母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-02-29+發表

原帖由 a!b@c# 於 16-02-29 發表
你上左奶ga la! 仲勁多添,先搞到變石頭胸

擠得5ml係因為你乳腺未通
用手揸好少奶又好痛

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-02-29+發表

原帖由 a!b@c# 於 16-02-29 發表
你上左奶ga la! 仲勁多添,先搞到變石頭胸

擠得5ml係因為你乳腺未通
宜家無之前咁硬,但個胸外側摸到一粒粒/好硬既嘢,點按佢都唔變軟,奶量依然不變,15ml

別墅

回覆:bb早產入NICU點上奶?

我仔nicu住左成個月,冇埋身都上到奶。
你果邊有冇人奶姑娘?我果時係人奶姑娘幫我推晒d杰撻撻初乳出嚟先通晒,跟住就泵到喇,喺屋企靠狂灌水同勤力泵,姑娘教3 6 9 12點咁揸or泵奶,唔好偷懶,好快就夠奶比bb喇
bb早產人奶對佢好緊要,加油呀!

男爵府

畀面勳章

甘塞可以食卵磷脂呀!幫你通返D硬塊。萬寧同Gnc都有。你上網搵下,好多媽媽講

大宅

引用:我仔nicu住左成個月,冇埋身都上到奶。你果

原帖由 Dada0208 於 16-03-01 發表
你果邊有冇人奶姑娘?我果時係人奶姑娘幫我推晒d杰撻撻初乳出嚟先通 ...
我呢邊無母乳姑娘,我打去瀝源健康院想搵姑娘,佢地敷衍我,叫我用熱毛巾、推下、揸下就有奶出,趕住收線,唔俾我約見。宜家我推唔到硬/粒粒出黎,唔知點好

大宅

引用:甘塞可以食卵磷脂呀!幫你通返D硬塊。萬寧

原帖由 averymom 於 16-03-01 發表
甘塞可以食卵磷脂呀!幫你通返D硬塊。萬寧同Gnc都有。你上網搵下,好多媽媽講

...
係點食?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Dada0208 於 16-03-01 發表我

原帖由 Stepworld 於 16-03-01 發表
我呢邊無母乳姑娘,我打去瀝源健康院想搵姑娘,佢地敷衍我,叫我用熱毛巾、推下、揸下就有奶出,趕住收線, ...
威爾斯婦産科專科門診(李嘉誠專科門診大樓2樓) 逢星期三上午9點至下午1點會開母乳餵哺診所,你聽日去揾姑娘幫下你

大宅

要多奶先要通,熱fu按摩都會多奶,但如你唔通就只會塞,所以唔好再按佢,仲要冷fu等唔好再多奶住,但臨揼之前就要熱fu佢,通左先至增奶

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-03-01+發表

原帖由 a!b@c# 於 16-03-01 發表
威爾斯婦産科專科門診(李嘉誠專科門診大樓2樓) 逢星期三上午9點至下午1點會開母乳餵哺診所,你聽日去揾姑娘 ...
好呀,我驚我崖唔到幾耐,唔知係咪我手勢問題,個胸揸到好痛,到下轉夠鐘揸奶時都仲痛,好明顯唔係漲奶痛咁簡單,而係我好似揸傷左

大宅

引用:要多奶先要通,熱fu按摩都會多奶,但如你唔

原帖由 byanleung 於 16-03-01 發表
要多奶先要通,熱fu按摩都會多奶,但如你唔通就只會塞,所以唔好再按佢,仲要冷fu等唔好再多奶住,但臨揼之 ...
即係唔好按佢住,先熱敷再泵,就咁就算先暫時?

大宅

唔好按唔好掂,仲要冷fu㖭,否則你會仲塞!但揼前你又要熱fu,如果唔係奶就好難出,醫院姑娘教我的

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 a!b@c

原帖由 Stepworld 於 16-03-01 發表
好呀,我驚我崖唔到幾耐,唔知係咪我手勢問題,個胸揸到好痛,到下轉夠鐘揸奶時都仲痛,好明顯唔係漲奶痛咁 ...
噢,咁唔好熱敷住,似有發炎

有冇椰菜在家?用一塊雪凍左嘅椰菜葉敷胸先(避開乳暈部分)

別墅

引用:我仔nicu住左成個月,冇埋身都上到奶。你果

原帖由 Dada0208 於 16-03-01 發表
你果邊有冇人奶姑娘?我果時係人奶姑娘幫我推晒d杰撻撻初乳出嚟先通 ...
請問你3-6-9-12 禁泵,每次泵半個鐘嗎?
3個鐘一次可以泵到幾多安出黎?
因為我阿b出世第十日吾肯啜我想試下全泵俾佢用樽餵!但而家三個鐘泵一次,每次泵出黎都吾同奶量!個人好灰!

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-03-01+發表

原帖由 a!b@c# 於 16-03-01 發表
噢,咁唔好熱敷住,似有發炎

有冇椰菜在家?用一塊雪凍左嘅椰菜葉敷胸先(避開乳暈部分)
宜家呢,我個胸淋晒又唔係好痛,會唔會收奶?

到目前為止,仍然每次得15ml😱

別墅

回覆:christylovebaby 的帖子

3-6-9-12咁泵,用單泵,先泵一邊5-7分鐘,再轉邊,再一邊按摩冇泵果邊,每邊泵兩次,total 唔多過半個鐘,我覺得係work過上胎雙泵泵半個鐘

大宅

引用:要多奶先要通,熱fu按摩都會多奶,但如你唔

原帖由 byanleung 於 16-03-01 發表
要多奶先要通,熱fu按摩都會多奶,但如你唔通就只會塞,所以唔好再按佢,仲要冷fu等唔好再多奶住,但臨揼之 ...
宜家我個胸淋晒、又唔痛,每次兩邊加埋泵奶約10-15ml左右,一日6次,是否唔會再增多?佢會唔會想收奶?

擔心中....

大宅

引用:Quote:原帖由+byanleung+於+16-03-01+發表

原帖由 Stepworld 於 16-03-04 發表
宜家我個胸淋晒、又唔痛,每次兩邊加埋泵奶約10-15ml左右,一日6次,是否唔會再增多?佢會唔會想收奶?

擔 ...
揼完淋晒係應該既,入面唔好有硬塊,如果有,揼時一路推散佢,塞過係會少左奶,但揼多啲會多返,無端端點會收奶,加油呀

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-03-04+發表

原帖由 byanleung 於 16-03-04 發表
揼完淋晒係應該既,入面唔好有硬塊,如果有,揼時一路推散佢,塞過係會少左奶,但揼多啲會多返,無端端點會 ...
泵完3-4小時都仲係淋....

伯爵府

DHA勳章

個人經驗.

熱敷時, 我會用奶樽樽調節好水溫,再在胸LOOK. 特別是有粒粒的地方, Look完之後再用手推,,,奶奶好容易推出來, 試幾日後, 乳線通左, 奶量就會越來越多.

大宅

引用:Quote:原帖由+byanleung+於+16-03-04+發表

原帖由 Stepworld 於 16-03-04 發表
泵完3-4小時都仲係淋....
應該仲未通晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊