親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 cathy_ng719 的帖子

(夜晚fare要1.5x先有車)

呢句點解?仲想問如果向動物園call uber快唔快有車

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

引用:Quote:cathy_ng719 發表於 16-4-5 22:13 開

原帖由 kk80400 於 16-04-06 發表
都想請問一下

我搭咗幾次的士, 但係有時佢會收我附加費
我問過司機,佢話上下班時間,有些街道有車輛控制,需要收額外費用。

男爵府

回覆:復活節星馬樂園遊記分享

記得食buffet要出埋去佢地有個地方即燒…果度 d野食同裡面一樣,但即燒好食好多…
我果晚食好彩坐係果度附近,因好多人唔知道的。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-06+發表都

原帖由 威大嬸 於 16-04-06 發表
我問過司機,佢話上下班時間,有些街道有車輛控制,需要收額外費用。
我搭果陣好似係7點幾8點

日本の平安を祈ります

大宅

引用:回覆+cathy_ng719+的帖子+(夜晚fare要1.5x

原帖由 lamlamming 於 16-04-06 發表

你開uber打完起點終點+汽車種類後,會彈出黎話你知而家無車available on normal fare, 之後就彈出黎問你會唔會accept 1.3x, 即係比平時貴多30%. 如果揀接受,佢就會update 個map show 哂d available 嘅收1.3倍嘅uber 私家車。 比6pm後的士加收50%, uber仍然平d.

大宅

引用:回覆+cathy_ng719+的帖子+(夜晚fare要1.5x

原帖由 lamlamming 於 16-04-06 發表

另外答番條問題,zoo的士外面條隊係超長,全部人都係5-6pm走,行完大半日好多動物show睇,又熱又攰,我哋call uber 8min有車。
個人覺得, 最需要call uber 就係去zoo,半個鐘頭車程直達,最舒服又快.
第二就係離開新加坡去機塲嗰程, 好多行李,又肉骨茶,又universal studios....

大宅

回覆:cathy_ng719 的帖子

新加坡Ritz Carlton 1 Apr- 3 Apr
價錢貴但超正.....
1. 爬文講用永x訂呢間最便宜, 自己compare 過hotels.com, agoda, trivago, booking.com, ctrip, 房價for2大人包2x早餐真係佢至平. 訂左兩間望加冷灣房(至平嗰款,無金沙/Marina Bay景), hkd1800蚊一晚, 我book左兩間房兩晚. 如果book 濱海灣房就要hkd2500.
2. 我係小心人...三月初send左兩間房永安嘅confirmation 直接email 去酒店re-confirm, 順便講定我其實有5大1小住兩間房,即是有小朋友又有多一個大人, 問清楚 any extra charge 我需要同表明我願意俾, 亦有同reservation 講定因為第一次三代同堂去旅行, 我老公正日生日, 同出發前剛剛五週年結婚紀念, 好希望安排到相連房間,可以喺酒店房慶祝.
3. 酒店好快回覆,十分重視專業: 1)小孩免費加床同早餐 ,會安排小朋友room amenities, 有ice cream pass 可中午&晚餐時間去樓下restaurant 換雪糕食 2)extra 大人需要俾sg100/night+sgd45/breakfast,安排加床 3)會安排相連房間 4)會兩間房兩晚免費upgrade 濱海灣房間.....
4. 成家人攞房係咁嘩嘩聲, 間相連房超正又大, 550sf x2, 加左床都仲有大把位行,walk in closet, 浸浴浴缸望住Marina Bay, gardens by the bay, 魚尾獅,etc. 個日夜景都十分靚.
5. 總共有三個生日/週年紀念一磅蛋糕,兩小盤special jelly 甜點俾小朋友, 張床有一對毛巾鴛鴦加玫瑰花瓣decor。
6. 早餐當然絕對正, 貴價嘢當然有, 成版蜂巢刮蜜糖, 9-10種不同口味芝士,煙三文魚,七種不同鮮榨果汁,有人即煮不同蛋同奄列,好多正嘢,我老爺好滿意!
7. 總分: 9.5 out of 10. 扣少少分因為...雖然到counter check in process 約15分鐘唔算耐, 仲有果汁,膠囊咖啡供應, 但係而家好多五星級飯店係會喺梳化區坐住check in,甚至乎直接有專人帶上房做room tour 加check in (我試過)唔使喺lobby迫.

大宅

Ritz Carlton

大宅

Ritz Carlton 相連房, 入左大門後有玄關位之後先至係左右兩間房, 兩間房門長期開住都無問題....

大宅

Ritz Carlton 小朋友welcome dessert.

大宅

Ritz Carlton - chocolate cake 共3個 & birthday card & congratulation card

大宅

請問你們6個人連行李,7人車夠坐嗎?
我之前問過,佢地都話沒有位放行李,要坐10人車

大宅

引用:回覆+cathy_ng719+的帖子請問你們6個人連行

原帖由 tinkerbell2004 於 16-04-06 發表

我同Sean 之前已經溝通過,影埋會帶嘅行李相佢睇,七人車夠坐,只要行李不要太過量,司機隔離坐一大人, 中間坐三大人一細路,最後排一邊坐一大人,另一邊座位要收落黎放平,連埋本身後面夠放兩個medium sized 25吋大喼,兩個cabin sized hand carry 同埋兩個大背包.
我覺得只要唔係一人一個帶29吋大喼,揀帶中喼,唔帶bb車,七人車應該無問題。

子爵府

引用:Legoland: 住了兩晚, 4大1老1小booked 左兩

原帖由 cathy_ng719 於 16-04-05 發表
Legoland: 住了兩晚, 4大1老1小booked 左兩間普通房. 分兩個地方訂
1st room: adventure themed room (1大 ...
你係咪好早訂 legoland 酒店? 點解復活檔期都仲咁平?

大宅

引用:Quote:原帖由+cathy_ng719+於+16-04-05+發

原帖由 都敏俊C 於 16-04-07 發表
你係咪好早訂 legoland 酒店? 點解復活檔期都仲咁平?
我諗算早,我check返email history 係上年11月1號訂復活節Legoland房, 剛好係半年前. 之後我得閒都會check住個價睇有無再平d. 但就發現無. 尤其呢d學校假期旅行,真係要愈早訂愈平.

大宅

引用:回覆+cathy_ng719+的帖子請問你們6個人連行

原帖由 tinkerbell2004 於 16-04-06 發表

我哋五大一細帶左圖入面兩個中喼兩個細喼同兩個大背包. 我覺得改為四個中喼係最盡架喇, bb車好佔位, 除非你嗰隻係日本pockit 摺到一個電腦袋咁大. 我自己就無帶.
以下係BB車rental可以參考:
Legoland theme park - Rm40 (hk$80)
Singapore Zoo - Sgd9 (hk$52)
Universal Studios - Sgd15 (hk$87)

大宅

開始講新加玻行程

Day 1:
離開Legoland去新加坡酒店 check in >
搭MRT 去 Chinatown 有出口直達商場basement,上唐城坊三樓 skyline travel 天宇買景點門票,全部票唔係指定日期,好方便之後行程安排 > 唐城坊G/F 食松發肉骨茶. 商場係新同有冷氣,阿仔瞓左一陣 >行牛車水,食街邊sg$1.2一件雪糕三文治 >行20min去Fullerton海邊, 到地標魚尾獅影相, 發現地標後面正正就係Lady M New York cake shop, 唔使排有座位> 向榴連shape concert hall 繼續行,見到無招牌海鮮 > 最後行埋後面Marina square, 通過商場返酒店 quick shower> 夜晚落返去無招牌食晚飯. 等左5分鐘坐室內冷氣位. 望住 marina bay,環境同食物都好, 但係呢餐埋單貴.

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 cathy_ng719 於 16-04-05 發

原帖由 都敏俊C 於 16-04-07 發表
我都係去年11月頭訂今年3月尾嘅房:
Kingdom theme 570馬幣
Pirate theme 640馬幣
因為可以免費取消,所以早訂d安心d

大宅

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+16-04-07+發表你

原帖由 威大嬸 於 16-04-07 發表
我都係去年11月頭訂今年3月尾嘅房:
Kingdom theme 570馬幣
Pirate theme 640馬幣
大家都係兩手準備嘅人!

大宅

引用:Quote:原帖由 lamlamming 於 16-04-06 發表

原帖由 cathy_ng719 於 16-04-06 發表
你開uber打完起點終點+汽車種類後,會彈出黎話你知而家無車available on normal fare, 之後就彈出黎問你會唔 ...
call uber.....最大有幾人車?

我6大1小1b... 5行李,1b車。
應該要10人車吧?

同點call..

我打算只買上網數據卡,call 到嗎?
會唔會要通話confirm架?

首頁
12345...7

尾頁

跳至