自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:返律師行文職好唔開心, 呢行壓力超大,求jm開解下

我都係做緊律師樓,亦做過Recep ,但如果經常做錯野真係可以好大件事,點解你唔諗下改善你粗枝大葉既性格(其實係缺點)?
你去搵第二份工,但一樣做野唔上心,咁個問題又喺份工度?

已刪除用户

禁止訪問

水晶宮

自己轉工

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Kyoto_sin 發表於 16-1-8 09:48
我返咗律師行receptionist已有9個月, 仲有三個月就做夠一年

可惜係因為呢度太多女人, 人事勁復雜, 攪到自 ...

如果咁多人都針對自己, 我會檢討自己既問題先, 係人際定係工作態度, 解決唔到而轉行或轉公司, 去到邊都可能一樣結果, 到頭來只可以在職海浮浮沉沉, 永遠不能提升自己到更高階層

子爵府

先檢討自己有無咩做得5好
再平常心對待同事
岩咪傾多兩句
5岩咪放工即走

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Reception 好易搵工,又冇分行業,轉工啦,唔洗唔開心喎
如果做reception 都有壓力既話,樓主冇咩工會頂得順

禁止訪問

大宅

😦😦😦😦😦😦😦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kyoto_sin 發表於 16-1-8 11:22
係行業同環境問題, 職責都係一樣....係我唔鍾意做一d比較復雜商業性行業, 我只想搵份建築或運輸... 況且我 ...
做嗰d人工好低

侯爵府

以前我份工係做出口既~~
又係recept.
要搬野, 拆袋入袋,
倉既野law.
人地個個有人工加, 係你冇law~

你老細, 成日臨收工5-10分鐘叫你search 野~~
其他人 (除左全人工最高)走哂, 你冇得走~~

我有heart, 佢都唔加我人工~~
都係個度做左2年~~

之後做左ftm啦~~

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

收到雙糧後立即遞信走
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

而家receptionist要做咁多野...20年前...只係負責聽電話都帶客入會議室...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

做得唔開心轉工但都改善下粗枝大葉性格

象牙宮

樓主加油

大宅

律師樓係唔好做

子爵府

回覆:Kyoto_sin 的帖子

子爵府

回覆:Kyoto_sin 的帖子

公治你好嗎?

子爵府

老實講, 呢D小職員位, 根本無可能會提升到其他階層, 所以唔開心就走, 唔需要等咩1年唔1年 (差少少等花紅, 双糧除外).

人最緊要係運氣, 呢個世界無話掂唔掂, 返工唔係求開心, 但都唔係日日唔開心咁過!!

首頁

尾頁

跳至