論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我今日同工人傾計, 佢話喺馬來西亞工作好慘, 法律唔保障工人, 佢六年來無假放,又無得向外知任何野, 無手提, 無朋友, 每日只係不停做; 合約係三年制, 完約後又驚新僱主會更衰 (佢聽姐妹講, 有馬來西亞僱主唔比飯工人飯) , 所以簽第二份合約.

到第五年佢聽姐妹講香港法律好保障外傭, 所以唻香港做野; 所以佢覺得喺香港做野好開心; 而且人多數喺極刻苦的環境成長才會更懂珍惜現有的幸福~~所以佢去到我屋企非常自動自覺囉
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

我自從上1個整傷左我b之後 我都唔會再請d年紀大工人 我之前個日 黎左唔夠1個月就面黑 自尊心太強 唔聽教 29歲 好難教
依家新請呢個23歲 好受教 仲驚我 佢做錯野 我唔出聲 話佢 佢就唔知錯 真係差好遠 未請呢個之前 試個1個工 又係係馬拉做過 黎到hk 比新boss fire 因為見佢無野做 中午係sofa 訓左攪 之後黎我到試工 我又係無咩野比佢做 佢又訓左係sofa 因為馬拉人係要午睡架
所以我唔會請係馬拉做過個d lor
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

男爵府

原文章由 sze0203 於 08-8-28 23:08 發表
我今日同工人傾計, 佢話喺馬來西亞工作好慘, 法律唔保障工人, 佢六年來無假放,又無得向外知任何野, 無手提, 無朋友, 每日只係不停做; 合約係三年制, 完約後又驚新僱主會更衰 (佢聽姐妹講, 有馬來西亞僱主唔比飯工人 ...

sze0203
呢d咪好羅, 辛苦過先知咩叫幸福

男爵府

原文章由 VANESSAT 於 08-8-28 11:27 發表
工人在馬來西亞做跟個華人僱主應該來到o.k., 你可以看看履歷表僱主名, 煮野食執下已經得 。

唔知看履歷表僱主名仲咩呀? mouth:

男爵府

原文章由 味兒 於 08-8-29 01:51 發表
我自從上1個整傷左我b之後 我都唔會再請d年紀大工人 我之前個日 黎左唔夠1個月就面黑 自尊心太強 唔聽教 29歲 好難教
依家新請呢個23歲 好受教 仲驚我 佢做錯野 我唔出聲 話佢 佢就唔知錯 真係差好遠 未請呢個之前 ...

係呀, 咁你請呢2個係巳婚定未婚?

大宅

好媽媽勳章

我都覺得...講彩數
我果件野都係馬來西亞做2年, 照顧2個小朋友, 3,5 歲...點知......黎到勁dirty, 唔叫唔郁, 唔識同我2個女溝通, 唔識english, 唔識廣東話 問佢, 你唔係照顧過2個小朋友架咩, 佢話係, 不過係係"鋪頭"照顧, 唔係屋企, 我唔知咩係microwave oven, 唔識抹地 , 因為係鋪頭係用地拖......細路唔係應該由佢通街跑.........oh my god

I love you 2

男爵府

原文章由 shan999 於 08-8-29 09:26 發表
我都覺得...講彩數
我果件野都係馬來西亞做2年, 照顧2個小朋友, 3,5 歲...點知......黎到勁dirty, 唔叫唔郁, 唔識同我2個女溝通, 唔識english, 唔識廣東話 問佢, 你唔係照顧過2個小朋友架咩, 佢話係, 不過係係"鋪頭" ...

shan999
你個個幾大年齡? 巳婚定未婚?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 giant_japan 於 08-8-29 09:33 發表

shan999
你個個幾大年齡? 巳婚定未婚?

24歲....未結婚

I love you 2

大宅

原文章由 sze0203 於 08-8-28 23:08 發表
我今日同工人傾計, 佢話喺馬來西亞工作好慘, 法律唔保障工人, 佢六年來無假放,又無得向外知任何野, 無手提, 無朋友, 每日只係不停做; 合約係三年制, 完約後又驚新僱主會更衰 (佢聽姐妹講, 有馬來西亞僱主唔比飯工人 ...

係呀, 馬拉冇假放, 日做夜做, 佢做5年都冇返過印尼, 臨走前先1次過出哂5年既糧(唔知真定假) , 得hk$1500/mth, 邊有hk咁好, 人工高, 大把假放

不過我工人好矮, 佢話有人唔揀佢因為佢太矮
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

洋房

朋友個印尼工人, 極差, 請看下文

此無懶 兼 懶 惰印尼工人 Hardin? 欺騙 我朋友話有3 年Malaysia 經驗, 到朋友家後, 話她只照顧bb , 才發現她不懂洗衣服, 不懂煮/做菜 及 基本清潔, 看下列可怕真相
1) 用洗刷過士坑之刷, 又刷地板 ? 好骯髒 ????
2) 食相 ???? 盤坐地上吃飯 , 又不要椅, 食飯不用刀叉/ 快子 只用手拿, 教她又不改 ??
3) 洗完之衣服, 滴水, 臭, 衫歪 及有 呃味 ??
4) 欺騙主人說她父親生病, 拿咗 1000 元 兼 出走 ??
5) 走咗中介公司3000 元介紹費/ 擔保費 ?
6) 洗完浴廉, 仍有很多 點點發霉菌 黏著 ???
7) 3 個月沒有更換及洗窗廉 ???
8) 2 個星期前通知要抹牆身, 仍發霉, 她已告知抹咗, 不過抹不到 ???
9) 又話信 回教, 不吃豬肉, 豬骨湯面好味經常吃, 有通粉, 意粉不耍吃 ??? 如何信 回教 ??
10) 最卑鄙 係經xx菲律賓公會教唆及計劃 誣告男主人非禮,還想索錢....他們很有計劃如何教工人先向印尼領事館投訴, 再.....
經警方調查3 個月後,証明顧主先生係無辜無罪, 印傭說謊, 因顧主先生還未回家, 如何非禮佢???
警方亦提醒要小心, 最近此類案件急升, 工人找藉口留香港, 我們只可被打,沒有還擊能夠. help !!!

這間康x居顧傭公司亦有d 問題???他們無力為我朋友解決事件, 她們說工人拒絕跟她联絡及不信任他們顧傭公司, 及搬到菲律賓公會處住, 並要我朋友提出意見教他們如何處理跟進, 又話做咗十幾年, 只坐井觀天... 只告知有d 濺人菲律賓公會教唆工人引誘她們如何做便可對分有關利益, 如住宿費, 暗地裡介紹工作.......
另有班公會員工長註機場, 接收一些被抄之工人, 教唆他們反咬顧主, 從中獲利....

首頁

尾頁

跳至