自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:而家好多大學生考ACO ?

Up

子爵府

zaba 發表於 16-4-19 10:14
ACO 唔會直升到 SCO, 但係係佢地職系最高 rank 嗰個
係佢地頂頭, 點會唔關事呀?

NOT REALLY, ACO 其實係QUALI上要求比CO 底好多, 以前係俾F3程度入職。依家因為所有人都要讀到F6, ACO 變咗係TARGET 考唔到DSE PASS, 但有一定技能人。

SCO唔會開多位, 好多入職係因為老臣子/老差骨幾十年(獨有特長)經驗升到, 佢地走咗果位唔一定俾下面班CO, 好多會換返EO。

男爵府

brother4 發表於 16-4-19 08:45
騎牛揾馬姐朋友做咗Aco後轉政府工,現4萬一個月,有宿舍有車位

...
想知你朋友有幾耐年資先申請到宿舍呢?

侯爵府

回覆:而家好多大學生考ACO

佢哋唔係只睇ACO個職級,係成個career laddar, 做7,8年可act CO, 醒嘅可以退休前上埋SCO

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:HL7646 的帖子

睇長線同個人求咩,讀書叻不等如做野叻,又不等如野心大,入政府都係求穩定。同埋有啲係入左政府先,再考其他post, 入ACO不代表一世做死呢個位。

有家庭就會覺得入政府好。

人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:大學畢業做到4未頭到頂兩皮幾,算唔上「不

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-19 發表
大學畢業做到4未頭到頂兩皮幾,算唔上「不錯」wor
咁會有加薪,到時頂薪唔只兩萬幾

人生本是苦

琥珀宮

碩士都走去考啦,識幾個考入咗,其實咪又係想做踏腳石考更高級的政府工,但有一兩個考極都過唔到筆試,做咗幾年ACO,日日呻大材小用,但又唔肯跳出去搵私人工,碩士出去做私人公司斷估人工唔會差過ACO啩,但佢哋又唔肯跳返出去,不過大前提佢哋唔駛養家,無經濟壓力,所以繼續日日呻份工無出色到樹葉都落但又無咩實際改變行動

大宅

回覆:而家好多大學生考ACO

而家有大學生氾濫, 好多何常又唔係本來high dip/asso既質素?

大宅

引用:政府工真是鐵飯碗不理香港近呢十年出現過三

原帖由 Kitty1230 於 16-04-19 發表
政府工真是鐵飯碗
不理香港近呢十年出現過三四次經濟高低潮
不理政府幾財赤、特首點換人
雖然是鐵飯碗,但新制薪酬可加亦可減

珍珠宮

我係80後女,有degree,婚後做aco(當時畢業6年)﹐之後生左個仔,之前做私人公司。
如果唔係aco呢份工,我唔可以專心同有精神照顧家庭同小朋友,aco俾到我o既野係以前私人公司俾唔到我,其實冇話side唔side料,我個degree又唔係專業。

伯爵府

dazzlelulu 發表於 16-4-19 11:46
NOT REALLY, ACO 其實係QUALI上要求比CO 底好多, 以前係俾F3程度入職。依家因為所有人都要讀到F6, ACO 變 ...
咁部門開乜野位, 點開法, 好多考慮既.
我 quote 朋友講既例子, 係因為佢工作上要管好多 ACO
講亦同我講過好多大學生考左做 ACO
如果諗住可以對轉職較為有利, 佢覺得未必
我唔係想討論 CO / SCO 既工作
只係分享佢一個觀察啫, 當然你可能有其他觀察吧

伯爵府

Littlecatta2013 發表於 16-4-19 12:36
我係80後女,有degree,婚後做aco(當時畢業6年)﹐之後生左個仔,之前做私人公司。
如果唔係aco呢份工,我唔 ...
你會唔會覺得悶?

珍珠宮

回覆 dazzlelulu 的帖子

co同sco係內部晉升,冇公開招聘。

珍珠宮

HL7646 發表於 16-4-19 01:47
一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家係大學fresh grad的樂土(新入職的有50%係大學學歷), 大家會不會 ...
有咩問題?人各有志, 唔通讀完大學做銷售好咩?我大女好多同學未畢業已經準備哂考政府工.

珍珠宮

回覆 zaba 的帖子

唔會,做黎做去都係呢樣咪仲好,我目標只係要一份穩定o既環境同有糧出,有人工加。

子爵府

引用:Quote:Littlecatta2013+發表於+16-4-19+12:

原帖由 zaba 於 16-04-19 發表
你會唔會覺得悶?
其實好多aco 做到隻\"劇\"咁,點會悶,睇你派左咩位,唔好以為全部政府工都好爽。

子爵府

政府工優勢係穩定

鬼唔知阿媽係女人
正常都知私人公司人工高
(大公司 人工高 Benifit好)
不過可能被lay off

其實佢自己覺得開心滿足就夠

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

可能已經喺comfort zone,唔能夠"的"起心肝再出來私人市場再拼搏!

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:回覆+tansyneko+的帖子可能已經喺comfort+z

原帖由 cantaloup8 於 16-04-19 發表
回覆 tansyneko 的帖子

可能已經喺comfort zone,唔能夠"的"起心肝再出來私人市場再拼搏!
聽聞私人公司唔鍾意請做過政府的人

人生本是苦

子爵府

Littlecatta2013 發表於 16-4-19 12:42
回覆 dazzlelulu 的帖子

co同sco係內部晉升,冇公開招聘。
主要係縮減職位行先, 要執位都要有表現, 一樣要IN考。

首頁

尾頁

跳至