時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:step_forward+發表於+16-2-29+16:21+

原帖由 conniengor 於 16-02-29 發表
人地建制派又無唔鍾意大陸, 係D泛民本土唔鍾意喎, 放棄國藉啦, 攬住唔鍾意嘅野好痛苦架!
...
佢地無唔鐘意大陸,咁點解要申請外國passport? 叫佢地放棄外國passport做個切切實實中國人

男爵府

咁申請中國PASSORT 就等如鍾意大陸??

別墅

引用:咁申請中國PASSORT+就等如鍾意大陸??

咁申請中國PASSORT 就等如鍾意大陸??
如果你係中國出世,就自動係中國公民,無得揀,除非你有能力移民。你會移民去一個你唔鐘意既國家嗎?

建制派有幾多人自己攞住外國passport, 又送自己仔女出外國讀書?咁樣係咪對中國好有信心既行為?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 conniengor 於 16-02-29 發表

原帖由 step_forward 於 16-02-29 發表
如果你係中國出世,就自動係中國公民,無得揀,除非你有能力移民。你會移民去一個你唔鐘意既國家嗎?

建制 ...
你有本事一樣可以申請,有人唔俾你申請咩?

conniengor    發表於 16-2-29 17:31

水晶宮

step_forward 發表於 16-2-29 16:21
但建制派高官好多都有外國passport
宜家講緊唔鐘意中國啲人就應該放棄中國藉啦,仲賴死係中國領土,何必呢

別墅

引用:Quote:原帖由+step_forward+於+16-02-29+發

原帖由 美味 於 16-02-29 發表
你有本事一樣可以申請,有人唔俾你申請咩?
成件事唔係關於我申唔申請外國passport. 我其實只係想睇下大家對高鐵睇法,但講叫人放棄國藉的jm,我只想帶出問題,點解唔叫建制派d人放棄外國國籍?如果對香港不滿既人,佢地移民我係唔會反對

別墅

引用:Quote:step_forward+發表於+16-2-29+16:21+

原帖由 ddkaka 於 16-02-29 發表
宜家講緊唔鐘意中國啲人就應該放棄中國藉啦,仲賴死係中國領土,何必呢
咁建制派咁鐘意中國,點解仲要外國國籍,叫佢地留係中國。

公爵府

引用:Quote:原帖由 美味 於 16-02-29 發表你有本

原帖由 step_forward 於 16-02-29 發表
成件事唔係關於我申唔申請外國passport. 我其實只係想睇下大家對高鐵睇法,但講叫人放棄國藉的jm,我只想帶 ...
唔鍾意大陸咪放棄中國藉囉,人地鐘意有雙重國藉點解點解要放棄? 依家就係啲人係渡嫌三嫌四怨天怨地啫嘛,人地高官議員有埋怨自己雙重國藉咩?咁不滿咪放棄囉,就係咁簡單

翡翠宮

畀面勳章

arron媽 發表於 16-2-29 16:33
平心而論, 無高鐵唔駛死, 日子一樣過, 但作為一個號稱國際城市, 呢個係象徵。

正如機鐵, 就算顧客不多, 蝕 ...
係,高鐵的目標乘客從來唔係香港人,但作為一條連繫內地同其他國家的鐵路,它絕對有經濟上同戰略上的價值

幾年前我已經同人講,如果以香港有幾多人每日搭高鐵黎做起唔起既指標,新機場都需要起,香港有幾多人每日坐飛機?但新機場帶俾香港的經濟同發展效益,仲有國際都市的形象,相信現在已經唔駛多講。
日日是好日

別墅

引用:Quote:原帖由+step_forward+於+16-02-29+發

唔鍾意大陸咪放棄中國藉囉,人地鐘意有雙重國藉點解點解要放棄? 依家就係啲人係渡嫌三嫌四怨天怨地啫嘛,人 ...
我相信香港人享有雙重國籍係件幸福事,中國人只可揀一樣,而中國高官有不少也寧願將仔女移民到外國生活(建制派都係)。
佢地不是應該改善中國令自己仔女將來有更好既環境嗎... 點解要選擇移民?

公爵府

引用:Quote:原帖由 美味 於 16-02-29 發表唔鍾意

我相信香港人享有雙重國籍係件幸福事,中國人只可揀一樣,而中國高官有不少也寧願將仔女移民到外國生活(建 ...
兩樣事情無衝突㗎喎,移咗民嘅人都一樣可以返香港發展亦都可以希望香港好。

男爵府

step_forward 發表於 16-2-29 17:54
我相信香港人享有雙重國籍係件幸福事,中國人只可揀一樣,而中國高官有不少也寧願將仔女移民到外國生活(建 ...
乜你認為唔通過起高鐵, D仔女將來有更好既環境咩??

別墅

兩樣事情無衝突㗎喎,移咗民嘅人都一樣可以返香港發展亦都可以希望香港好。

...
我好認同!
但係唔好有反對聲音就叫人放棄國籍好唔好?暴力係唔啱,但隨便一句叫人放棄國籍就可以解決件事咩?我地又無本事幫佢地移民!
真理會愈辯愈明,大家和平討論囉。既然怨氣重,就唔好火上加油,隨便講一句叫人走既負面說話,反正人係決定唔到自己係邊度出世。唔係個個有能力移民。

別墅

引用:Quote:step_forward+發表於+16-2-29+17:54+

乜你認為唔通過起高鐵, D仔女將來有更好既環境咩??
Maybe, 唔敢斷定d乜,所以入黎睇下大家分析。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

step_forward 發表於 16-2-29 16:21
但建制派高官好多都有外國passport
泛民高官冇咩 ?

問題係 ~ 邊個係賣港賣國賊

侯爵府

ddkaka 發表於 16-2-29 16:14
放棄咗中國藉先啦,有骨氣嘅話

中國藉可以點放棄?

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

bkfans 發表於 16-2-29 15:33
以前起地鐵, 一樣好多反對聲音. 而家啲人壞車咪好似要殺人全家咁, 叫佢搭少一日搭巴士佢都唔肯.
殺人全家。

侯爵府

其實唔搭唔駛有骨氣, 我諗我應該無咩機會搭, 因為我根本唔返大陸, 我老公連回鄉卡都無, 我屋企人對返大陸零興趣, 唔搭高鐵會有幾難呢

水晶宮

freshrose 發表於 16-2-29 18:29
中國藉可以點放棄?
之前有報過,好似去中聯辦搞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:其實唔搭唔駛有骨氣, 我諗我應該無咩機會搭

原帖由 freshrose 於 16-02-29 發表
其實唔搭唔駛有骨氣, 我諗我應該無咩機會搭, 因為我根本唔返大陸, 我老公連回鄉卡都無, 我屋企人對返大陸零 ...
自己唔搭就唔比其他人搭?

放下自在

首頁

尾頁

跳至