心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:兄弟姊妹有無關懷同團結嘅心, 响紅白二事人

原帖由 琛媽 於 16-01-02 發表
兄弟姊妹有無關懷同團結嘅心, 响紅白二事人家就會睇到了
應同你觀點!
對代家人都可以咁冷漠嘅!
到最後自己有事都唔好抱怨!

大宅

如果一向沒來往,不必一定要去。

男爵府

回覆:muji123 的帖子

去就叫比面,唔去係正常(除非一直以來好friend),就算有親戚關係,唔去亦唔奇。
佢的婆家係咪比咗好多說話佢聽?

伯爵府

回覆:妹妹嬲左各兄弟娣妹

識唔識做人 就係從生活細節到看得出

最後一程 當比個support 個妹 讓佢男家人看到你們如何識大體

事實現在好多人都唔識做

伯爵府

呢D嘢無話一定要出席但果個係你妹妹, 一個都唔去就好似有點過份, 同埋你妹妹係男家聽咗D說話唔開心? 點都好, 都已經發生咗, 搵機會約返妹妹出嚟講下, 大家兄弟姊妹無隔夜仇

侯爵府

畀面勳章

引用:我們都不是唔得閒,+只是大家都覺得不出席

原帖由 muji123 於 16-01-02 發表
我們都不是唔得閒, 只是大家都覺得不出席也沒問題!
可能你妹就係覺得你地明明個個都得閒,但就個個都推佢唔去,所以唔開心,其實禮貌上應該到一到既。

翡翠宮

畀面勳章

muji123 發表於 16-1-2 09:42
我們都不是唔得閒, 只是大家都覺得不出席也沒問題!
既然如此,妹妹嬲你地又有乜問題?反正你們對佢既事都唔係太上心。
日日是好日

珍珠宮

引用:但點解你地唔去鞠個躬,始終係姻親,禮貌上

原帖由 aptcan 於 15-12-20 發表
但點解你地唔去鞠個躬,始終係姻親,禮貌上都要去靈堂鞠躬,我覺得你地唔啱!
如果無往來,姻親都唔係好親。再講,我覺得父母方便,去就可以了。連兄弟姊妹都要??

珍珠宮

引用:識唔識做人+就係從生活細節到看得出最後一

原帖由 馬明嫂 於 16-01-04 發表

最後一程 當比個support 個妹 讓佢男家人看到你們如何識大體
同埋 果個場合 有人好忌諱 小去為妙。

你話請飲,我反而無所謂

伯爵府

引用:Quote:原帖由+馬明嫂+於+16-01-04+發表識唔

原帖由 bananaGi 於 16-01-13 發表
同埋 果個場合 有人好忌諱 小去為妙。
只能嘆 雪中送炭人小 綿上添花既多
我同你相反 白事一定去 紅事就唔一定

男爵府

馬明嫂 發表於 16-1-13 13:28

...

男爵府

我唔知係咪唔同年齡會有唔同嘅諗法. 我未到50歲, 之前我有一個好朋友過身, 我嘅兩個姑奶, 姑丈, 大伯及妯娌都有去靈堂躹躬, 而兩個姑奶第二天出殯都有出席. 佢地同我的朋友不太熟悉, 所以我相信佢哋係關心我, 怕我太傷心. 而老公的外甥也有去躹躬, 他怕朋友家經濟不好, 還做了一份超大皂金.

我明白到他們好愛錫我!

子爵府

親子王國15週年勳章

如果係錫個妹妹嘅就一定會出席,或者佢地臨時需要人幫忙,我可以幫下手。

男爵府

馬明嫂 發表於 16-1-13 13:28

...
我也認同你做法, 這就是患難見真情喇~

人都走了, 去鞠躬一下, 代表一份尊重.

如果我是妹妹, 也絶對介意的. 因為妹妹的老公也可能對你們心淡.

伯爵府

引用:Quote:馬明嫂+發表於+16-1-13+13:28+只能嘆

原帖由 叮叮噹. 於 16-01-14 發表
我也認同你做法, 這就是患難見真情喇~

人都走了, 去鞠躬一下, 代表一份尊重.
我父親跟我說過

去係安慰在生既人 唔係死去既人

父親大人生日當天都親自到靈堂幫過身同事搞白事

給我做了一個好好榜樣

今天父親大人 身體健康 有錢足夠退休 去旅行

看唔到會有咩問題 相沖

翡翠宮

馬明嫂 發表於 16-1-14 13:36
我父親跟我說過

去係安慰在生既人 唔係死去既人
幾時都係
做好事又何來會招來壞既後果?
而家D人咩都忌諱; 反而唔記得左2個字'情/義'

複式洋房

引用:識唔識做人+就係從生活細節到看得出最後一

原帖由 馬明嫂 於 16-01-04 發表

首頁

尾頁

跳至