媽咪同我地講,呢個牌子GOOD. 好好用!!

男爵府

原文章由 JOEYJOKY 於 08-8-29 01:25 發表
我個BB由出世到現在8個月大足足用左4個牌子的奶樽, 有 PEGION / 有NUK / 有CHU CHU / 最後用到B-FREE. 以我個BB黎講, 我應為用B-FREE用好. 排氣VERY GOOD. 阿B唔駛咁用氣去食奶, 食得多左, 食得快左...

我未生之 ...

joeyjoky 我有FD話NUK好用,BUT我想買排氣的,本來打算買
DR DROWN 有人話唔好洗,聽你咁講都係用B-FREE 幾好,
而家想買幾個NUK,幾個B-FREE,不過如果BB唔LIKE ,要換其他款,即同你一樣好多奶樽。你有無朋友就生BB呀,佢地唔介意咪比佢地囉,配件都要買過的,只係個樽再用的,唔好浪費,我都叫我D FD睇下有咩佢BB唔用留比我的。

複式洋房

I bought B-Free...but not yet tried whether it is good or not as BB not yet borned. My friend introduced this to me and said "less wind" will be sucked in by the BB. I hope it works!! So BB can drink milk more smoothly and less 嘔奶...

複式洋房

點解無人用pigeon的玻璃奶樽既

別墅

原文章由 yiuki 於 08-8-29 10:27 發表

joeyjoky 我有FD話NUK好用,BUT我想買排氣的,本來打算買
DR DROWN 有人話唔好洗,聽你咁講都係用B-FREE 幾好,
而家想買幾個NUK,幾個B-FREE,不過如果BB唔LIKE ,要換其他款,即同你一樣好多奶樽。你有無朋友就生BB呀,佢地唔介意 ...

其實, 我應為你現在先買一款奶樽先. 如阿B出左世, 食得唔好, 你先考慮轉用其它BRAND的奶樽, 無必要買兩個款唔同的奶樽, 浪費D錢啦 ! 我個人應為, 如你唔介意洗得辛苦痳煩的話. 買DR. DROWN OR B-FREE 都OK. 其實B-FREE 同 DR. BROWN 一樣都唔好洗架. 因為多配件. 因為阿B食奶真係好順暢 及 冇咁多肚風喎 ! 又冇雙安A的成份. 用得安心.

而NUK呢 ? 我係因為阿B係5日醫院時食開, 所以返到HOME食唔到 CHU CHU 先去轉. 但個人應為NUK 一般啦 及 冇注明係冇雙安A的成份. 所以你要應真考慮吓.

如果你唔介意的話, 我可以將 CHU CHU 及 NUK 的樽送比你, 你自己去配返個新咀咀用. 同埋 , 話你知, CHU CHU 的咀咀, 阿B食奶係要比轉用力去吸吮的. 因為是十字口. 如BB比較懒. 會食得唔係咁好. 而NUK 就食得比較慢. 所以好睇BB的. 同埋你千萬唔好兩個MIX 同時比BB用. 因為BB會唔習慣的. 要時間去識應. 我應為你應諗定一個你想用的牌子. 然後, 用左唔得先考慮去轉. 有D野, 要自己試過先知的.

別墅

原文章由 gigiwywong 於 08-8-29 10:34 發表
I bought B-Free...but not yet tried whether it is good or not as BB not yet borned. My friend introduced this to me and said "less wind" will be sucked in by the BB. I hope it works!! So BB can drink ...

YES .. I AGREE !!! VERY GOODS.... 我BB頭四個月食奶食得唔好. 仲食得好少. 後來轉用左 B-RREE 之後.. 真係好開心.. 食得快左, 多左.

男爵府

原文章由 yy25 於 08-8-27 22:06 發表
avent

我都係用AVENT.

別墅

原文章由 TY_1019 於 08-8-29 10:51 發表
點解無人用pigeon的玻璃奶樽既

因為玻璃樽好重, 易打爛. 帶去街用又辛苦 !!!

複式洋房

我買左Tommee Tippee既
奶樽/智能消毒奶煲4大,1小奶樽 CLOSE TO NATURE ,$420....
AND chu chu ppsu X2 $68 EACH!!

男爵府

原文章由 JOEYJOKY 於 08-8-30 00:38 發表

其實, 我應為你現在先買一款奶樽先. 如阿B出左世, 食得唔好, 你先考慮轉用其它BRAND的奶樽, 無必要買兩個款唔同的奶樽, 浪費D錢啦 ! 我個人應為, 如你唔介意洗得辛苦痳煩的話. 買DR. DROWN OR B-FREE 都OK. 其 ...

我無想過佢習慣左一個又可能唔食另一個呀。
呢一點我都無諗過,好彩你話我知。
B-FREE 今日去一田睇唔見有,諗住有TIME行街再去搵下。

複式洋房

其實我都鐘意用chuchu,因為我有好多chuchu奶樽.但BB用chuchu要飲成個鐘先飲完一次奶,搞到我換o左pigeon pes奶樽,而家我又擔心pigeon pes奶樽無排風...

首頁

尾頁

跳至