自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:同事在公司一日咳到黑

基於衛生問題,就算唔會傳染都應該自覺戴口罩,何必影響到同事。

siu05    發表於 16-2-18 15:57

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 milau 的帖子

如果一年365日都咳可能真係氣管敏感喎.
我後面同事一年365日都"乞痴" 開頭都諗病就帶口罩啦.
但日日都"乞痴"懷疑佢真係有鼻敏感.

公爵府

milau 發表於 16-2-18 14:51
話自己係氣管敏感咳
365日都咳
冇帶口罩
我近兩、三年無端端惹上氣管咳,每年一次,有次長達3個月。舊年年尾又復發,上個月突然好番。

我估你唔係我同事掛!?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

求藥方, 我個姐姐又係, 咳左好耐, 睇左1X 次醫生, 佢自己要求去睇地菲律賓醫生
都仲未好, 謝

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

氣管敏感係真係唔會傳染。

男爵府

引用:Quote:原帖由+horsepant+於+16-02-18+發表

原帖由 milau 於 16-02-18 發表
我公司果個是每日都咳
換轉是我一定會睇e生食藥
自己都辛苦啦
我都係氣管敏感咳,真係睇醫生食藥都冇用㗎,食極藥都唔好!唯一有用嘅係吸類固醇,但只會氣管腫時醫生先會開,而且不能長期吸 但氣管敏感咳真係唔會傳染,我每年入冬轉天氣就會咳一季,只會喺回暖天氣穩定先會好返,咁咳法好辛苦,肚同背都會好痛,我諗你同事都唔想,戴口罩擋住唔好吸咁多冷空氣刺激氣管應該有幫助,你咪向佢提議吓囉

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+milau+於+16-02-18+發表我公

原帖由 ariariel 於 16-02-18 發表
我都係氣管敏感咳,真係睇醫生食藥都冇用㗎,食極藥都唔好!唯一有用嘅係吸類固醇,但只會氣管腫時醫生先會 ...
佢冇帶口罩
只係話自己敏感唔會傳染
但係整日咳都辛苦啦
飲川貝有無用㗎?

侯爵府

引用:我呢排感冒好返,又係搞到變氣管咳(睇左醫

原帖由 黑白豬 於 16-02-18 發表
我呢排感冒好返,又係搞到變氣管咳(睇左醫生,醫生話依家得返氣管),但我都keep住戴口罩,有時敏 ...
試吓含冬薑,我有朋友搞掂了

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我公司都有個甘既同事。

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

公爵府

好媽媽勳章

華美 發表於 16-2-18 15:52
好,買黎試下先!我日咳夜咳呢排無覺好訓

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

himhim0502 發表於 16-2-18 15:01
但係咁咳法, 禮貌上都要戴返個口罩, 等大家都安心d.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+黑白豬+於+16-02-18+發表我呢

原帖由 華美 於 16-02-18 發表
冬薑?什麼來的?邊度買㗎?

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

黑白豬 發表於 16-2-18 15:55
好,買黎試下先!我日咳夜咳呢排無覺好訓

一定要戒生冷野,魚生,雪糕,生果,凍飲一律要唔可以食,食一次都番黎。期間要飲暖水,唔好食太甜,夜晚煲薑水飲,唔好攤凍飲,會無用。
日頭就燉洋蔥水飲,連飲4天。
訓覺可以既就圍條頸巾,薄薄地圍住頸。想舒服d,搽追風油係頸至心口,背脊位置,會好訓d.但要持之以恆呀!

黑白豬    發表於 16-2-18 16:19

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

milau 發表於 16-2-18 14:51
話自己係氣管敏感咳
365日都咳
冇帶口罩
what the咳…有邊個唔驚喎,而且成日咳唔戴mask呢個行為好自私囉…我幾時知你係氣管定肺勞咳架

大宅

回覆:milau 的帖子

我老公都有氣管敏感,每年冬季都會咳幾個月,咳到好辛苦,有時冇覺好瞓,真係唔會傳染

上年本來已經好番好多,上年成個冬季冇咳過,點知初三去行山又冷親條氣管,已然咳了個幾星期,呢個病冇斷尾

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公司有無德高望重既人可以出下聲, 叫佢帶番個mask!!!

珍珠宮

引用:我老公都有氣管敏感,每年冬季都會咳幾個月

原帖由 JackJoe 於 16-02-18 發表
我老公都有氣管敏感,每年冬季都會咳幾個月,咳到好辛苦,有時冇覺好瞓,真係唔會傳染

上年本來 ...
聽到都覺得好煩

公爵府

咳甘耐通常都係敏感,而敏感係吾會傳染

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

氣管敏感....真係日日咳

公爵府

首頁
12345...7

尾頁

跳至