跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得, 讀面試班, 是有點過份了..

我諗, interview嘅目的, 應該都係睇下小朋友係咪一個有求知慾, 細心, 應對, 而又機靈, 聽話 嘅小朋友

例如,
對身邊事物嘅觀察, 平日多唔多留意身邊嘅事呀.. 留意到咩情度呀..
對新鮮事物/知識嘅追求, e.g.比個新玩具佢, (果種追求唔係一手就搶左去果隻, 定係, 有無作出觀察, 研究, 再提問, 最後加入個人感想/意見) ..
問小朋友問題果陣, 佢係咪胡亂(求其)就答, 定係真係有想清楚問題嘅精要/重點, 然後用自己嘅經驗作答..
睇下佢同其他小朋友一齊相處嘅態度.. 待人接物/禮貌..
會否留心.. 能否專注..

我諗, 呢啲都係我地日常同小朋友嘅對話/教小朋友嘅嘢.

反而就住個model answer黎答, 好死板. 小朋友亦未必記得, 到時出醜仲樣衰

大宅

而我考慮比bb讀兩歲班,
因為阿女係一個嚴重"觀察型"嘅小朋友..
性格怕生保都極點..
家中沒有其他年紀相約小朋友,
家附近雖然都有年紀相約嘅朋友仔, 但並不易相約定在某一時間出現.. 所以她基本上係沒有朋友仔..
於是比佢早一點學習同別的小朋友一齊相處, 返nursery亦可學習自理行為, 有一大班同學仔做同一動作學同一技巧, 我諗應該會比單獨在家學習黎得有趣..

所以我考慮半日幼兒園.
放左學仲有半日, 可以休息, 又可以去玩/學其他玩意..

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-24 11:32 編輯 ]

大宅

其實半日係一個唔錯既選擇
但我就會比阿囡返全日
而工人就stop一年(可以慳一年$同想有返一年冇工人既空間)
同有時見工人好就阿囡怕因此阿囡會比佢慫壞
到時我同老公就貼身接返學返學啦...
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-24 10:34 發表
我之前講過, 係舖一條"我覺得好嘅路"比bb行, 而呢條路, 第2個媽媽可能覺得唔好咖..
況且, 都要因材施教, 要睇bb行唔行到咖.. 如果bb行得好辛苦, 我地就要作出相應嘅調教...

總之 我覺得, 選擇一條你會同bb一齊行嘅 ...

同意..."媽媽覺得好既路" 旁人可能會好多意見...但媽媽先係最清楚邊樣最適合仔女...我唔想盲目跟隨而家個D所謂優質教學, 係覺得可能會對BB有反效果...日日放左學仲要不停返補習...根本無左正常比佢地發洩精力既時間...流汗既運動(行山, 跑步, 游水...)所以我覺得而家D小朋友好多都脾氣大...因為要困住佢地, 只係不停要佢地做腦部運動...但體能方面... 所以而家D小朋友確係好聰明, 不過體質就勁差...我唔想BB將來好似一部機器咁...

[ 本文章最後由 tungtsz 於 08-9-24 15:30 編輯 ]

大宅

我眼見果啲, 唔單止係個腦不停運動咖, 身體都不停運動咖,
阿女有個堂家姐, 全部日子都安排得密密麻麻,
好似今年小二/三, 係聖心度讀, 一星期學兩樣樂器 (art類), 學游水, 學跳舞 (gym類), 仲有阿媽全天候補習, 試過問佢地可唔可以安排下星期日一齊去行山.. 佢阿媽話唔得, 要學xx, 又要去xx,
阿堂家姐其實好想跟我地去, 但奈何阿媽唔心, 個樣好慘咁..

我諗, 一星期點都要安排一日 (e.g. sunday) as family day, 一家人去下bbq, 去下行山, 去沙灘玩, 去池泳游水, 去行乜館物館又好, 做咩都好啦..
要比個人完全休息下先得嘅..

所以家陣逢星期日, 我同老公, 都會帶埋阿女 (雖然好多時佢都唔知發生緊咩事, 去左邊都唔知) lee度去果度去..

希望阿女一路大, 逢星期日, 都會跟住爸爸媽媽去玩啦!

原文章由 tungtsz 於 08-9-24 15:03 發表

同意..."媽媽覺得好既路" 旁人可能會好多意見...但媽媽先係最清楚邊樣最適合仔女...我唔想盲目跟隨而家個D所謂優質教學, 係覺得可能會對BB有反效果...日日放左學仲要不停返補習...根本無左正常比佢地發 ...

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-24 16:11 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我小時侯...屋企唔係咩有錢人家...物質真係唔多...無嘜玩具...但係我同細佬妹就有好多創意...我試過自製幻燈片...用舊既包書膠, 係上面畫公仔, 拉埋窗簾, 開電筒將膠片照向牆上...已經好好玩...

逢星期六,日...媽媽會打我地去公園任跑, 任玩...去太空館...九龍公園...已經不知幾滿足

而家既小朋友真係無晒創意, 只係無選擇下跟隨父母既安排...係好事定壞事呢....????

有時間睇下段短片...我睇完有好大感覺...

"不要用自己的眼睛看他人的世界"

http://www.youtube.com/watch?v=gvVt0G4KVoE

大宅

我諗, 好難講, 有父母愛鍚, 如珠如寶, 樣樣安排好, 係一份福氣..
我亦希望, 這天下所有嘅孩子, 都有呢份福氣.

我咁講, 係因為, 我自細爸爸媽媽就離左婚, 我住過保良局, 後來被祖父母領回去養..

祖父母都要為口奔馳, 而我自細亦係屋企樓下個公園度玩大..
佢地唔得閒陪我去玩, 亦唔會為我安排什麼活動, 中四果年, 祖父已經不能工作, 而我亦要為自己生活費打算 (祖父只夠錢幫我交學費), 我果個年代, 未有咩補習天皇.. 而我就幫人補習搵自己嘅生活費..

那時候嘅我, 不知幾想有父母, 幫我安排一切..
可能你地會唔信, 尤其係家長日, 我最羨慕果啲有爸爸媽媽一齊黎嘅同學...

原文章由 tungtsz 於 08-9-24 16:46 發表
我小時侯...屋企唔係咩有錢人家...物質真係唔多...無嘜玩具...但係我同細佬妹就有好多創意...我試過自製幻燈片...用舊既包書膠, 係上面畫公仔, 拉埋窗簾, 開電筒將膠片照向牆上...已經好好玩...

逢星期六, ...

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-24 17:19 編輯 ]

大宅

況且, 我相信, 絕大部份嘅父母, 為仔女安排一切, 出發點都係因為愛子女,
而大家正正不就是為愛你地嘅子女, 係度'R'爆頭, 研究要點選擇學校嗎/要幾時讀書係最好嗎?

複式洋房

我好同意tungtsz.
其實bb到2歲8個月先比bb讀幼稚園都未遲。
未入學前d時間培bb 相處、玩 (返唔返nursery唔打緊)
資料是從一位資心幼稚園老師告知呢!

大宅

好媽媽勳章

CarmenK:

你好堅強啊...希望在每天...你而家為左囡囡所做既一切...將來佢一定會明白你既苦心...

所以而家做父母真係好難...要知道自己既仔女係邊方面優勝就加以培訓, 弱個方面就要加強訓練...因才施教...我個嗰年代, 父母都唔知道要咁做至幫到個小朋友有良好發展...

我細個係一個求知欲好強既小朋友...小學係圖書館借有關黑洞同天文既書...父母同老師反而覺得我有問題...但又無去了解我...被學校認定我係有問題學生, 要我返特別輔導班....我個時點都唔肯返學...越係反抗, 佢地更加覺得我係有問題...所以我好憎返學...老師放棄我...同學排擠我...個時返學對我嚟講...係惡夢!

所以我對仔仔將來揀學校會好緊張...萬一佢抗拒返學, 讀書就好難攪...而家同佢好好建立親子關係...等佢將來有咩開心同唔開心都同我講, 咁我先可以搵方法幫佢...

大宅

突然間 , 咁多位媽咪都諗起往事 , 大家都感受良多呢 !

亨媽都諗住比亨仔返半日班 , 可以留返多小小親子時間 , 同埋會揸車接送亨仔返/放學 , 第一年讀 nursery 算係考驗亨媽嘅耐力 .

原文章由 CarmenK 於 08-9-24 10:03 發表
我讀嘅幼稚園, 係屋村閣樓果種, 人數小小, 我記得都係吹下爉燭, 唱下歌仔咁.. 我讀嘅小學, 亦係街尾果啲, 普普通通啦, 以前邊有人話要做portfolio, 又要學lee學lo..
讀完小六, 好好彩, 我入到一間幾好嘅英中

係返中 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

今個星期六...我住個區(大埔)有2間幼稚園開放日...十月又有兩間...真係忙過返工...

如果有大埔區媽媽...留意...

2008年9月27日...以下幼稚園開放日:

明雅中英文幼稚園/明雅國際幼兒園
大埔新興花園地下-2665 4333
開放日時間10:00-15:00

大埔禮賢會幼稚園
正校:大埔汀角路7號地下、一及二字樓
電話:21440708
傳真:21440963

分校:大埔墟安富道2-8號金富樓一、二字樓
電話:26574168
傳真:26381606

2008年10月4日

大埔循道衛理幼稚園
新界大埔富亨村亨翠樓地下
26607536(馮小姐)
開放日時間10:30-16:00

2008年10月25日
香港教育學院匯豐幼兒發展中心(幼稚園部)
新界大埔露屏路10號(275號巴士直達)
2948 1638
開放日時間10:00-17:00

我收集了意見...明雅國際班/匯豐幼兒發展中心呢2間都係我既心水...如果決定BB返N1就會2揀1...如果決定BB3歲先返K1...除了呢2間之外就會考慮九龍塘既幼稚園...

大宅

e排好多學校有開放日 , 亨仔上星期去完第一城果間 , 玩到唔願走呀 !

原文章由 tungtsz 於 08-9-24 23:36 發表
今個星期六...我住個區(大埔)有2間幼稚園開放日...十月又有兩間...真係忙過返工...

如果有大埔區媽媽...留意...

2008年9月27日...以下幼稚園開放日:

明雅中英文幼稚園/明雅國際幼兒園
大埔新 ...

[ 本文章最後由 亨仔媽咪 於 08-9-25 02:50 編輯 ]
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

各位媽媽:香港有一間"自然學校"??

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1#pid26930225

大宅

我好同意CarmenK所說, 一星期點都要安排一日 (e.g. sunday) as family day.

我依家都係同你一樣成日同老公帶個仔去玩 -沙灘, 館物館, ...
上星期日剛去完科學館,

我個仔對DNA model 好有興趣 (其實係對波波有興趣). 雖然佢唔係好知發生咩事, 但多d等佢接觸新事物, 可以激發他的好奇心.

大宅

睇完你地的意見+見解, 個個做父母的都係為子女好.....
其實如何決擇 - 基本上每個父母自己都已有一個方案.....之不過聽取多些其他父母的意見...看看有否相同...以支持自己個睇法.

同時亦真的收到更多的資料.......以確定自己的決定.....

大宅

原文章由 tungtsz 於 08-9-25 02:15 發表
各位媽媽:香港有一間"自然學校"??

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=&tid=1727189&pid=26930225&page=1&extra=page%3D1#pid26930225

多謝您的介紹, thanks.....呢間學校真係好正....之前我都有睇港台個介紹節目.....but 大仔都係番傳統學校....無計....無耐....

大宅

請問荃灣有沒有什麼學校有開放日?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 alexdiana 於 08-9-25 14:10 發表
請問荃灣有沒有什麼學校有開放日?

你看看以下既網址幫唔幫到你...

http://www.hkedcity.net/article/parent_tip_homeschool/080904-002/

大宅

Totally agree with all of you

I have considered before all the points mentioned here

No other age-grade around Canny, who always only play with the family .... she seems lonely

Canny will attend nursery, a chance for practice self-care abillity and sociation with others

As observed, Canny is quite active with strong curiosity and will to learn with patience

I found that learn from playing is more suitable for Canny at this stage, instead of study for knownledge like traditional style

Our kids are only 1 yrs, depends on their character, we still have gap to adjust

Anyway, all parents will do their best for the kids as they can

Hope all of you got the ideal kindergarten

原文章由 yan_ma 於 2008-9-25 13:50 發表
睇完你地的意見+見解, 個個做父母的都係為子女好.....
其實如何決擇 - 基本上每個父母自己都已有一個方案.....之不過聽取多些其他父母的意見...看看有否相同...以支持自己個睇法.

同時亦真的收到更多的資料....... ...

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

首頁

尾頁

跳至