自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實大家交流0下揍仔心得都ok
不過太私隱0既問題就要避重就輕........
要保護0下自己......
唔理任何種族0既人都係......

我果層有位婆婆都鍾意一見到面就問呢樣問果樣...有次仲話要入我屋企坐0下...

大宅

嘩~~ 咁呢個婆婆又太過熱心喎, 仲要主動話入人地屋企添~

原文章由 小可愛bb 於 08-10-27 10:55 發表
其實大家交流0下揍仔心得都ok
不過太私隱0既問題就要避重就輕........
要保護0下自己......
唔理任何種族0既人都係......

我果層有位婆婆都鍾意一見到面就問呢樣問果樣...有次仲話要入我屋企坐0下... ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

交流湊仔心得當然冇問題啦,但係個位太太問人地老公做咩職業、老婆幾時放工就好大問題啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

其實隔離鄰舍, 我又覺得問幾句真係冇咩特別喎, 我都會問我隔離個太做咩架, 佢都會問我, 我唔認為個人職業係啲咩大私隱囉.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有d唔明, 點解樓主覺得呢d係"幫"?
如果問得太私人, 我覺得佢係唔識做, 嘿嘿兩聲唔答咪算lor, 唔需要扮睇唔到咁小家lor
原文章由 chanwendy 於 08-10-27 11:23 AM 發表
其實隔離鄰舍, 我又覺得問幾句真係冇咩特別喎, 我都會問我隔離個太做咩架, 佢都會問我, 我唔認為個人職業係啲咩大私隱囉.

子爵府

認同呀! 可能只係文化唔同.

不過, 我都覺得你小家左 d.
呢個世界, 好多野講唔埋. 大家出出入入, 可能佢第二時有機會幫到你/ 你小朋友你都未知呢~
多個朋友, 好過多個敵人. 更何況佢好似都冇咩得罪你啊~~

原文章由 一家的太陽 於 08-10-27 10:20 發表
如果佢真係大陸人,佢咩都問餐飽,唔一定係有悪意既。
因為真係文化不同,佢地唔覺得有D問題渉及私隠唔應該問既。
可能真係見到大家小朋友差不多大,為表示友好,搭下咀咁.
下次有問題不想答,笑笑口算数lo.
為着避開佢,搞到自己精神 ...

公爵府

好媽媽勳章

我一睇標題, 以為樓主識一個大陸家庭係有家庭或經濟問題添....

其實, 我覺得嗰位太太冇咩問題
只係樓主可能比較年青, 唔習慣以前老一輩之間嘅"鄰舍關係"

以往d人真係比較熱情
冇米冇鹽過隔離攞又得
幫你睇下細路又得
而家鄰舍關係好淡薄
真係隔離姓乜都唔知
又多咗注重私隱
比人問多兩句又會諗人地有企圖
(咁其實你可以唔答...)

答下湊b問題, 又唔算得係幫, 只係分享啫

水晶宮

保護自己防人之心都冇錯
但咩都擺上面就變冇禮貌
人心醜陋大家有
但歧視人都要有水準羅
少奶奶的身份,丫頭的命...

洋房

回覆 #14 召藥師 的文章

妳講d嘢,好咁聽

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 gion 於 08-10-27 00:53 發表
我樓上住左個大陸人家庭,有個bb,細我果個幾個月
佢一搬過黎,已經問我呀b飲咩奶粉,跟住佢就話佢呀b飲既係日本奶粉

我心諗,好巴閉咩 .....
呢排,有時我老公帶bb落樓下散步,佢地當我老公好似consultant咁咩 ...

我唔會理佢地
唔係因為佢地係咩人
係佢地太煩

伯爵府

唔鍾意答既問題,我會唔答,又或轉移話題。

如果問既人唔識趣,我會反問佢問來做乜?我唔想講。

與其住埋一棟大廈,要自己似唔見得光咁, 那我寧可光明正大refuse佢。佢仲同唔同我傾我都唔care。

大宅

原文章由 vic-wing 於 08-10-27 04:45 發表
如果對方冇惡意,交流揍bb心得都係好事既,當識多個朋友囉!

同意
ty123

珍珠宮

畀面勳章

樓主應改標題:會唔會幫呢個大陸家庭?佢地需要你什麼幫忙呢?其實只係大家文化背景唔同姐,我係香港人,曾經認識一些大陸人,他們講說話比較直接,你的鄰居可能是無意的,不過如果不喜歡人家問這些問題可以轉移視線不回答就算.

大宅

我有個case, 我之前同隔離屋都唔熟. 只不過大家成日搭同一架車及同lift. 但大家講講下都會有問大家職業及先生/太太職業 (佢問我先生, 我問佢太太) 我覺得冇乜問題. 之後, 我識埋佢太太 (之後好fd).

到我有咗之後, 又就黎生之前三星期, 佢地就主動問我先生會唔會係屋企. (因我先生係輪班的) 重主動比晒屋企電話及手提電話比我. 同我講, 如果半夜有什麼作動情況而先生唔係屋企. 可隨時打比佢地. 不論幾多點都得. (當時都好感動, 因為我真係好驚先生唔係屋企, 如果我真係作動. 咁點算呢)

有時, 隔離鄰舍真係可以幚到自己. 當然, 防人之心係要有. 但去到要 "我見佢地好似又係要上樓,我行快2步當睇唔到佢地,跟住快快手禁lift山門." 好似又冇乜禮貌.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大6人好鐘2問d 香港人好唔鐘2答既問題, 例如

1. 你老公咩職業
2. 你老公搵幾錢
3. 你老公比幾多家用你
4. 你住邊呀, 邊楝呀
5. 你層樓租定買架
6. 租幾錢/買幾錢呀---------嘩!成8千蚊租喎/嘩!成2百幾万喎,你老公真係搵得多錢
7. 要唔要比外家tim 呀
8. 你個女幾錢學費呀
9. 仲學d咩tim 呀? 嘩! $xxx+$xxx+$xxx......你一個月米好大開支
.........................................................................

伯爵府

你唔想同佢講嘢, 絕對冇問題, but 人地諗住搭lift, 你即刻禁lift閂門, 又好似過份咗bor.

伯爵府

你唔想同佢講嘢, 絕對冇問題, but 人地諗住搭lift, 你即刻禁lift閂門, 又好似過份咗bor.

珍珠宮

原文章由 wingogo 於 08-10-27 18:34 發表
大6人好鐘2問d 香港人好唔鐘2答既問題, 例如

1. 你老公咩職業
2. 你老公搵幾錢
3. 你老公比幾多家用你
4. 你住邊呀, 邊楝呀
5. 你層樓租定買架
6. 租幾錢/買幾錢呀---------嘩!成8千蚊租喎/嘩!成2百幾万喎,你老公真 ...

始終大陸人o既私隱觀念冇香港人/外國人咁重, 呢類文化差異我可以接受。而家中國同外國接觸越多, 呢d差異(at least 你講o既cases) 會少左, 最低限度係沿海發達城市。

講多少少題外話,
曾係另一個網見到有一位中國留學生投訴外國學生冇禮貌, 因為佢初來報到, 咁當地人傾下、交流下lor, 點知講唔夠幾句, 當時人(當地學生)就口黑面黑走開左。 後來先知, 原來呢位中國留學生係主動同人地討論政治問題.....當然, 我相信佢亦上左一堂寶貴o既文化差異堂

[ 本文章最後由 goat 於 08-10-27 19:06 編輯 ]
casllsac 該用戶已被刪除

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔米好覺(at least 我同我所認識既人遇到個d大6人唔覺得佢地私隱觀念重左)

原文章由 goat 於 08-10-27 19:05 發表

始終大陸人o既私隱觀念冇香港人/外國人咁重, 呢類文化差異我可以接受。而家中國同外國接觸越多, 呢d差異(at least 你講o既cases) 會少左, 最低限度係沿海發達城市。

講多少少題外話,
曾係另一個網見到有一位中國留 ...

[ 本文章最後由 wingogo 於 08-10-27 21:47 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至