論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+16-4-28+10:0

原帖由 tuenmunoasia 於 16-04-28 發表

如果偷即是偷咁故意放錢在褲袋睇吓姐姐是否會拿走叫做 ...
不喜勿插

如果好似你咁講,咁d女仔著得好性感,係咪代表你就可以非禮佢,因為佢引人犯罪?

dick9394    發表於 16-4-28 18:09

子爵府

ngming_28 發表於 16-4-28 11:50
不喜勿插

如果好似你咁講,咁d女仔著得好性感,係咪代表你就可以非禮佢,因為佢引人犯罪?

咁你老板咁跣你你覺得無問題?同時請你注意有意圖同無意圖的分別?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:ngming_28+發表於+16-4-28+11:50+不

原帖由 tuenmunoasia 於 16-04-28 發表
其實就算我老板真係咁做...都唔會冼到我....因為我根本唔會偷

偷即係偷,當然,樓主引人犯罪嘅意圖可能唔好,但上到庭,法官唔會因為樓主引人犯罪,而當姐姐無偷野啊

子爵府

回覆樓主:

謝謝大家的回應,事原是有最近拜山,我家喜歡出席者有利是,沒有當場拆,我記得當日我袋左在褲袋,忘了這事,第日想起,洗完衫就消失了,我想沒理由洗完連渣都沒,所以有懷疑,因為快要續約,好想搞清楚再考慮,所以出此下策試下,試到出來就係咁。

在家中一直所有金錢的事已經盡量小心,所有錢會鎖起,但時間長總有遺漏,尤其是小朋友有時零用錢好難常常鎖好,關鍵是本身想搞清楚佢是否會偷錢。

子爵府

ngming_28 發表於 16-4-28 11:50
不喜勿插

如果有個女仔著得好性感咁啱係你老公身邊行過我覺無問題,但如果呢毎女仔係有目的係你老公面前行過吸引你老公,呢個就叫有意圖和無意圖的分別。

大宅

畀面勳章

引用:Quote:ngming_28+發表於+16-4-28+11:50+不

如果有個女仔著得好性感咁啱係你老公身邊行過我覺無問題,但如果呢毎女仔係有目的係你老公面前行過吸引你老 ...
在法律上,你有偷就係偷,最多求情時可以話係樓主冼姐姐,令姐姐貪念起,但唔會因為呢個原因被判無罪啊

同樣道理,女仔著得性感,唔代表你可以非禮佢,你非禮左佢就係非禮佢,最多求情時話你受唔到引誘,因為佢太性感

大宅

畀面勳章

如果有個女仔著得好性感咁啱係你老公身邊行過我覺無問題,但如果呢毎女仔係有目的係你老公面前行過吸引你老 ...
行過係行過,非禮係非禮,就算係我老公,非禮左人,就係非禮左人,唔會有分別

子爵府

ngming_28 發表於 16-4-28 12:09
在法律上,你有偷就係偷,最多求情時可以話係樓主冼姐姐,令姐姐貪念起,但唔會因為呢個原因被判無罪啊

同 ...
無謂花時間爭辯,我只是不認同這種手法去處理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

引咁多講唔通的例子, 就係幫賊講野.

唔通珠寶展覽, 係特登比個局引人去偷, 天公地道.

大宅

lily-of-valley 發表於 16-4-28 11:47
人贓俱獲, 就耍報警, 就咁炒咪等賊偷下一手僱主.
我媽有次出門唔記憶鎖柜桶, 結果被印姐偷錢, 發現後當然即炒, 可惜沒裝cam沒証據, 所以沒報警, 印姐走時沒check行李, 原來連床單及雪柜內既瑤柱都被偷, 唔通因我媽沒鎖柜桶所以引印姐偷錢? 痴孖根

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 11:34
反過來說僱主唔設個局跣姐姐就乜事都無發生啦,先搞清楚誰是始作俑者?

你會唔會本末倒置左?
成屋都係野
係咪即係樓主都係度引緊工人犯罪?
如無貪念 成個金放係度都唔應有問題

幾時工人偷野變左係僱主的問題?

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 12:00

著得性感就係引人犯罪?
咁係咪做酒樓知客 高叉裙就預左比人非禮?

子爵府

Ol0314 發表於 16-4-28 12:47
你會唔會本末倒置左?
成屋都係野
係咪即係樓主都係度引緊工人犯罪?
同你講多句都晒氣。

大宅

下次錢銀放好一點
請工人, 請下屬
係幫自己解決問題
不是增加自己煩惱

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 12:00

咁你工人勾你老公, 天公地道.

子爵府

僱主的責任係注意把財物放好以免發生偷竊事件,而唔係反過來設計一個局引別人偷竊,如果話防止姐姐偷竊是本末倒置做法,反而設個局是理所當然,然後大大聲話偷2元都係偷,咁請這些人繼續吧。

象牙宮

$2又係偷 $20000又係偷.

子爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-28 14:10
$2又係偷 $20000又係偷.
我幾時講過偷2元唔係偷?而係為何要用設個局的手法,講極都唔明。

大宅

回覆 Chunyan 的帖子

錢放柜桶, 瑤柱放雪柜, 後備床單放衣柜, 唔通甘樣都叫沒收好財物引工人犯罪?

象牙宮

乜設局捉賊要有最底消費?

首頁
12345...6

尾頁

跳至